Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 8
Arkitekt: Sven Wallander 1943
SÖDERMALM - REIMERSHOLME
STUDIOETTA MED HÄNFÖRANDE UTSIKT
TEXT: FJELLBORG FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Högst upp ligger denna funkispärla med fritt läge och utsökt utsikt. Här kan du dricka ditt morgonkaffe medan du ser solen gå upp över trädtoppar och takåsar. Eller blicka neråt och betrakta förbipasserande båtar. Sommartid har du bad- och grillmöjligheter precis utanför porten. Och vill du ge dig ut på en roddtur har föreningen en egen båt att låna ut. På Reimersholme bor du lugnt och lummigt, nära natur och djurliv. Samtidigt som du snabbt kan susa in till Hornstull, för puls och ett brett utbud av service och nöjen. Lägenheten har fina originaldetaljer bevarade från byggnadsåret, som treluftsfönster och ekparkett med fiskbensmönster. Med generös takhöjd och spatiös planlösning delar den även funktionalismens signum: kärleken till ljuset.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Våning:
4 av 4, Hiss finns ej
Rum:
1 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
2 056 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV, obl. tillägg på 41:-/mån för 200 mb bredband.
Pris:
3 343 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Anders Reimers väg 8 har fått sitt namn efter Anders Reimer, en driftig rådman och hattmakare, som i slutet av 1700-talet köpte en gård på Reimersholme (då Räkneholmen) och gjorde om den till en tjusig malmgård. Malmgården ligger granne med Anders Reimers väg, men idag tjänar den som förskola. Själva fastigheten ritades 1943, av arkitekt Sven Wallander. Wallander var en av grundarna till HSB och ritade för dem ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Nummer 8 ligger i en lägre länga vid Pålsundskanalen, och är ett elegant exempel på mogen funktionalism. Fasaden är slätputsad i gulorange färg och huskroppen bärs upp av pelare med keramikplattor i brunt. Här finns också ett originellt tegeltak, som börjar över våning tre, för att börja på nytt över våning fyra. Samt dekorativa balkonger i smide, lekfullt utplacerade. Frånsett några smärre renoveringar är det mesta sig likt exteriört sedan byggnadsåret. BRF Pålsundet är Reimersholmes äldsta bostadsrättsförening och innefattar 438 lägenheter. Utöver den lägre längan finns fem punkthus i ljusrött och gulorange. Bostadsrättsföreningen är välskött och har god ekonomi med mycket omsorg om sina medlemmar. De boende kan exempelvis ta del av hobbyrum, fotolabb, motionsrum, bastu, festlokal, grillmöjligheter, badbrygga och - en egen roddbåt. Dessutom finns fem tvättstugor samt grovsoprum och miljörum.

Närområdet


Reimersholme är en ö präglad av vatten, kuperad terräng, bergknallar och rikligt med träd mellan husen. Till stor del beror det på stadsplaneraren Fred Forbat. När ön skulle planläggas gick han emot Stockholm Stads förslag om dubbelt så många hus och lägenheter och insisterade istället på avstånd mellan husen. Även landskapsarkitekt Ulla Bodorff bidrog till att göra området trivsamt, med bland annat pilträd vid kanalen och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. På ön finns många sköna promenadstråk, med vyer mot flera av stadsdelar och grannön Långholmen. Det finns även ett flertal picknickplatser samt möjlighet att grilla och hyra kanot. Vill du lämna lugn och lummighet finns goda kommunikationer med bussar både till Södermalm och Stockholm City. Och endast 10 minuters promenad bort ligger Hornstull, med tunnelbana och ett stort utbud av shopping, service, restauranger och barer. På vägen kan du mellanlanda vid omtyckta Lasse i Parken, som erbjuder konserter, god mat och ibland ståuppkomik.

Allmänt


Luftig funkisetta om trettio kvadrat med studiokänsla och svårslagbar utsikt över Pålsundkanalen. Många originaldetaljer finns bevarade från byggnadsåret, som ekparkett i fiskbensmönster, radiatorer, trycke i bakelit, treluftsfönster med originalvred, fönsterbänkar av sten. Och funktionalismens kärlek till ljuset är fortfarande närvarande. Förutom generöst ljusinsläpp och en takhöjd på 270 centimeter har en köksvägg tagits ner 2017, för att maximera känslan av rymd och ta tillvara på den otroliga utsikten. I samma veva renoverades även köksgolvet. Lägenheten är genomgående stilren och stilfull, och den sobra färgskalan i svart, vitt och grått kontrasteras av grönska och blått vatten utanför fönstret. Närheten till både stad och natur gör det här till en pärla att trivas i - fråga bara nuvarande ägare som bott här mer än ett decennium. Till lägenheten hör ett förråd på 4 kvadratmeter och ett mindre källarförråd ("matkällare").

