Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Per Lindeströmsväg 86
ARKITEKT: LENNART BERGVALL 1939
Hammarbyhöjden
VÄLBEVARAD FUNKISTVÅA MED ORIGINALKÖK OCH BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I ett välbevarat och väl omhändertaget hus i lugna Hammarbyhöjden finns en dito funkistvåa med mycket bra planlösning och balkong med grönskande utsikt. Här har det fina originalköket renoverats med varsam hand, och badrummet är nyrenoverat i originalstil. Dessutom finns ett ljust och trevligt vardagsrum med balkong, och ett lugnt och rogivande sovrum. Lägenheten är mycket välplanerad och har gott om förvaringsytor, även de bevarade från byggåret. Här är det bara att flytta in och börja trivas!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: LENNART BERGVALL 1939
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
3 362 kr inkl värme, vatten och bredband
Pris:
3 100 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Huset på Per Lindeströms väg 86 i fastigheten Polarforskaren 2 ritades av arkitekten Lennart Bergvall och uppfördes under åren 1939-1941. Huset är ett s k smalhus i tre våningar med två trapphus. Fastigheten har nyligen restaurerats till originalskick där portar och balkonger, som bytts ut under årens lopp, har återställts. De ursprungliga fönstren har renoverats och målats med linoljefärg i ursprunglig nyans. I brf Polarstjärnan finns 28 lägenheter fördelade på två hus. För de boende finns en grön gård med utemöbler och grill, och inomhus tvättstuga och cykelrum.

Närområdet


Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Många gator i Hammarbyhöjden har fått namn efter upptäcktsresande, etnologer och reseskildrare. Per Lindeström levde under 1600-talet och reste då med båt till de nya svenskkolonierna i Nordamerika. Från hans väg kan du snabbt och enkelt ge dig på äventyr till Hammarbybacken som ligger strax intill.

Allmänt


En mycket ljus, fin och väl omhändertagen funkislägenhet. Många detaljer från byggåret finns bevarade, så som fönster med spanjoletter och marmorbräden, radiatorer, garderober, innerdörrar, handtag, nycklar och inte minst den ursprungliga köksinredningen. Golven har genomgående parkett av ask som lades in 2010.

Kök


I köket finns den ursprungliga inredningen bevarad. Köket renoverades i samband med ett stambyte 2010 och målades då om, och en ny kyl och frys byggdes in vid matplatsen, en både snygg och autentisk lösning. Köket är ett tidstypiskt parallellkök där luckor och lådor är vitmålade och har klassiska snabelbeslag. Den ursprungliga rostfria diskbänken är bevarad, och ovan detta två rader vitt originalkakel i storlek 15x15 cm. På motsatt sida diskbänken och spis finns en arbetsbänk med mycket bra förvaring i skåp, lådor och skafferi byggda runtom. På väggarna vid matplatsen sitter tapeten ´Anno 1905´ från Svenskt tenn. Dessutom finns invid spisen ett platsbyggt avlastningsbord med en arbetsyta av inlackad likadan tapet.

Vardagsrum


Det trevliga vardagsrummet är inbjudande och ljust, bland annat tack vare det generösa treluftsfönstret. För den som önskar ger rummet plats för både soffgrupp och matbord samt annat möblemang. Från vardagsrummet finns utgång till bostadens balkong. Balkongen är nyrenoverad och den korrugerade plåten har målats i vacker grön ursprungsnyans. Från balkongen har du fin grönskande utsikt och sol under större delen av dagen.

Sovrum


Sovrummet är ett mysigt och trivsamt rum med platsbyggda förvaringslösningar i form av en sängsockel med inbyggda lådor och en klädstång som hänger från taket. Rummet har även två inbyggda garderober i originalutförande som sväljer mycket förvaring. Sovrummet ligger lugnt beläget mot den gröna bakgården av huset.

Badrum


Badrummet renoverades med stor omsorg om originalstilen i samband med stambytet 2010. Väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel och badkaret har kaklats in med blått kakel i samma storlek. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker. Alltsammans kommer från Byggfabriken, så även det tidstypiska spegelskåpet ovanför tvättstället och dusch- och karblandaren i badkaret. Originalbelysningen är bevarad i original. Badrummet har dessutom något så trevligt som ett fullstort (och insynsfritt) fönster och en nutida bekvämlighet och kvalitetshöjande tillgång i golvvärme.

Hall


Hallen är ljus och välkomnande och har bra förvaring i en inbyggd garderob, även den i original från byggåret.

Brf Polarstjärnan

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Polarforskaren 2 samt 3. Föreningen upplåter 28 lägenheter med bostadsrätt. Till detta har man även 4 lokaler samt 3 garageplatser och 12 parkeringsplatser. Föreningen köpte fastigheten 2004.

Mark


Marken är upplåten med tomträtt.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus - Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Renovering


2016/17. Tak, fasad samt balkonger. Bägge fastigheterna har stambytts så nyligen som 2005 samt 2011. Stambyte håller normalt 50-60 år. Fasaden har precis renoverats och målats, Taken har målats och på det ena huset har plåten bytts. och man lägger stor vikt i att återskapa den ursprungliga funkisstilen. Fiber har dragits in. Balkongerna har renoverats i tidstypisk stil (storsinus på det ena och släta smidesbalkonger på det andra. Även fönstren har nyss renoverats och målats med traditionell linoljefärg. Ytterdörrar och entrén är återskapad efter originalet och till varje bostad har säkerhetsdörrar installerats.

Kommande renoveringar


Trapphusen kommer inom kort renoveras där man tagit fram den ursprungliga färgskalan.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10 Mkr. Föreningen har nyligen sålt en hyresrätt och nu säljs den sista, denna försäljning kommer att väsentligt stärka föreningens ekonomi långsiktigt.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Gemensamma städ/i trädgårdsdagar två gånger per år; vår och höst.

Tvättstuga


En tvättstuga som är utrustad med två maskiner, torkrum och tumlare. Det finns även en spontantvättstuga i detta hus. En ny maskin kommer här att installeras och kompletteras med ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


På föreningens mark finns två uteplatser med grill samt möjlighet till odlingsyta (pallkragar). Cykelrum och barnvagnsrum håller på att byggas i källaren.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen är ansluten till bredbandbolaget.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-06-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: LENNART BERGVALL 1939
Energideklaration
Utförd 2009-03-25
Energiförbrukning
223 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4400 kr/år
  El
2400 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Beräknat antal pers
1