Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Dalagatan 6 B
STURE FRÖLÉN 1944-1945
Vasastan - Norrmalm
YTSMART TREA MED ÖPPEN SPIS OCH SOLIG BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Centralt och lugnt i en välhållen 1940-talsfastighet ligger denna fina funkistrea. Här får du både trevliga sociala ytor i kök och vardagsrum och två bra sovrum som ligger lite mer avskilt. Dessutom finns här ett snyggt badrum och en hall med gott om förvaring. Den välbevarade byggnaden ger dig gedigna detaljer som ekparkett och marmorbräden samt härliga tillgångar som öppen spis och balkong med ett tjusigt smitt räcke. Alltsammans i en välskött förening med låga avgifter. Tillgång till garage som nås direkt med hiss finns för 1500kr/mån.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Dalagatan 6 B
Område:
Vasastan - Norrmalm
arkitekt:
STURE FRÖLÉN 1944-1945
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
1 990 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Berget 12 ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes under åren 1944-1945. Frölén har ritat många namnkunniga byggnader i Stockholm med omnejd, bland annat Kungliga Tennishallen, Solna Centrum och Huddinge kommunhus. 1940-talsbyggnader är inte så vanliga i centrala Stockholm. Trots krigstider fick lägenheterna i Berget 12 överlag en hög standard med bland annat öppna spisar. Fastigheten är idag välbevarad både exteriört och interiört. Entrén pryds till exempel av en vacker relief signerad skulptören Stig Blomberg. Brf Berget 12 består av 82 bostadsrätter. Man hyr dessutom ut lokaler till tolv hyresgäster vilket ger mycket goda intäkter. Föreningen har två fina takterrasser med utomhusmöbler där det är trevligt att äta middag med utsikt över takåsarna. Längst ner i huset finns garage där du som boende har möjlighet att hyra garageplats. En tvättstuga, cykelrum och cykelställ finns också i föreningen.

Närområdet

Här bor du både centralt och lugnt i gränslandet mellan Norrmalm och Vasastan i början av den 1,5 km långa Dalagatan. Härifrån har du kort gångavstånd till såväl centralstationen och city som Odenplan med nya Citybanan och Kungsholmen, som du når smidigt via Barnhusbron. Lite längre ner på Dalagatan har du Vasaparken som är ett nöje året om med café, fotbollsplan, skridskobana, lekpark med mera.

Allmänt

En mycket välplanerad och smart lägenhet med detaljer som ger dig det lilla extra - här får du både öppen spis och balkong. Bostaden har genomgående vitmålade väggar och slipat och oljat ekparkettgolv. Fönster med fönsterbrädor i marmor, vädringsluckor och radiatorer är alla i original. Ett stort vindsförråd hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett stilrent parallellkök byggt i delvis öppen planlösning med en köksö som skiljelinje mellan kök och vardagsrum, en både trevlig och social funktion som även fungerar som en matplats. Köksinredningen har vita släta luckor och mörka bänkskivor och har både gott om både förvaringsutrymmen och arbetsytor. Som stänkskydd sitter vitt liggande kakel med rak sättning. All maskinell utrustning är i rostfritt utförande; kyl, frys, diskmaskin samt spishäll med fläkt och ugn och mikrovågsugn som sitter i bekväm arbetshöjd.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rum att njuta alla tider om året med sina stora tillgångar i form av öppen spis och balkong. Den öppna spisen är ett riktigt smycke, murad från golv till tak. Invid spisen har du plats för en stor soffgrupp. Matpbordet placeras med fördel i det ljusa fönsterhörnet med utsikt åt två håll. På balkongen, som ligger i söderläge, har du sol från morgon till kväll och en snygg vy över Kammakargatan. Balkongen har ett också vackert smidesräcke i original från byggåret.

Sovrum ett

Bostadens största sovrum är ett lugnt och rogivande rum med gott om utrymme för en dubbelsäng. Här finns även plats för förvaringsmöbler.

Sovrum två

Lägenhetens andra sovrum används idag som gästrum men kan även bli ett bra barnrum eller till exempel ett kontor. Även detta är ett lugnt och trivsamt rum.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel och ett mörkt klinkergolv med golvvärme. Här finns dusch bakom en vikbar glasvägg, toalett och tvättställ med kommod. På väggen sitter ett badrumsskåp med spegel, två öppna hyllor och handdukstork. I taket sitter infällda spotlights. I badrummet finns dessutom en kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Hall

I hallen finns mycket bra förvaring i form av fyra inbyggda garderober med överskåp i original från byggåret. Innanför dörren finns även gott om plats för hatthylla och skoförvaring.

Brf Berget 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Berget 12. Föreningen upplåter 82 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och hela 12 lokaler med hyresrätt. Hyresrätterna är 3 stycken ettor på ca 30 kvm vardera, dessa säljs när de blir lediga och är ett stort dolt kapital. Lokalerna består bland annat av kontor, lager, butik och garage. Föreningen omfattar adresserna Dalagatan 6, 6 A, 6 B samt Kammakargatan 70, 70 C och 72.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen registrerades 2000 och föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2005, samma år som föreningen också förvärvade fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomisk förvaltning sköts av SBC och fastighetsskötseln sköts av Woxberg Fastighetsskötsel AB.

Renovering

Målning av fönster 2012, Byte av ett ventilationsaggregat 2012, Målning av trapphus 2011, Nya entréer 2011, Fibernät 100 mbit 2011, OVK & fläktrenoveringar 2011 - 2012, Byggt 4 nya lägenheter 2011, Byte av värmecentral 2011 - 2012, Uppgradering och driftsättning av takvärme 2010, Nya fönster mot Dalagatan 2010, Omläggning av tak 2007, Elsystem byte i hela fastigheten 2006 - 2007, Stamrenovering 2006 - 2007.

Kommande renoveringar

Under 2017 kommer en horisontell avloppsstam i garaget att bytas. Detta kommer inte att påverka avgifterna.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening med god ekonomi och mycket stora lokalintäkter. Man gör stora positiva resultat och har ett mycket bra kassaflöde. För närvarande har man en kassa på ca 5,5 msek. Avgifterna har legat stilla sen 2008 och det finns inga planer på några avgiftsändringar. Uppgifterna är hämtade ur årsred. 2016.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg Hansa. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar en gemensam tvättstuga med 2 stycken nya tvättmaskiner samt två takterrasser med utemöbler i soligt läge mot gården. Dessutom finns cykelställ och cykelrum vid Dalagatan 6.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd om ca 7,2 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV finns från ComHem, det ingår dock inte i avgiften. Föreningen har 100 Mbit fibernät, via Bahnhof i fastigheten. Föreningen tar ut en obligatorisk avgift för bredband på för närvarande 200 kr per lägenhet. Inga TV-tjänster ingår utan avtalas individuellt med Bahnhof om man önskar.

Garage

Det finns ett garage för 1 500 kr/månad inom fastigheten med infart från Kammakargatan. I garaget finns det tvättmöjlighet och bilmeck som kan hjälpa till med däckbyte m.m. Från garaget når man lägenheten bekvämt med hiss.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Joanna LeBlanc. 2017-06-20.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här