Kök


Stilrent och lättarbetat kök, som renoverades 2017. Bland annat tillkom nytt ekgolv från Kährs och en vägg som skiljde av rummet togs ner för att ta tillvara på ljus från lägenhetens båda fönster. Skåp, luckor och bänkskiva går i vitt och bryts smakfullt av med gråmelerat stänkskydd i Kalkstuc från Kalklitir. Behöver du avställning eller mer förvaring finns hyllor placerade mitt emot arbetsbänken. I den maskinella parken ingår ångugn, integrerad bänkdiskmaskin samt ett utdragbart kylskåp från Liebherr. Frihängd fläkt i taket, och ovanför den inbyggda diskhon glimrar en vacker köksblandare i obehandlad mässing. Tack vare lägenhetens öppna disposition flödar ljus från två fönster. Ett englasat och ett med tre luft. Här kan du blicka ut över kanal och klippor medan du förbereder en mysig middag.

Allrum


Spatiöst rum med studiokänsla, där vardagsrum och sovrum delar yta. Vitmålade väggar och tilltagen takhöjd skapar en ljus och luftig atmosfär. Här finns klassiska inslag från fyrtiotalets funktionalism, i form av ekparkett med fiskbensmönster, fönster med originalvred, radiatorer samt fönsterbänkar i sten. Fäblessen för ljus märks tydligt när det kommer till fönstren och deras generösa ljusinsläpp. I rummet får du plats med matgrupp för cirka fyra personer och förvaringsmöbler samt hyllor. Utsikten är något alldeles extra, med Södermalms takåsar, Högalidskyrkan, trädkronorna…

Sovrum


Med en lägenhet högst upp i fastigheten, och dessutom i fritt läge, sover du gott och ostört. Sovrummet delar yta med allrummet och har plats för både dubbelsäng och nattduksbord. Vaken tid kan du njuta av bostadens stora behållning - ett tidstypiskt treluftsfönster med hänförande utsikt. Se solen gå upp över takåsar och trädkronor eller betrakta kanalen med dess förbiseglande båtar. Fönstret har generöst med luftinsläpp och skänker rymd och ljus åt lägenheten. Under finns en fönsterbänk i sten, med ekon från fyrtiotalet.

Badrum


Stilrent badrum, som plockar upp lägenhetens övriga färger i svart, vitt, grått och trä. På väggarna sitter vitt 15x15-kakel, följt av en grå fondvägg. Golvet är klätt i klinker i mörkare grå nyans och lagd i förband. I duschutrymmet sitter en fästad takdusch med kompletterande handdusch. Mitt emot den finns dessutom en handdukstork. Porslinet består av en vit wc med svart trälock och ett praktiskt tvättställ med blandare. Ovanför detta finns ett stiligt spegelskåp i trä. Rummet har även en förvaringshylla i samma material, placerad bredvid handduktstorken. Badrumsdörren är i original, med klassiskt funkistrycke i bakelit.

Hall


Från hallen når du lägenhetens alla rum och slås direkt av lägenhetens stolthet - fönstren med ansikte mot Pålsundskanalen. Högt i tak och rymd tack vare vitmålade väggar bidrar också till en inbjudande känsla. Ovanför originaldörren i trä sitter en inbyggd hylla, där du kan förvara böcker, lådor eller kanske vantar om vintern. Plats för avhängning av kläder och skor finns till vänster om ingången. Golvet är i ek, från Kährs, och vill du inte ställa skorna direkt därpå finns plats för en mindre skohylla.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering


2014 Balkong- och fönsterrenovering. 2009-2010 Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2005-2006 Byte av yttertak. 1991-1994 Stambyte. 1989 Fasadrenovering.

Kommande renoveringar


Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av fastigheterna.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 72 Mkr, vilket ger cirka 3 208 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Inga planerade städdagar i föreningen.

Tvättstuga


Det finns sex tvättstugor i föreningen.

Gemensamma utrymmen


Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen är ansluten till Comhem. Samtliga bostäder får nu 200 Mb bredband kostnad på 41 kr per lgh och månad. Tillägg för 1000 Mb bredband kan göras.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Energideklaration
Ej nödvändig