Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Eriksdalsgatan 36
Sven Wallandrer 1931
Södermalm
30- TALSTREAN I VINDSETAGE VID ÅRSTAVIKEN
TEXT: KAX FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Ert nya hem (totalyta om 86 kvm) har ett fridfullt läge, granne med ett koloniområde, som mynnar ut i strandkanten längs Årstaviken. Vid stranden tar ni både joggingturen och morgondoppet. Åt andra hållet hittar ni å andra sidan Götgatans folkmyller, nöjen och butiker. Här bor ni avundsvärt mellan två världar. Även för funkisälskaren är dessa kvarter en riktig oas. Det märks inte minst i denna vackra fastighet från 1931 ritad av HSB-arkitekten Sven Wallander. Ert nya hem bär på en alldeles egen atmosfär med en lång rad bevarade tidsminnen - höga golvsocklar, taklister, takrosetter, vädringsdon i koppar, takbjälkar och furutiljor. Detta hem är varsamt renoverat under 2017, då nedre plan fått en sval look i grått och ett helt nytt kök med alla önskvärda maskiner plus en vinkyl. Här nere finns också det charmiga vardagsrummet och det rara gästrummet. Övre plan har tydlig vindskaraktär och består av ett generöst sovrum med bra förvaring och plats för läshörna. Den här lägenheten längtar efter att mysa med er. För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Eriksdalsgatan 36, 3 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallandrer 1931
Rum:
3 rum och kök
Area:
59 m² + 27 m² biarea
Avgift:
2 932 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Husen i BRF Axet byggdes i början av 1930-talet efter ritningar av HSB-arkitekten Sven Wallander. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. Funktionalismen slog igenom på Stockholmsutställningen 1930 och för första gången visades den nya, modernistiska arkitekturen för den breda allmänheten. Influenserna kom bland annat från Tyskland och Bauhausskolan. Ända sedan huset byggdes har BRF Axet, som är en HSB-förening och består av 400 lägenheter, huserat här. De äldre husen i föreningen är mycket representativa för det tidiga 1930-talets arkitektur med sina putsade fasader och fönsterband. Husen är löpande renoverade enligt en gedigen underhållsplan. Föreningen bjuder bland annat på snickarbod, bastu, uthyrningsrum, tvättstuga och cykel-/barnvagnsrum samt en stor och grön gård för svalka och umgänge. Här bor du tryggt i en stabil förening med full insyn i ekonomi och skötsel.

Närområdet

Centralt vid Skanstull och samtidigt mitt i lugnet som accentueras av trygga ljud från susande träd och vågor som slår mot strandkanten precis runt hörnet. En promenad bland kolonilotterna längs Anna Lindhagens väg, som ligger granne med detta hus, är ett fint söndagsnöje liksom en joggingtur längs Årstaviken - eller ett morgondopp. Här bor du också i närheten Stockholms mest populära stråk, med folkmyller, storstadspuls, nöjen och all tänkbar service i kvarteren. Eriksdalsbadet med utomhusbad om sommaren är särskilt härligt att ha i kvarteren. Hela Söder ligger för dina fötter och i ditt nya område finns även flera trevliga kvarterskrogar, till exempel hittar du Stockholms bästa food court Teatern i köpcentret Ringen. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna - tuben tar du från Skanstull liksom flera innerstadsbussar. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda.

Allmänt

"Hej! Vill ni fredagsmysa?" Den här lägenheten ropar efter er och längtar efter helgen. Kanske ni kan starta med en middag med goda vänner i det moderna köket från 2017, som fått en cool look i grått. Notera också den rymliga vinkylen. Svalt grå väggar och vitlaserade furutiljor knyter samman det nedre planet på ett vänligt vis. Här finns även Söders sötaste gäst-/barn-/arbetsrum. Senare på kvällen en stund i soff- och tevehörnan innan det är dags att säga god natt och kliva upp för den stilrena trappan till sovrummet. Direkt under taknocken och stjärnorna sover ni gott och här finns förutom dubbelsäng även plats för arbets-/ och läshörna. Dessutom mycket bra förvaring i garderober och klädkammare. Minnen från husets byggtid är höga golvsocklar, taklister, takrosetter, furutiljor, fönsterbeslag och vackra ventilationsdon i koppar.

