Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Centralvägen 15
STURE FRÖLÈN 1951-53
Solna
STILFULL FUNKIS I ETAGE MED EGEN TAKTERRASS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Centralt i Solna finns denna fantastiska etagevåning från tidigt 1950-tal med både balkong och egen takterrass. Lägenheten har kvar sin originalplanlösning och många detaljer från byggåret, som snickerier, skåp och garderober och den vackra trappan som tar dig mellan våningarna. Här bor du i ett ostört läge i huset och med insynsfri utsikt över park och grönområden. Våningen är som gjord för sällskapsliv, och har stora sociala ytor. På övre plan finns ett generöst och elegant ateljérum med direktaccess till takterrassen, och på entréplanet en ljus och trivsam matsal med utgång till en mysig balkong. Därtill har du ett stilfullt kök, två bra sovrum, två wc/badrum och flera bra förvaringsytor - alltsammans gediget byggt, genomtänkt i sin utformning och väl omhändertaget. Stambytt fastighet med garage. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
STURE FRÖLÈN 1951-53
Rum:
4 rum och kök
Area:
132 m²
Avgift:
6 539 kr inkl värme, VA, bredband, kabel-TV
Pris:
7 500 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
7 000 kr/år
Försäkring:
5 378 kr/år
Total driftskostnad:
12 378 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Huset och föreningen

Centralvägen 15 i fastigheten Diamanten 2 ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes under åren 1951-1952. Sture Frölén har ritat många fastigheter i Solna, både bostadshus och offentliga rum som Solna centrum och Solna stadshus. Han har även ritat flera byggnader med idrottsanknytning, som till exempel Kungliga Tennishallen, något som förmodligen låg honom nära till hands då han även var en framstående idrottsman med bland annat landslagsmeriter i längdhopp. Men det var arkitekturen som gav honom en OS-medalj, Frölén var en av de sista som prisbelönades i denna gren vid OS i London 1948. Fastigheten på Centralvägen har fem till sex våningar med delvis inredd vind. Byggnaden håller hög klass och representerar en gyllene era i svenskt bostadsbyggande där stor omsorg lades vid minsta detalj, vilket i denna fastighet märks både i lägenheterna och i de allmänna utrymmena. Trapphusen är mycket fina med marmorgolv och rundade trappor med sirliga smidesräcken och mörka överliggare. Även entréerna är mycket stiliga, helt i ek med en mängd små glasrutor. Brf Diamanten består av 122 bostadsrättslägenheter och 16 hyresrätter samt tolv lokaler med hyresrätt. Föreningens medlemmar också möjlighet till parkering i garage (800kr) eller egen ruta (600kr). För de boende finns även en föreningslokal, stor tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum och grovsoprum. Utemiljön är parkliknande med mycket grönska och en stor fontän, vilken du har fin utsikt över från lägenheten. Här finns även utemöbler och grillmöjligheter.

Närområdet

Här bor du med härliga vida vyer över hus, parker och grönska och Solna centrum och tunnelbanan precis intill. Området är inne i en expansiv fas och du har Mall of Scandinavia, Friends Arena och Arenastaden inom snabbt räckhåll. Du bor heller inte långt från tvärbana, pendeltåg och bussar, men även på kort promenad- och cykelavstånd från till exempel Karlberg, Vasastan och Norrmalm.

Allmänt

En mycket välbevarad och väl omhändertagen våning som fullkomligt kryllar av fina originaldetaljer. Allt från planlösningen, den fina ektrappan, ekparketten och takterrassen, till köksskåp, telefonbord, hatthylla, fönsterbrädor, vädringsluckor med mera. Till bostaden här även ett vindsförråd om cirka 6 kvm, som ligger i anslutning till lägenheten, samt ett källarförråd om 4-6 kvm (källaren är under renovering och förråden kommer att byggas under sommaren).

Hall + kapprum

Hallen består av ett kapprum och en inre hall. I kapprummet finns en inbyggd nisch med en kromad hatthylla i original. I den inre hallen finns ytterligare förvaringsytor. Väggarna i hallen är målade i en grå nyans och på golvet ligger mörk och ljus marmor i harlekinmönster, samma som i kök och övre hall. Hallen har även inbyggda garderober i original från byggåret.

Kök

Köket helrenoverades 2013 med detaljer sparade från originalköket, i smakfull förening av gammalt och nytt. Köksinredningen har vita släta luckor, överskåpen är i original från byggåret. Bevarat är även ett fint och rymligt kallskafferi. Bänkskivorna är av carraramarmor och som stänkskydd sitter vitt 15x15-kakel i halvförband. Golvet är också i marmor, carrara/nero marquina lagt i harlekinmönster. Rummet får fint ljusinsläpp genom ett stort fönsterparti med fyra lufter, som går från vägg till vägg och ger dig ett snyggt panorama från köksbordet.

