Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Frejgatan 44
FRITZ ULLRICH & EDUARD HALLQUISTH 1898
Vasastan / Odenplan
EXTRAVAGANT SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Med superbt läge i Vasastan finns denna topprenoverade och snygga genomgående lägenhet med hög karaktär och låg avgift. Här imponerar takhöjden på 3,27 meter, stuckaturer, vackra taklister, höga golvsocklar och bevarade trägolv. Det inbjudande köket och vardagsrummet ligger i fil mot gatan och de två sovrummen ligger med gårdsläge precis som bostadens balkong. Hemmet är mycket väl omhändertaget med detaljer som återkommer i de olika rummen och gör lägenheten till en mycket stilfull enhet där det är lätt att trivas.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
FRITZ ULLRICH & EDUARD HALLQUISTH 1898
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
84 m²
Avgift:
2 072 kr Inkl vatten, kabel-TV & bredband
Pris:
9 100 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Sleipner 3 i hörnet av Frejgatan och Västmannagatan uppfördes under åren 1898-1899 och ritades av duon Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth. Byggnaden har fem våningar och ett trapphus från vardera gatan. Originalritningarna visar på både jugendinspirerad fasaddekor och sirliga hörnbalkonger, som dock inte finns kvar idag. Som så många andra sekelskifteshus i Stockholm har även Sleipner 3 genomgått en renovering under 1900-talets mitt då den dekorerade fasaden slätputsades och förenklades. Att underhålla en utsmyckad fasad var kostsamt, samtidigt som tiden förespråkade nya stilideal. Men byggnaden är ett fint exempel på ett 1890-talshus i funkisstil med byggnadsdetaljer från olika perioder och exempelvis är bottenvåningen med sin bandristade puts lik originalet. Bf Wårgård upa bildades redan 1919 och är utnämnd till en av Stockholms ekonomiskt starkaste föreningar. Föreningen består av 27 bostadsrätter och fem hyresrättslokaler. För de boende finns en trivsam innergård med körsbärsträd, utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat tvättstuga och sopsortering.

Närområdet


Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara ett kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och snart även nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något då det gäller restauranger och caféer. I närheten finns klassiska hak som Tranan och Tennstopet, men också nyare tillskott som Lilla Ego. I kvarteren finns dessutom många välsedda skolor och du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vasaparken och Observatorielunden är två gröna lungor i närheten och ligger båda på kort promenadavstånd.

Allmänt


En mycket fin, ljus och välkomnande lägenhet med genomtänkt planlösning. De sociala ytorna är belägna mot gatan medan sovrummen ligger i lugnt gårdsläge. De höga fönstren med djupa speglade nischer ger ett fint ljusinsläpp. Bostaden har genomgående originalträgolv som svartbetsats och lackats. Bevarat finns bland annat även stuckaturer, takrosetter, höga golvlister och speglade dörrar. Samtliga eluttag och strömbrytare har bytts ut till mer stilrena och tidstypiska och elen är även infälld i väggarna. Till lägenheten hör också ett stort källarförråd om cirka 8 kvm.

Kök


Det snygga och smakfulla köket helrenoverades 2014 och är ett Marbodalkök med luckor från Järfällakök och läderhandtag från Superfront på överskåpen. Detta matchas med bänkskiva av carraramarmor, mässingsblandare från Vola och vitt klassiskt 15x15-kakel på väggen. Induktionshäll, ugn, kyl och frys kommer alla från Smeg. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. I rummet finns gott om utrymme för en stor matgrupp. Köket ligger i delvis öppen planlösning mot vardagsrummet, och är ljust och luftigt med bra förvaring.

Vardagsrum


Vardagsrummet är tillsammans med köket en härlig social yta med fint ljusinsläpp från tre höga fönster med utsikt mot gatan. I detta rum är det omöjligt att inte trivas. På denna lättmöblerade och trivsamma yta placerar du med fördel flera soffor och fåtöljer. Här kommer du hänga mycket, gärna i sällskap med vänner.

Sovrum ett


Lägenhetens största sovrum är en mycket rogivande plats i läge mot den lugna innergården. Rummet är ljust och luftigt då det har både ett fönster och dubbla glasade balkongdörrar som leder till bostadens balkong. Rummet ger gott om plats för dubbelsäng och förvaringsmöbler. På balkongen med grönskande gårdsvy finns plats för både utemöbler och blommor.

Sovrum två


Det andra sovrummet används idag som barnrum och ligger även det i lugnt gårdsläge och med utsikt mot grönskande träd. Här är väggarna målade i en ljust grå nyans. De svartbetsade trägolvet har en ljus vävd matta i naturmaterial. Bakom en speglad garderob finns en inbyggd garderob i original.

