Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Utkiksbacken 22
ARKITEKT CARL J FORSS 1905
Gröndal
BALKONG OCH SJÖUTSIKT EFTER VINDLANDE VÄG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

På en adress som verkligen gör skäl för namnet ligger denna sekelskiftes 2,5:a, med pampigt högt läge, fönster i tre väderstreck, sjöutsikt och balkong. Här bor du med hänförande utsikt över vattnet och vidare mot Lilla Essingen och Kungsholmen, och från gatan finns en trappa ner till klippor och badbrygga. I bostaden på 55 välplanerade, nyrenoverade och stilfulla kvadrat finns ett vackert kök, ett ljust vardagsrum med balkong och ett större och ett mindre sovrum. Dessutom finns möjlighet till egen parkeringsplats på gården (se mer under föreningsinfo, längre ned). Efter en lång dag kan du här ta ett kvällsdopp från klipporna, tända grillen och njuta av friden och utsikten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT CARL J FORSS 1905
Våning:
2 av 3, hiss finns
Rum:
2.5 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
2 308 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
5 050 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Taljan 5 uppfördes 1906. Troligtvis har byggnaden en stomme av plank som senare putsats. Från början hade huset butikslokaler i bottenvåningen. Därovan inreddes lägenheter om ett eller två rum, som alla försågs med balkong. Fastigheten byggdes i schweizeristil och hade från början en mycket dekorerad fasad med snirkligt lövsågeri, smidesbalkonger, hörnkedjor och prydnadsgavlar, men dessa fick stryka på foten vid en ombyggnad i början av 1950-talet, då fasaden förenklades och slätputsades enligt den tidens stilideal. Men ändå är det en mycket vacker byggnad vi kan beskåda idag, både utvändigt och invändigt. Trapphuset är mysigt och stämningsfullt i vitpigmenterat trä med pärlspont på väggarna, en knarrande spiraltrappa och rundad ledstång av trä. I föreningens åtta lägenheter bor människor i olika åldrar. Föreningen är liten, trevlig och vid god ekonomi. Här har du möjlighet att leva villaliv med trädgård och grönska, och duka till utomhusmiddag på husets terrass.

Närområdet


Utkiksbacken bjuder på vindlande kvarter med vackra hus, fina vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden men som idag inte finns kvar sitt hela ursprung). Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt


En nyrenoverad och mycket fin lägenhet med fantastiskt läge med närhet till både vatten och grönska. Tre meter i takhöjd och vackra originalfönster med T-spröjs ger ljus och rymd. Lägenheten har genomgående vitmålade väggar och vitpigmenterade furutiljor. Kök och vardagsrum är sammanhängande byggda och har tillsammans fyra fönster i tre olika väderstreck. Ett större och ett mindre sovrum finns på var sida om hall och badrum. Till lägenheten hör ett källarförråd på cirka två kvm och möjlighet till parkeringsplats med motorvärmare på gården för 500 kr i månaden.

Kök


Köket är ett vackert hörnrum med fint ljusinsläpp från två höga fönster. Rummet renoverades med övriga lägenheten 2013 och har vita speglade skåpluckor och lådor som matchas med bänkskiva av carraramarmor. Vid spis och arbetsytor är väggen kaklad med vitt liggande fasat kakel satt i förband. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Köket rymmer en stor matplats invid ett av rummets fönster, varifrån du har fantastisk utsikt mot vattnet.

Vardagsrum


Även vardagsrummet är ett trevligt hörnrum med fönster/balkongdörrar i två väderstreck. Soffgruppen har en fin placering däremellan. Här finns även plats för till exempel bokhyllor och ett skrivbord. De dubbla höga glasdörrarna leder ut till bostadens balkong som ligger i soligt sydvästläge och omgärdas av ett dekorativt smidesräcke.

Sovrum


Sovrummet är en vilsam yta som rymmer både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Här finns även utrymme till att skapa en garderobslösning i stället för den i det lilla rummet.

Rum


Lägenhetens minsta rum används idag som en rymlig walk-in closet, men kan även användas som till exempel barnrum, arbetsrum eller gästrum och disponera bostaden som en minitrea. Från fönstret njuter du av fin sjöutsikt.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i vitt liggande större kakel och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. En fin bänk med skiva av carraramarmor inrymmer tvättställ med kommod och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Över tvättstället sitter ett väggskåp med spegeldörrar och belysning. Bakom en glasad vägg finns duschen, som har både takdusch och handdusch.

Hall


Hallen är ljus och luftig med plats för hatthylla precis innanför dörren. Här finns även en garderob att nyttja som för städartiklar eller ytterkläder. I rummet finns även plats för till exempel en byrå.

Brf Taljan 5

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Taljan 5. Fastigheten uppfördes 1906. Föreningen omfattar åtta lägenheter med bostadsrätt, fördelat på sju stycken tvåor och en etta, total bostadsyta är 416 kvm. Det är en mysig liten förening med god sammanhållning och det råder en trevlig, familjär atmosfär bland de boende.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten år 2013.

Tomträtt


Föreningen äger marken och drabbas ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltning via Berg & Larsson, den ekonomiska förvaltningen sköts i föreningens regi.

Renovering


Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013. Stammar, el, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak renoverades tidigare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan och det som ligger inom de närmsta åren (5 år) utvändig målning av fönster. Fasad och tak kommer att renoveras men inte inom de närmsta 10 åren som det ser ut idagsläget.

Ekonomi


Enligt styrelsen är föreningens ekonomi god. Man har dragit ned på onödiga rörliga kostnader samt ser en starkare ekonomi i årsredovisningen för 2016 än tidigare. Föreningen har låga lån och gör inga amorteringar idag pga detta. Föreningen hade ett lån som löper ut i dagarna till hög ränta, detta har nu bundits på 10 år till en lägre ränta.

Andrahandsuthyrning


Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att den ska godkännas av styrelsen med ett år i taget, med giltiga skäl som grund för beviljande.

Tvättstuga:


Gemensam liten tvättstuga med en tvättmaskin samt torktumlare. Används sällan pga att alla bostäder bortsett en har egna tvättsmaskiner.

Försäkring


Fullvärdesförsäkring finns via IF.

Trappstädning


Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


Gamensam mycket trevlig uteplats med fin utsikt. Cykelplats finns på gården.

Parkering:


Föreningen har 5 platser på gården, och för närvarande hyr 4 av medlemmarna en plats (500kr /mån), och en hyrs ut till en granne. Medlemmar har förtur, så om ngn önskar plats så sägs avtalet upp med extern hyrare av parkering (1 mån uppsägningstid). Det är dock inte garanterat att man får en plats, utan det kan uppstå kö beroende på hur många i huset som vill ha plats. Man ser över möjligheterna att skapa ytterligare en plats.

Bredband och Kabel-TV


Man har kabel-TV samt bredband från ComHem.

Juridisk person och delat ägande


Föreningen godkänner inte juridiska personer som medlemmar.

Kontroll:


Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2017-05-24. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT CARL J FORSS 1905