Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hökens gata 9
L. Hdr 1858
Södermalm
ANRIK TVÅA FRÅN 1858 MED BALKONG I GÅRDSLÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

I genuina och historiska Söderkvarter, invid Mosebacke, ligger denna oerhört charmiga och trivsamma tvåa i en fastighet från 1858 med västvänd balkong i lugnt och soligt gårdsläge. 43 anrika kvadratmeter, med i stort sett originalplanlösning, har ett centralt och socialt vardagsrum med ett angränsande mysigt kök och ett lugnt sovrum intill. Dessutom finns här ett stilfullt badrum och en liten ovanlighet i form av en hall med fönster. De många och stora fönstren förser bostaden med mycket ljus. Bevarade detaljer som speglade dörrar och fönsternischer, takrosetter, höga golvsocklar och maffiga breda golvtiljor berättar även de om hur genuint och hantverksmässigt byggt detta boende är. Välkommen till en bit Stockholmshistoria på Hökens Gata!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hökens gata 9
Område:
Södermalm
arkitekt:
L. Hdr 1858
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
2 901 kr inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband och kabel-tv 270 kr/mån + balkongtillägg 74 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
3 461 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
6 461 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Den fastighet som idag huserar bostadsrättsföreningen Höken 9 tillkom 1858 efter ritningar signerade L Hdr. På fastigheten stod ursprungligen ett hus med anor från 1700-talet som förstördes i den stora eldsvådan vid Mosebacke 1857. Källarvåningen klarade sig i branden och utgör än i dag grunden till fasigheten, och dessutom kunde man återanvända vissa byggnadsdetaljer som järndörrar och beslag. Fasaden har under åren förenklats något och är idag slätputsad i en gul nyans. De klassicistiska fönster vi ser idag överensstämmer med de ursprungliga men har tillkommit vid en senare ombyggnation. Idag finns i Stockholm inte många hus från denna tidsepok. Dels byggdes det inte så mycket då, dels är det mesta av det beståndet idag rivet eller totalombyggt.

Närområdet

Historiens vingslag gör sig alltid påminda i dessa kullerstensbelagda kvarter precis vid mysiga och vackra Mosebacke. Här bor du granne med både Södra teatern och Katarinahissen, och har Stockholms häftigaste utsikter precis runt knuten. Här finns byggnader från flera århundraden och från olika stilepoker, och miljöer du aldrig tröttnar på.

Allmänt

En oerhört trivsam bostad där planlösningen är i stort sett densamma som på originalritningarna från 1858. De förändringar som skett är att det första rummet har delats upp och där har kök och badrum byggts in. Dessutom har lägenheten idag fått balkong. Detta är ett mycket lugnt boende där inga grannar bor vägg i vägg utan endast under och ovanför. Innergårdsläget bidrar också till ett tyst boende, som stänger stadens ljud ute. Till lägenheten hör även ett förråd i källarplanet. Möjlighet finns att sätta in kakelugnar där det tidigare stått sådana.

Kök

Köket är byggt i vinkel mot vardagsrummet och har vita släta skåpluckor och vita laminatbänkskivor. Som stänkskydd sitter ljusgrått mindre kakel och på golvet ligger ljus klinker. I köket finns spis med induktionshäll och ugn, köksfläkt och diskmaskin. Ett snygg fristående silverlackat kylskåp i retrostil står i anslutning till köket i vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är navet i lägenheten och en plats du gärna hänger på. Här finns plats för både soffa och matbord. Väggarna är målade i ljust grått. De breda furutiljorna, som är slipade och oljevaxade, bidrar med stor karaktär. Genom dubbla glasade dörrar når du här också lägenhetens balkong, som ligger i soligt västerläge in mot den lugna innergården. Här får du plats med både utemöbler och blomster. Vardagsrummet har också ännu ett fönster, vilket ger ljus till såväl rummet som bostaden i övrigt.

Sovrum

Längst in i lägenheten ligger det lugna sovrummet. Här är väggarna målade i en rogivande gråblå nyans och de breda golvtiljorna är oljevaxade precis som i vardagsrummet. Längs en av väggarna finns garderober med skjutdörrar, Elfa-system, som ger gott om förvaring.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med matt vitt liggande avlångt kakel med en fondvägg av glasmosaik. På golvet ligger matt mellangrått klinker i storlek 15x15. Handfatet har bra förvaring i en kommod och spegelskåp ovanför. Ytterligare ett väggskåp och två öppna hyllor finns också. Bakom en glasad vägg finns en tak- och handdusch. Rummet har även handdukstork och golvvärme, och i taket sitter ledspotlights.

Hall

Hallen har något så trevligt som ett stort fönster, vilket inte hör till vanligheterna och genast visar på bostadens karaktär. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor, och rummet kan även rymma till exempel en bänk eller byrå. Siktlinjen in i lägenheten genom tre rum med trätiljor och angränsande fönsterpartier är inte annat än fantastisk.

Brf Höken 9

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Höken 9 (org. nr 716418-0239) äger fastigheten Urvädersklippan Större 7 med ett flerbostadshus. Huset är uppfört 1858 och föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 1986.

Mark

Då föreningen äger sin egen mark påverkas man ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB medan den tekniska förvaltningen ombesörjs av föreningen.

Renoveringar

2016: Nytt låssystem. Lokal renovering av värmesystemet. 2015: Målning av fönster mot Hökens gata. Renovering av gården. Underhåll av ventilation och rökkanaler. 2014: Byte till belysning med rörelsesensor samt målning av trapphus och entréhall. Hissrenovering. Värmejustering. Obligatorisk ventilationskontroll. Spolning av rörstammar. 2013: Målning av tak och målning av fönster (gårdssidan). Nya sopkärl. Komplettering av betonggolv, murning av sockel. Renovering av avloppsrör i källaren. Ny torktumlare. 2011: Utbyte av fjärrvärme. 2010: Tätning av takkåpa, murarbete mot granngården. 2009: Automatisering av ytterdörrar. Nya balkonger mot gården (2006 - 2009). 2008: Tvättstuga, reparation av maskinpark. Målning och reparation av fönsterkarmar mot gatan. 2007: Anpassning av ventilationen. 1986: Stambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till år 2040.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 4,4 mkr. I kassan finns cirka 190 tkr och årliga intäkter uppgår till cirka 780 tkr. De långfristiga skulderna per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.700 kr/kvm vilket är att anse som genomsnittligt i Stockholm.

Avgifter

Inga planerade eller beslutade avgiftshöjningar i dagsläget. I samband med förvärv betalar köparen en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Medlem ska ha goda skäl för sin uthyrning. Uthyrning av typen Airbnb tillåts inte av föreningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners, i försäkringen ingår gemensamt bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädningen ombesörjs av en städfirma, så detta behöver de boende inte sköta själva. Till våren hålls en sedvanlig städdag med grillning, strax efter att föreningens årsstämma hållits.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga är belägen i gårdshuset. Där finner du två tvättmaskiner samt torktumlare, torkskåp, strykbräda och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör den fina innergården med sittgrupper, matbord och grillar. I gårdshuset finns tvättstuga, cykelrum och förrådsutrymmen.

Sophantering

Mat- och hushållsavfall slängs på innergården i behållare. Allt annat källsorteras på egen hand, återvinningsstationer finns ett par kvarter bort.

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv levereras av Com Hem genom ett gruppavtal. Abonnemangsavgiften för Com Hem är 270 kr/mån och debiteras separat utöver månadsavgiften.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 3 - 4 kvadratmeter.

Juridisk person

Juridisk person godtas ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.