Badrum


Badrummet helrenoverades 2013. Både väggar och golv har plattor av carraramarmor. I duschen sitter en tak- och handdusch i mässing från Tapwell och vid tvättstället en väggmonterad kran, också Tapwell. Även duschdraperistången är av mässing. Tvättstället är rektangulärt och byggt på en fin äldre trähylla. Ovan den vägghängda toaletten sitter ett badrumsskåp i en nisch, och i väggen vid tvättstället finns en infälld spegel. Rummet har även golvvärme.

Tvättstuga och klädkammare


Mellan det stora sovrummet och vardagsrummet finns en större klädkammare samt ett utrymme som inretts med tvättmaskin.

Hall


Hallen är ett välkomnande rum med spännande takbågar och överfönster. Från hallen når du hemmets alla rum. Här finns gott om utrymme för ytterkläder och skor.

Bf Wårgård

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsföreningen Wårgård UPA (org. nr 702002-5578) bildades 1919 och äger fastigheten Stockholm Sleipner 3 med ett bostadshus uppfört år 1898. Föreningen består av 27 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 5 st affärslokaler upplåtna med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen har innehaft fastigheten sedan 1919.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av en enskild firma. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renoveringar


2016: Trapphuset målades om. Ny belysning. El-ledningarna i fastigheten renoverades. Fiber har dragits in till respektive lägenhet, men ej aktiverats.
2015: Miljörummet renoverades. Tak, väggar och golv har målats. Sopkarusellen har tagits bort och sopluckan stängts. Elementet har bytts. Fönstren renoverades.
2011: Lägenhetsinnehavarna kunde köpa till energi- och bullerdämpning.
2010: Innergården rustades upp.
2009: Fasaden mot innergården putsades. Balkonger sattes upp mot innergården. Ytterportar i ek köptes in. Plåttaket målades.
2000: Trapphuset målades. Fönstren målades utvändigt. Tvättstugan totalrenoverades med nya maskiner, torktumlare och torkskåp samt nytt golv och nya väggar. Hissar installerades i nygammal stil. Vindsvåningar byggdes.
1995: Fasaden mot gatan putsades. Kabel-tv installerades. Källaren totalrenoverades.
1987: Avloppsstammar, uppges vara i gott skick.

Kommande renoveringar


Inga större projekt är planerade. Det är heller ingenting i närtid som kommer att påverka avgiften.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 5,4 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,6 mkr. För att få en uppfattning om skuldbilden kan lägenhetens andelstal multipliceras med de långfristiga skulderna och delas med lägenhetens yta. Detta ger en skuldkvot (för denna lägenhet) på cirka 2.600 kr/kvm.

Avgifter


Inga planerade avgiftsändringar i närtid och heller inga beslutade. Det planeras dock att bredband och tv-tillägg i framtiden ej kommer att ingå i avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske ett år åt gången med tillstånd från styrelsen efter särskild ansökan. En avgift på 30 % av månadsavgiften tillkommer vid godkänd andrahandsupplåtelse.

Försäkring


Föreningen har fastighetsförsäkring hos Moderna Försäkringar (via Söderberg & Partners). Som medlem ska du skaffa dig ett bostadsrättstillägg till din egen hemförsäkring.

Städning och städdagar


Föreningen ordnar med höst- och vårstädning varje år där medlemmarna hjälps åt med bland annat gårdsmiljön. Trapphusstädningen sköts av en anlitad firma en gång per vecka.

Tvättstuga


Tvättstuga finns och är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen


Föreningen erbjuder en välordnad innergård där du även finner cykelparkeringen. På gården finns sommartid en sittgrupp med tillgång till grill. Möjlighet till sopsortering i miljörummet som är beläget vänster om porten på Västmannagatan 74.

Parkering/garage


Parkering kan ske antingen på Frejgatan eller på Västmannagatan. Boendeparkering införskaffar du hos Stockholms stad. Föreningen har inga garageplatser.

Bredband och kabel-tv


Kabel-tv levereras av Com Hem genom ett gemensamt avtal, Com Hem är även leverantören för bredband och telefoni. Alla lägenheter har indragen fiber men den är inte aktiverad.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 8 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
FRITZ ULLRICH & EDUARD HALLQUISTH 1898
Energideklaration
Utförd 2008-11-28
Energiförbrukning
199 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
18917 kr/år
  Uppvärmning
10000 kr/år
  El
6000 kr/år
  Försäkring
2917 kr/år
  Beräknat antal pers
3

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här