Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 40D
Arkitekt: E. Hjelm 1912
SÖDERMALM - HÖGALID
CHARMIG JUGENDETTA I LUGNT GÅRDSPLAN MED SOVALKOV
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLIST: RYDMAN

Invid gröna Högalidsparken finns denna fina och väldisponerade etta med tre meter i takhöjd. Här finns ett stort allrum med ett högt tidstypiskt fönster och yta för alla funktioner. Därtill finns ett charmigt kök och ett bra badrum. Här bor du med utsikt mot den fina blomstrande innergården som är en tillgång att nyttja till grillmiddagar i det gröna och frukost i morgonssolen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: E. Hjelm 1912
Våning:
0 av 5
Rum:
1 rum och kök
Area:
24 m²
Avgift:
1 128 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
2 700 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Kvarteret Muttern invid Högalidskyrkan uppfördes strax före tiden för kyrkobygget. Fastigheten Muttern 16 uppfördes under 1912-1913. E Hjelm har signerat planritningarna medan fasadritningen är osignerad. E Hjelm var inte utbildad arkitekt men hade roller som både byggmästare och byggherre, och är mannen bakom flertalet byggnader i Stockholm under denna tid. Vanligen ritade han då planerna men överlät fasaden till en mer namnkunnig arkitekt. Muttern 16 är en tidstypisk jugendfastighet med ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fyra våningar och en slätputsad rödtonad fasad. Brf Muttern 16 bildades redan 1915 (då som Bf Muttern 16 u p a) och har således över hundra år på nacken.De boende har på innergården en mysig grön oas med planteringar och två uteplatser med utemöbler och grill. Inomhus finns tvättstuga, cykelrum och källarförråd.

Närområdet


Här bor du med ett av Söders trevligare lägen - lugnt, skönt och grönt invid Högalidskyrkan och Högalidsparken och Kristinehovs malmgård och Kristinehovsparken. Kvarteren präglas av bebyggelse från 1900-talets första decennier med väl samspelande färgsättning. Dessutom bor du nära Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer, och både Långholmen och Tantolunden med härliga promenadstråk, trädgårdar och bad.

Kök


Kökets golvyta är inte så stor men den imponerande takhöjden ger även plats att bygga uppåt. Här har äldre överskåp med bra förvaringsytor sparats och kompletterats med nyare underskåp och bänkskiva. Väggarna är vitmålade och har vitt kakel runt köksbänken. Ett gulligt litet fönster ger också karaktär och charm till köket. Här finns elspis med varmluftsugn och kolfilterfläkt. Kyl och frys är placerat precis utanför ingången till köket, och ovan dem finns även två rymliga överskåp.

Allrum


Allrummet är ett ljust och inbjudande rum med ett högt t-spröjsat tidstypiskt fönster med djup nisch och marmorbräde. På golvet har furutiljorna slipats och vitlaserats. I rummet finns plats för såväl säng som soffa och matbord. Här finns även bra förvaring i en inbyggd garderob med överskåp. Takhöjden på tre meter imponerar och ger möjligheter att utnyttja kubikmetrarna till att bygga på höjden. Som kronan på verket finns i detta rum en fin takrosett.

Badrum


Badrummet har väggar av klassiskt vitt 15x15-kakel med en nisch klädd i blå mosaik. På golvet ligger vit klinker. Här finns duschhörna, toalett, tvättställ och handdukstork. Ovanför tvättstället sitter en rund spegel och bredvid den en öppen hylla för förvaring.

Hall


Du gör entré i ett av lägenhetens hörn. Innanför dörren finns plats för ytterkläder och skor. Trätiljorna i hallen är nylagda.

Brf Muttern 16

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Muttern 16. Föreningen består av 59 bostadslägenheter varav 56 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 arkitekt E. Hjelm.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen köpte fastigheten 1916.

Mark


Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Övrig förvaltning av föreningen.

Renovering:.

2016- OVK


2014- Innergården renoverades
2013- Stamspolning samt utbyte av låssystem
2012- Ommålning av fönster samt ytmätning av alla lägenheter
2011- Vindsrenovering samt takrenovering
2010- Stambyte i resterande lägenheter
2008- Ny värmecentral

2006- Balkonger


2004- Stamrensning


2002- Start stambyte
1992- Fjärrvärmeinstallation

1984- FasarenoveringKommande renoveringar


Inget större planerat underhåll.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2016 till 637 000 kr. Detta innebär en belåning om 215 kr/kvm. Från hyresrätter och lokaler får föreningen en intäkt om ca 500.000 kr/år.

Avgifter


Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen


De boende har på innergården en mysig grön oas med planteringar och två uteplatser med utemöbler och grill. Inomhus finns tvättstuga, cykelrum och källarförråd.

Tvättstuga:


Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp och 1 torkrum.

Bredband och tv


Ansluten till ComHems kabelnät. Analogt basutbud ingår i månadsavgiften.
Eget LAN med anslutning till Internet via stadsnät hos OpenNet.

Juridisk person


Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: E. Hjelm 1912
Energideklaration
Utförd

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4264 kr/år
  El
2100 kr/år
  Försäkring
2164 kr/år
  Beräknat antal pers
1