Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Repslagargatan 11
N G Kjellberg 1935
Södermalm
FUNIKSTREA HÖGST UPP MED KUNGSBALKONG & ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN/KAX FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

På Kvarnberget, högst upp i huset, finns denna välbevarade och väl omhändertagna funkisvåning med låg avgift, kungsbalkong och öppen spis. Här finns även ett fantastiskt kök, ett härligt vardagsrum med, två lugna sovrum och fina inre ytor. Lägg därtill detaljer som en öppen spis av kolmårdsmarmor och bevarade snickerier i bland annat ett vackert serveringsskåp. I detta hem har stor vikt lagts på att både bevara och återskapa den funktionalistiska byggnadsstilen samt att harmoniera färger och nyanser. De renoveringar som gjorts är utförda med stor känsla för och omsorg om originalet. Välkommen till 83 ovanligt snygga kvadratmeter på Repslagargatan! För fler fotografi, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Repslagargatan 11, 4 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
N G Kjellberg 1935
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
83 m²
Avgift:
2 792 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 800 kr/år
Försäkring:
1 700 kr/år
Övrigt:
3 200 kr/år
Total driftskostnad:
7 700 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Övrigt: Gas

Huset och föreningen

Fastigheten Västergötland 13 ritades i omgångar under åren 1933-1935 av arkitekt N G Kjellberg. Fastigheten består av ett gathus i fem våningar med en liten gårdsflygel och garage i bottenvåningen. Fasaden är till största delen en typisk 1930-talsfasad, men med drag av 1920-talet i vissa delar, som till exempel den fint spröjsade ekporten. I brf Västergötland 13 finns det 26 lägenheter, varav tre ännu är hyresrätter, och fyra lokaler. Föreningen har en lugn gård med utemöbler och grönska. Invändigt finns tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Barnvagnar kan förvaras i anslutning till entrén. Till lägenheten ingår rätten till en parkeringsplats i föreningens garage till en kostnad om 900 kr/månad, med möjlighet att avsäga sig platsen om inte bil finnes. Föreningen har god ekonomi och låga månadsavgifter.

Närområdet

Repslagargatan är en lugn parallellgata till Götgatan, här bor du alltså mitt i smeten men ändå väldigt avskilt. Slussen, Götgatsbacken, Mosebacke, Medborgarplatsen och Mariatorget - alla finns på kort promenadavstånd. I ett vackert hus näst intill ligger K A Almgren sidenväveri museum. I dina nya hemkvarter finns ett stort utbud av populära och mysiga kaféer och restauranger samt charmiga butiker. Missa inte ett besök i härliga butiken Folckers snörmakeri på Hornsgatan 52 eller en bit ekologisk snabbmat på Kalf & Hansen på Mariatorget 2. En kort promenad bort finns dessutom Slussen, Hornstull och Zinkensdamm med all service du kan önska dig. Om somrarna svalkar du dig i gröna Tanto, längs Monteliusvägen eller på Skinnarviksberget. Kommunikationerna är utmärkta - härifrån tar du dig vart du vill med tunnelbana, pendeltåg och buss. Dessa kvarter utgör också en vacker och kulturhistorisk miljö med ståtliga byggnader från förra sekelskiftet - ett mekka för den som gillar genuina stadsmiljöer.

Allmänt

En mycket fin och genomgående lägenhet med fönster i tre väderstreck och vackert ljusinsläpp från de stora funkisfönstren med marmorbräden. Samtliga snickerier i dörrar, dörrfoder och serveringsskåp är i original. Lägenheten totalrenoverades 2015. Väggarna bredspacklades och målades av fackmän, elen jordades, alla strömbrytare och eluttag ersattes med nya vita från Eljo Renova och samtliga element byttes till Lenhovda radiatorer. Efter det har även fönstren kompletterats med tidstypiska fönsterstoppar i stil med befintliga spanjoletter, och samtliga dörrar har fått nya handtag i senfunkisstil, kromade med svarta grepp. I hela lägenheten ligger hårdvaxoljad fiskbensparkett av ek med valnötspigmentering. De flesta golv är originalgolv, förutom de i kök och hall som är nylagda i samma stil som de övriga för att skapa enhetlighet. Dessutom återuppbyggdes en tidigare riven vägg mellan hall och kök för att återskapa den ursprungliga rumskompositionen. Till lägenheten hör även ett rymligt källarförråd om cirka tre- fyra kvm.

