Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Västmannagatan 67
Byggherre: C P Hammarbäck 1885
Vasastan / Odenplan
STOR TREA MED SOLIG BALKONG - RENOVERINGSCHANS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I ett vackert och välbevarat 1880-talshus på bästa Vasastansadress finns denna fina och ljusa trerumslägenhet med balkong i högt och soligt sydvästläge. Här imponerar bland annat takhöjden, fönsterpartierna, de speglade och profilerade snickerierna, stuckaturer, takrosetter och en vacker kakelugn. Lägenheten är genomgående och har stort ljusinsläpp från de många och höga fönstren. De stora och luftiga rummen ger också chans till omdisposition och renovering med nya rumslösningar. Här bor du i en i det närmaste skuldfri bostadsrättsförening med Odenplan runt hörnet och behöver inte sakna något.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Byggherre: C P Hammarbäck 1885
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
90 m²
Avgift:
3 050 kr inkl värme, vatten basutbud kabel-tv och bredband
Pris:
9 000 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

Kommentar
Uppgifter om driftkostnad saknas.

Fastigheten och föreningen

Den pampiga fastigheten Gullvivan 16 stod klar år 1885. Vem som ritade denna vackra nyrenässansbyggnad är idag okänt, eftersom originalritningarna är osignerade. Den gula och röda fasaden är ett tidigt exempel på det mode som utvecklades under 1880-talets senare hälft, att blanda puts med tegel. Entrén, som inramas av två släta kolonner, leder in i ett vackert trapphus med fina bevarade detaljer, bland annat ett svart- och vitrutigt stengolv.

Närområdet

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan. Odenplan ligger precis runt hörnet. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och snart även nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något då det gäller restauranger och caféer. Klassiska hak som Tranan och Tennstopet ligger ett par minuter bort, och ännu närmare, i grannhuset, ligger Lilla Ego. I kvarteren finns dessutom många välsedda skolor och du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vasaparken och Observatorielunden är två gröna lungor i närheten och ligger båda på kort promenadavstånd.

Allmänt

En ljus och luftig lägenhet med generösa ytor och takhöjd på 3,3 meter. I alla rum ligger vacker fiskbensparkett. Därtill finns många fina bevarade detaljer, som höga golvsocklar, speglade dörrar och fönsternischer, radiatorer, stuckaturer, takrosetter och kakelugn (ej i bruk idag men som går att täta). Väggarna är genomgående vitmålade. I lägenheten finns en möjlighet att tänka nytt och skapa en social planlösning genom att till exempel flytta köket till ett av de större rummen, eller att dela av det större sovrummet och göra två mindre barnrum. Till lägenheten hör även ett källarförråd om 6 kvm.

Kök

Köksinredningen är stilrent vit med släta luckor och vita bänkskivor med gott om arbetsutrymme. Som stänkskydd sitter mörkt grå plattor som matchas med det stenlagda golvet. Till maskinparken hör kyl, frys, gasspis, varmluftsugn, fläkt och diskmaskin. Köket har även en fin tillgång i ett bevarat kallskafferi. Rummet har plats för en matgrupp för runt fyra personer. I köket ligger dessutom utgången till lägenhetens balkong, vilket både ger ett härligt ljus genom de höga glasade dubbeldörrarna, och extra rymd åt rummet varma årstider när dörrarna står öppna mot den grönskande gården. Balkongens soliga västerläge ger både goda odlingsförutsättningar och möjlighet till härliga utemiddagar i solskenet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är trivsamt, stort och lättmöblerat. Här ryms både en stor soffgrupp och matbord med mycket luft emellan. Rummet har två höga fönster med utsikt mot gatan. Förutom stuckaturer och takrosett har rummet har ett vackert smycke i den fina ornamenterade kakelugnen. Den är idag inte i bruk, men går att täta, och därmed bli en extra mysfaktor till detta rum.

Sovrum

Sovrummet är ett stort och luftigt rum med lugnt gårdsläge. Två fönster ger rummet karaktär och ett fint ljusinsläpp. På motsatt vägg finns platsbyggda garderober från golv till tak, en suverän förvaringslösning. Detta rum skulle även kunna delas av till två mindre sovrum med vardera ett fönster.

Sovrum/matsal

Lägenhetens tredje rum är ytterligare en rymlig yta att nyttja enligt önskemål. Rummet ligger idag i fil med vardagsrummet och pryds av vackra takstuckaturer, takrosett och ett stort dubbelt fönster.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt 10x10-kakel och på golvet ligger svart klinker av samma storlek. Duschen är belägen bakom en nisch och har dessutom glasvägg. Infällda spotlights i taket och över spegeln. Bra förvaring i ett högskåp och i en nisch med inbyggda hyllor. Rummet har dessutom handdukstork och är förberett för tvättmaskin.

Hall

Hallen är navet i bostaden och härifrån når du hemmets alla rum. Här finns gott om utrymme för klädavhängning och förvaringsmöbler. Du gör entré genom vackra speglade dubbeldörrar.

Brf Gullvivan 16

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Gullvivan 16. Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt. Byggherre var CP Hammarbäck. Föreningen är äkta

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Föreningen sköter den ekonomiska förvaltningen i egen regi men är medlem i Fastighetsägarna Stockholm.

Renoveringar

Fasaden mot gården renoverades grundligt 1994 samt gårdhusfasaden mot grannfastigheten norrut 2001. 2007 renoverades fasaden mot gatan. Under 1995 renoverades hissen och i samband med vindsrenovering 2007 byggdes den hissen om så att den når vindsplan. 1997 lades nytt plåttak på gathuset och 2007 fick gårdshuset nytt tak. Under 2004 byttes badrumsstammarna och alla badrum i gathuset renoverades. 2007 byttes stammen i gårdhuset ut. Köksstammarna i gathuset står näst på tur. Dessa har utan anmärkning spolats och inspekterats 2016. Ny spolning sker 2017.

Kommande renoveringar

Under hösten 2017 kommer föreningens fönster att renoveras. Den större delen av kostnaden för detta betalas av medlemmarna själva, för just denna bostad uppskattas kostnaden till ca 75tkr. I övrigt inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll. Takmålning är planerad till 2018.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 1,2 mkr, vilket motsvarar ca 890 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016), föreningen är alltså i det närmaste skuldfri. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar och har under de senaste åren haft ett positivt driftsnetto.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har såväl gemensam vår- som höststädning.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga samt cykelförråd under tak. Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler och grill.

Förråd:

Ett källarförråd om ca 6 kvm tillhör lägenheten.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här