Matsal/vardagsrum + balkong

Matsalen/vardagsrummet på entréplan är ett vackert rektangulärt rum med fönster i två väderstreck och dessutom utgång till balkong. Här finns rum för både matbord och soffa, om så önskas. Väggarna är precis vitmålade och på golvet ligger ekparkett från Kährs. Entrén till rummet är mycket vacker där öppningen mellan hall och rum har ett inbyggt telefonbord med träskiva i original från byggåret. Rummet får även karaktär av den imponerande ektrappan. Trappan, som leder dig mellan bostadens två våningar, hantverksrenoverades 2015 och är mycket välbevarad och väl omhändertagen med smäckra fina ledstänger och räcken. Balkongen ligger i soligt sydvästläge med utsikt över hus och grönska.

Sovrum

Sovrummet är avskilt beläget och har plats för både dubbelsäng och förvaring. Väggarna är ljust målade och golvet är ett grått brädgolv.

Sovrum

Bostadens andra sovrum används idag som barnrum. Det har turkosmålade väggar och ekparkett från Kährs. I rummet finns en inbyggd originalgarderob med överskåp.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel satt i halvförband. På golvet ligger klinker av carraramarmor med golvvärme. Bakom en glasad duschvägg finns en tak- och handdusch. Längs motsvarande vägg finns handfat med kommod samt en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med en gjuten betongskiva som fin ställyta ovanpå. Ovanför sitter en spegel monterad längs hela väggen, och motsatt sida har ett spegelskåp i ek från Norrgavel.

Ateljé/vardagsrum, övre etage

På övervåningen finns det fantastiska ateljérummet som är ett härligt sällskapsrum med stora ytor. Rummet ligger inbäddat i grönska i ett högt, fritt och insynsskyddat läge. Ljuset flödar in både genom ett stort fyrluftsfönster på gaveln, samt genom det fönster- och glasdörrsparti som leder till våningens takterrass. Väggarna i rummet är målade i en ljust gul nyans och på golvet ligger ekparkett i original med holländskt mönster i mycket fint skick. På övre etage finns även en rymlig klädkammare med välplanerade förvaringsytor i originalutförande samt vit ullmatta på golvet. Dessutom finns här en liten hall, med samma harlekinmönstrade stengolv som på nedervåningen, och gråmålade väggar. På väggen sitter vägghyllor från Poul Cadovius The Royal System som vid önskemål kan överlåtas vid lägenhetsköpet.

Takterrass

Din egen takterrass är en oas i det blå med häpnande utsikt. Här dukar du gärna upp till middag under varma sommarkvällar och skålar in nyåret med fyrverkerierna från första parkett. Här finns rum för såväl ett stort utebord som grill, krukor och odlingar. Terrassen är i originalutförande med smidesräcke, skiffersten på golvet och träpanel mot fasaden. Det finns också ett mindre förvaringsutrymme (ca 2kvm) här som rymmer bl a grillgrejer, extra stolar och krukor.

Toalett

På övervåningen finns en helt nyrenoverad toalett med vitmålade väggar och golv och stänkskydd av carraramarmor. Här finns wc och handfat med bra förvaring i kommod.

Brf Diamanten

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Diamanten 2 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 122 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lägenheter (stort dolt kapital) och 13 lokaler med hyresrätt Lägenheterna varierar i storlek från 1 till 5 rok.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2006.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Både den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Nordstaden AB.

Utförda renoveringar

2017 renoverades hissar och värmesystem. 2015 - 2016 gjordes stambyte samt nya el-stigare installerades och 3-fas drogs in till alla lägenheter. I övrigt se föreningens årsredovisning för en utförlig lista över tidigare renoveringar. Fastigheten är i gott skick.

Kommande renoveringar

Under sommaren 2017 renoveras allmänna utrymmen i källaren och nya förråd byggs. Detta komemr inte påverka avgifterna.

Ekonomi

Bostadsföreningen är välskött med stora tillgångar i form av flera hyresrätter samt lokaler. De långfristiga skulderna är på ca 85 msek kr vilket ger en snittbelåning cirka 8 888 kr per kvm bostadsrättsyta och man har en kassa på drygt 7 msek (Enligt ÅRS2016). Årsavgiften är i snitt 535kr/kvm. I samband med stambytet höjdes avgiften, senaste gången var med 10% och skedde 1/10 2016. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret, ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Stor tvättstuga, barnvagnsrum, cykelrum samt en stor och grön välskött gård med grillplats.

Parkering/Garage

Föreningens medlemmar har möjlighet att hyra garageplats (800kr/mån) eller egen parkeringsruta (600kr/mån). F n kö. Dock finns ledig plats i garage i området (hos Signalisten finns ledig plats omgående för 772kr/mån).

Bredband och Kabel-TV

Huset är anslutet till ComHem. Bredband (100mbit) samt ett grundutbud Kabel-TV (ComHem digital mellan) ingår i den angivna avgiften (219 kr tillkommer obligatoriskt på avgiften).

Förråd

Två förråd hör till lägenheten. Ett på vinden intill lägenheten om ca 6 kvm samt ett i källaren om ca 5-6 kvm. Källarförråden håller för tillfället på att renoveras.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Kjell Hjertsson 2017-06-27.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här