Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 79
Bocander & Cronvall 1928
Södermalm
TJUGOTALSETTA MED BALKONG I SÖDERLÄGE MÖJLIG TVÅA
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I en klassisk tjugotalsfastighet på stillsamma Brännkyrkagatan ligger denna välplanerade etta med balkong i soligt gårdsläge som kan förvandlas till en 2:a. Här får du både ett stort allrum, som lätt rymmer såväl säng som soffgrupp, och ett stort fullutrustat kök med plats för ett större matbord. I anslutning till köket ligger också balkongen, som blir ett extrarum under varmare årstider. Du bor i en attraktiv omgivning, med lugnt gårdsläge men ändå mitt i smeten, nära både Mariatorget, Zinkensdamm och Skinnarviksberget.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännkyrkagatan 79
Område:
Södermalm
arkitekt:
Bocander & Cronvall 1928
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
1 640 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
1 500 kr/år
Försäkring:
1 200 kr/år
Övrigt:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
3 900 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt: Gas

Huset och föreningen

Fastigheten Uven större 21 ritades 1928 av arkitektduon Bocander & Cronvall. Den består av två tjugotalsklassiska byggnader, den ena med fasad åt Brännkyrkagatan och den andra med fasad mot Hornsgatan. En stor fördel med detta är att du kan göra entré till bostaden från båda gatorna och behöver inte gå runt. Mellan husen finns en härlig innergård med utemöbler och gasolgrill. För de boende finns även två tvättstugor, cykelrum och en övernattningslägenhet. Lägenhetens förråd ligger i källaren och är cirka 5 kvm stort. Brf Uven Större 21 består av 58 bostadsrätter samt tre hyresrättslägenheter och sex hyresrättslokaler som ger goda hyresintäkter.

Närområdet

På Brännkyrkagatan råder lugnet trots det mycket centrala läget. Här kan du handla ekologiskt och äta god middag på Paradiset som är en av de närmaste matbutikerna. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden från Stockholms innerstads högsta berg Skinnarviksberget och från Monteliusvägen, och du kan promenera runt i fina kulturmiljöer vid bland annat Yttersta tvärgränd och på Bastugatan. Åt andra hållet ligger Zinkensdamms idrottsplats och Tantolunden på kort promenadavstånd.

Kök

Köket är inte bara ett kök, det är ett kök med balkong. Här står dörren gärna öppen under de varmare årstiderna och balkongen blir ett extra rum. Att ta med sig kaffekoppen eller middagen ut är den enklaste sak i världen. Köksinredningen är i ek med vitrinskåp i överskåpen. Bänkskivorna är mörka med dubbel rostfri diskho. Väggen är klädd i grått skifferkakel, där sitter också en lång redskapsstång. Gasspis, fläktkåpa, kyl och frys är alla i rostfritt utförande. Köket har även diskmaskin.

Rum

Vardagsrummet är ett stort rymligt rum med plats för både soffgrupp och säng. Här finns också bra förvaring i en klädkammare i original. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans och på golvet ligger fiskbensparkett av ek från tiden för bygget. Rummet får även karaktär av det stora spröjsade originalfönstret med djup nisch och marmorbräde. Mellan rummet och hallen sitter en fin speglad originaldörr med spröjsad ruta lik ytterfönstren.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt 15x15-kakel med ljusare blå klinker på golvet. Här finns wc, tvättställ, stockholmsdusch och en stor spegel.

Hall:

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Innanför dörren finns en fin hatthylla i original från byggåret. Här finns även bra förvaring i en garderob med skjutdörrar. Väggarna är målade i ljusgrått och på golvet ligger originalekparkett.

Brf Uven Större 21

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Uven Större 21 (org. nr 769606-8654) bildades 2001 och äger fastigheten Uven Större 21 med gatuadresserna Hornsgatan 90 och Brännkyrkagatan 79. På fastigheten finns två bostadshus uppförda år 1928 som ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall. Föreningen består av 58 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 3 st hyresrättslägenheter och 6 st lokaler upplåtna med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm. Teknisk förvaltning sköts av Tiveds Fastighetsservice.

Renoveringar

2015/2016: Renovering av fasader och hissar samt byte av tak och byggnation av vindsvåningar. 2014: Övernattningslägenheten inreddes. 2013: Renovering av cykelrum och föreningens hyreslokal (restaurangen) samt källaren i byggnaden vid Hornsgatan. 2011: Ommålning av tak. 2010: Renovering av samtliga fönster. 2009: Renovering av trapphusen, relining av stammarna samt renovering av källare och tvättstuga (byggnaden vid Brännkyrkagatan). 2008: Byte av restaurangfläkten (taket vid Hornsgatan). Obligatorisk ventilationskontroll genomförd samt upprustning av innergård. 2007: Stamspolning utan förekommande anmärkningar, genomförande av radonmätning. 2005: Installation av sopsuganläggning. 2004: Elstigar till respektive lägenhet byttes. 2002: Ny tvättstuga i källaren (Hornsgatan). 1997: Byte av stamledningar i källaren (Hornsgatan) och kulverten mellan husen. 1993: Ny takplåt. 1969: Underhållsarbete fasader och balkonger. Stambyte med tillhörande renoveringar av kök och badrum.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar en renovering av innergården under 2017 men detta är något som ej kommer påverka avgifterna.

Avgifter

Avgifterna sänktes i början av april 2017 med 12 % och det planeras inga ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kan godkännas av styrelsen efter ansökan om särskilda skäl finns, exempelvis tillfälligt arbete på annan ort. Uthyrning av typen Airbnb är tillåtet en kortare period, styrelsen måste informeras.

Försäkring

Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Städning och städdagar

Föreningen ordnar med höst- och vårstädning varje år där medlemmarna hjälps åt med bland annat gårdsmiljön. Trapphusstädningen sköts av en anlitad firma en gång per vecka.

Gemensamma utrymmen

Två tvättstugor finns med en i varje källare. Till de gemensamma utrymmena hör även cykelrum, en bokningsbar övernattningslägenhet och förstås innergården med både uteplats och grill. Cykelrummet ligger i huset vid Brännkyrkagatan och här förvaras även barnvagnar.

Parkering/garage

Föreningen upplåter inga parkeringsplatser eller garageplatser. Boendeparkering gäller i området vilket kan införskaffas hos Stockholms stad.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Com Hem där basutbudet ingår i månadsavgiften. Fiberbredband erbjudes av AllTele och ingår också i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person kan accepteras efter styrelsebeslut, men har ej förekommit tidigare. Delat ägande är tillåtet utan begränsningar i minsta ägarandel.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Övrigt

Föreningen har en hemsida med adressen brfuvenstorre21.com där du kan läsa mer.