Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Frejgatan 20
Oscar Waller 1939
Vasastan
FINFUNKIS PÅ FREJGATAN MED SOLIG HÖRNBALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Välbevarad och väl omhändertagen funkis med snygga, generösa och funktionella ytor, stor balkong och imponerande vyer - denna stora och ljusa lägenhet lämnar inget att önska. Hela hemmet har genomgående och genomtänkta lösningar med design som återkommer och skapar enhetlighet och harmoni till inredningen. Bland de många tillgångar som bostaden har märks inte minst den fantastiska hörnbalkongen som med söder- och västerläge ger dig sol både dag och kväll. Det höga hörnläget ger dig dessutom massor av ljus och utsikt över både stad och grönska.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Frejgatan 20
Område:
Vasastan
arkitekt:
Oscar Waller 1939
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
92 m²
Avgift:
4 421 kr inkl värme, VA, kabel-TV samt 1 000Mbit Bredband

Huset och föreningen

Fastigheten Vilan 11 ritades 1939 av arkitekt Oscar Waller. Det är en pampig och välbevarad funkisfastighet belägen i hörnet mot Tulegatan och Vanadislunden. Fasaden är slätputsad i en gul nyans och har ett utstickande förhöjt hörnparti med stora hörnbalkonger i originalutförande som ger fastigheten ett storslaget intryck. Här huserar brf Vilan 1820 som består av 42 bostadsrätter, åtta hyresrätter och tre hyresrättslokaler. På fastighetens tak finns en takterrass som boende kan boka för till exempel middagar.

Närområdet

På Frejgatan 20 bor du granne men Vanadislunden och Vanadisbadet, vilket gör att du trots innerstadsläget kan börja varje dag med en simtur. Här bor du dessutom nära större grönområden som Lill-Jansskogen, Bellevue och Hagaparken och vattnet i Brunnsviken. I Vasastan är det aldrig långt till en trevlig kvarterskrog, här kan du till exempel göra Sibiriens soppkök till ditt lokala häng. Inom ett par kvarter finns flera bra skolor och du bor även nära Stadsbiblioteket.

Allmänt

En synnerligen fin och väl omhändertagen funkislägenhet med högt hörnläge, stor balkong och häftiga vyer. Bostaden helrenoverades 2011 och fick nya ytskikt 2016 då väggar målades och golvet slipades och behandlades. De generösa fönstren med spanjoletter och marmorbräden är i original och ser till så hemmet badar i ljus. Alla innerdörrar är också i original, med handtagen bevarade. De tillägg som gjorts på senare tid är skapade med stor känsla och omsorg för ursprunget.

Kök - vardagsrum - arbetsrum - bibliotek

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och är ett fantastiskt härligt umgängesrum med många funktioner som även innefattar arbetsplats och bibliotek. Den stora ytan utgör hemmets hjärta och har många trevliga vinklar och ett ljust hörnläge med stort ljusinsläpp från flera fönster. Köket är lika välplanerat som det är snyggt. Köksinredningen har vita släta luckor och en köksbänk i vit corian. Som stänkskydd sitter klassisk vit 15x15-kakel med mörkare fog. Spisen och ugnen kommer från Smeg, och kyl, frys och diskmaskin är integrerad i köksinredningen. Överskåpen går ända upp i tak och alla luckor är platsbyggda för att få till de rätta linjerna i rummet. Detta har kompletterats med en stor köksö med grå bänkskiva av komposit. Köksön ger dig massor av förvaring samtidigt som den skapar rumslighet och avgränsning till det övriga rummet. Dessutom är det en social plats som du gärna hänger kring. Ovanför arbetsytorna vid köksbänken sitter infällda spotlight och över köksön finns uttag för hängande belysning. Matplatsen placeras med stor fördel i rummets hörnfönsterparti med balkongdörr, som både ramar in platsen och ger den ett oslagbart ljus och snygg stadsvy. Vardagsrumsdelen angränsar till matplatsen och balkongdörren och är en rymlig yta med stora väggpartier och ger plats för en stor soffgrupp och förvaringsmöbler. I ett burspråk invid ett stort tvåluftsfönster finns en platsbyggd arbetsplats. Vid en lång arbetsskiva, även den av corian, finns två arbetsplatser med inbyggd el och förvaring i tre rymliga hurtsar. Här jobbar du med utsikt mot både hus och grönska. I en inre nisch i gränslandet mellan den inre hallen och vardagsrummet finns en lång vägg fylld med platsbyggda bokhyllor, en både dekorativ och effektiv förvaringsyta.