Kök

Det ljuvliga köket är specialritat och fackmannamässigt byggt 2015 med specialsnickrade speglade köksluckor målade i grågrön nyans och med beslag av mässing från Buster + Punch. Kyl, frys och högskåp är integrerade i skåpinredningen bakom vita luckor med läderhandtag från Superfront. Bänkskivan är av carraramarmor som följer med en bit upp på väggen. Till detta underlimmad diskho från Franke och blandare från Tapwell. Snygg belysningslösning över köksbänken med väggarmaturer från Örsjö belysning. Spisen kommer från Smeg och är 700 mm bred och i rostfritt utförande, övriga vitvaror är från Ikea. På den ena köksväggen har tegelväggen tagits fram och målats vit, och rummet har också två ljusgrå väggar. Köksgolvet är nylagt men i samma stil som i resten av bostaden, dvs oljad fiskbensparkett av ek.

Vardagsrum

Vardagsrummets väggar är målade i ljust grått. Rummet är stort och lättmöblerat och en härlig social yta. Rummet får karaktär av det fina fönsterpartiet med balkongdörr, där fönsterbrädan fortsätter ut på väggen och ända ut i hörnet. Balkongen, som är en del av husets kungsbalkong, bjuder på pampiga vyer över hustak och gata. Här finns rum för både sittmöbler och odlingar.

Matsal/inre hall

I detta rum finns ett vackert smycke i form av en stilfull fungerande öppen spis i grön kolmårdsmarmor. Rummet används idag som en förlängning av vardagsrummet, andra lösningar kan vara till exempel bibliotek, kontor eller matsal. Här är väggarna målade i en grå nyans lite mörkare än vardagsrummets.

Sovrum ett

Väggarna i lägenhetens större sovrum är målade i en lugnt gråblå nyans. Här finns gott om plats för dubbelsäng. Du sover med gårdsläge och har en fin vy över gårdar och takåsar kring Götgatan.

Sovrum två

Detta sovrum används idag som barnrum. Här är väggarna målade i en nyans snäppet ljusare än den i det andra sovrummet men i samma blågrå nyans. Även här kan du njuta av en klassisk stadsvy utanför fönstret.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2008. Väggarna är kaklade med vitt 10x10-kakel med fondvägg av röd glasmosaik. På golvet ligger ljusgrå klinker. Här finns dusch bakom en vikbar glasvägg och bra förvaring i en kommod under tvättstället. Rummet har även handdukstork.

Hall/kapprum

Hallen består av två delar där du först kommer in i ett kapprum med plats för ytterkläder. Här finns även ett bevarat vackert och vitmålat serveringsskåp som fått en ny skiva av carraramarmor och beslag från byggfabriken, en möbel som rymmer mycket. Hallen fortsätter därefter i en korridor där väggarna målats smutsrosa och golvet har stavparkett. Här finns ytterligare bra förvaring i en rymlig inbyggd garderob i originalutförande.

Brf Västergötland 13

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Västergötland 13. Föreningen består av 23 lägenheter med bostadsrätt, 2 hyreslägenheter och 4 lokaler för affärsverksamhet. Det finns ett garage med 16 platser i källaren. Husen ritades av arkitekt N G Kjellberg och uppfördes 1934.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1999. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2017 byte av lampor i trapphus, OVK - samt pågående ventilationsåtgärder. Försäljning av hyresrätt slutförd. 8.250.000 kr infaller föreningen, 2016 Avloppsstam (del 2) i nedre källare, ommålning av fönster utvändigt, ommålning av soprum, 2015 Tätning rökgångar, 2014 Cirkulationspump, varmvatten, Radonmätning (UA), Halva källaren ommålad, Samtliga ventiler utbytta till elementen, Kartering och rengöring av ventilationskanaler, Utbyte av 2 gasspisar (hyreslägenheterna), 2013 Renovering av hiss, Reparation avloppsrör i källaren, Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning källare 2012 Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning av källargolv, 2011 Nytt soprum, 2010 Nya lägenhetsdörrar, 2001-2008 Elstambyte, Fönster, Garageport, Entreport, Omläggning tak, Ny hissmotor, Rörstambyte

Kommande renoveringar

Målning golv i källare, målning av tak samt utbyte av fotplåt i tak.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 11 mkr vilket ger cirka 7 300 kr per kvm boyta. I föreningens kassa finns dessutom ca 3 milj kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma vår- och höststädningar men överväger att införa det.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner,torktumlare, mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler. Det finns cykelrum, plats för barnvagnar i övre källare invid entrén samt tvättstuga.

Förråd

Ett källarförråd om ca 3-4 kvm nyttjas av lägenheten.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband via Ownit och kabel-TV via Comhem.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande. Minsta ägarandel: 10%

Parkering/Garage

Garageplatser finns i källaren. Kostnad varierar från 900-1500 kr per månad beroende på storlek på plats. För närvarande står en medlem i kö som inte har parkering.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.