Kök

Det här sociala och moderna köket med en sval look ligger i öppen planlösning med vardagsrummet och utgör detta hems naturliga samlingsplats. Helt nytt från 2017 och målat i en vacker grå nyans, som också återkommer på hela detta våningsplan, och gott om förvaring i många skåp. Höga golvlister, taklister och takrosett ger atmosfär från tiden för bygget. På golvet dessutom vitbetsade furutiljor. Köket har en bänktopp i vitt laminat och ett stänkskydd i vitt, franskt metrokakel i halvförband. Matsalsdelen rymmer ett bord för cirka 6 personer. Här ryms all teknisk utrustning du behöver och lite till - fullstor kyl och fullstor frys från IKEA (2017), mikro, induktionshäll, ugn, stor diskmaskin - och en rymlig vinkyl. Ett extra plus är också den inbyggda "riktiga" fläkten.

Vardagsrum

Söders sötaste vardagsrum väntar på att fredagsmysa med dig. Ljusgrå väggar, precis som i övriga lägenheten, ger ett skönt lugn - och matchar köket som ligger granne via öppen planlösning. Höga golvlister, taklister och takrosett är fina tidsminnen och de vitbetsade furutiljorna gör också sitt till. Här finns plats för soffhörna och teve. Fint ljus rån det stora fönstret som har en djup fönsternisch med vacker mörk stenskiva i original.

Sovrum, vinden

Finstämt sovrum med gedigen vindscharm - här sover du gott under taknocken och stjärnorna. Detta rum har plats för mer än dubbelsängen; här ryms också en arbets-/, läs-/ eller myshörna. Dessutom bra förvaring, dels i garderober och dels i en generös klädkammare, som har plats för säsongskläder, skor och annat. Vita väggar kontrasterar fint mot de gedigna träbjälkarna i taket och till detta ett vitt laminatgolv (under laminatet finns träparkett). Dessutom mycket bra belysning, gott om eluttag och ett antennuttag.

Gästrum/Arbetsrum

Rart mindre rum med höga golvlister, taklister och takrosett som idag används som arbetsrum, men likaväl kan vara ett barnrum eller gästrum. Väggarna har samma gråa nyans som köket och hallen. På golvet vitbetsade furutiljor.

Badrum

Helkaklat i vitt med rektangulära, stående kakel och till detta ett fint retroinspirerat klinkergolv i svartvitrutigt. Bra förvaring i ett högskåp med spegel på dörren. Praktisk handdukstork. En bra tvättstuga med flera maskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum finns i huset.

Hall

Även hallen går i samma gråa färgsättning som köket, vilket knyter ihop dessa närliggande ytor fint. Höga golvlister, taklister och takrosett ger hallen en fin atmosfär från tiden för bygget. På golvet vitbetsat furugolv. Hatthylla för avhängning.

HSB:s Brf Axet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten fem fastigheter i kvarteret. Föreningen består av 404 bostadslägenheter. Föreningen har även 30 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1931 av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Mycket välskött och stabil förening som bildades redan 1930 och är en av Stockholms största och äldsta bostadsrättsföreningar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB samt styrelsen.

Trappstädning och städdagar

Detta är något de boende inte behöver sköta själva.

Renovering

Fastigheterna totalrenoverades mellan åren 1984 och 1992. Renoveringen omfattade stammar, el, ventilation, fasad, kök samt badrum i samtliga lägenheter. Föreningen köper gemensamt in el för samtliga lägenheter vilket gör att elkostnaden blir lägre eftersom du inte behöver betala för nätkostnad och abonnemang. Elkostnad avläses automatiskt och aviseras tillsammans med månadsavgiften.

Kommande renoveringar

En del underhåll planeras, se årsredovisning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 56 milj kr, vilket ger cirka 3 400 kr/kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Källarförråd om ca 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera grönskande gårdar med bersåer, 24 odlingslotter och sittgrupper. Här finns även grillmöjligheter. I källaren på Timotejgatan 4 har föreningen två övernattningsrum som medlemmarna kan hyra. De har ett gemensamt pentry, dusch och toalett. Varje rum har två sängar. Avgiften är 100 kr per rum och dygn. Det finns även en festlokal, bastu, solarium, motionsrum, hobbyrum samt vävstuga. Dessutom finns flera cykelrum och cykelställ på gårdarna.

Tvättstuga:

Det finns fem tvättstugor i föreningen och skicket är generellt mycket bra med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt torkrum.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med ComHem om distribution av kabel-tv. Avgiften för kabel-tv (grundutbud) ingår i avgiften. Om du önskar fler kanaler kan du hyra en dekoder och abonnera på extra kanaler. Föreningen har ett fiberbredbandsnät med 100 mb/s och avtal om gruppanslutning till en bredbandsleverantör (Bahnhof).

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 50%.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här