Balkong

Balkongen löper längs nästan hela lägenhetens yttersidor och har med sitt höga hörnläge sol både dag och kväll. Med söder- och västerläge är odlingsmöjligheterna goda och den tilltagna ytan ger gott om plats för både krukor och utemöbler. Du kan även välja om du vill sitta med stadsvy eller parkvy, båda lika fantastiska.

Sovrum ett

Bostadens största sovrum har väggar målade i nyansen Studio Green från Farrow & Ball och vitpigmenterat och hårdvaxoljat furugolv. Här finns bra förvaring i platsbyggda garderober som löper längs ena långväggen, och det finns även en bevarad originalgarderob. Rummet är stort och luftigt och ger plats åt både dubbelsäng och annat möblemang. Fönstret ger dig en mäktig stadsvy som löper hela Tulegatan ner och avslutas med Johannes kyrka.

Sovrum två

Det mindre sovrummet, som idag används som barnrum, har vitmålade väggar och såpat furugolv. Från fönstret har du en fantastisk och grönskande utsikt över Vanadislunden.

Badrum ett

Bakom en ljusgrön speglad och glasad originaldörr ligger lägenhetens största badrum. Här möts du av en kaklad vägg med infälld spegel med förvaring bakom från vägg till vägg. Under handfatet finns också bra dold förvaring och kranen är från Arne Jacobsen/Vola, matchande den i köket. Badkaret är inbyggt och har stor takdusch. Handfat, vägghängd toalett och badkar kommer från Duravit. Väggarna är färgsatta enligt funkisideal i en ljust gul nyans. I golvet finns reglerbar värme och rummet har uttag för el.

Badrum två

Hemmets andra badrum är även tvättstuga med platsbyggd tvättbänk med tvättmaskin, torktumlare och förvaringskorgar under. På väggarna ger elfahyllor ytterligare goda förvaringsytor. Även här finns tvättställ med en vit Arne Jacobsen-formgiven blandare och toalett från Duravit. Väggarna är vitmålade med en fond av vitt kakel med mörkare fog.

Hall

Innanför dörren ligger en slitstark och snygg mörk golvmatta som övergår i furugolv behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja. Väggarna är målade i Farrow & Balls nyans Light Blue. Hallen har mycket bra förvaring i två klädkammare med platsbyggt hyllsystem där även utrymme för städartiklar och miljösortering finns.

Brf Vilan 1820

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vilan 11. Fastigheten ritad 1939 efter ritningar av Oscar Waller. Föreningen omfattar 43 lägenheter med bostadsrätt, åtta lägenheter med hyresrätt samt tre lokaler (258 m2, 180 m2, samt 150 m2) med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2008.

Tomträtt

Fastigheten är upplåten med tomträtt, detta avtal löper vidare till och med oktober 2021.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC. Åkerlunds Fastighetsservice står för fastighetsskötseln.

Renovering

Renovering av tak samt renovering elstigar samt stambyte badrum/kök (1994-1995) Renovering tvättstuga (2001), fönsterrenovering (2011), Fasadrenovering (2012), Renovering av trapphus samt ommålning av plåttak (2016),

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2016 och 2030. På insidan av fönstren skall bullerfönster sättas in för att få ett tyst boende (detta får man bidrag för att genomföra). I övrigt inga större underhåll är planerade de närmaste åren.

Ekonomi

Enligt ordförande är föreningens framtid mycket ljus. Man har precis amorterat 2,5 miljoner, man har 8 bostäder som är upplåtna som hyresrätter och detta innebär en mycket stor dold tillgång som realiseras när de boende flyttar. Inga planerade avgiftshöjningar eller sänkningar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att den ska godkännas av styrelsen med ett år i taget.

Tvättstuga:

Gemensam tvättstuga med 2 tvättmaskiner, torktumlare samt torkrum.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Söderberg & Partners. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns två cykelrum samt en gemensam takterrass.

Bredband och Kabel-TV

Man har fiber genom Alltele med 1 000 Mbit bredband. För kabel-TV finns ComHem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridiska personer som medlemmar.

Kontroll:

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2017-05-15. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här