Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mellanbergsvägen 19
ARKITEKT: HAWERMAN & FRIBERG 1943
Hökmossen
TRIVSAM TVÅA I VÄLBEVARAT TEGELKVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I ett fint tegelhus från 1940-talets mitt finns denna mysiga och välplanerade tvårumslägenhet med många fina detaljer från byggåret bevarade. Troligtvis kommer du gärna att hänga i det trivsamma köket där originalskåp uppdaterats med väl valda nyare detaljer, eller i det ljusa och trevliga vardagsrummet. Här finns dessutom ett rofullt sovrum och gott om förvaring. Här bor du med fönster i tre väderstreck i ett lugnt och grönskande område.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: HAWERMAN & FRIBERG 1943
Våning:
2 av 4, (1,5 tr)
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
3 494 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
2 900 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Huset på Mellanbergsvägen 19 ingår i en klunga om tio barnrikehus som uppfördes 1943-1944 efter ritningar av arkitekterna Ernst Hawerman och Nils G:son Friberg. Dessa två, med gemensamt arkitektkontor, ritade många av de barnrikehus som byggdes i Stockholm under 1940-talet, men står även bakom ett antal offentliga byggnader. Tegel var ett vanligt fasadmaterial på dessa typer av hus och så är fallet även här. Materialet var, och är, både lättskött och dekorativt. Utemiljön är lugn med stora gräsytor och mycket grönska. Mellan husen finns rabatter, utemöbler, grillplatser och en lekstuga. Brf Korpen innefattar sex av dessa hus och består av 108 bostadsrätter och tre hyresrätter.

Närområdet


Här bor du i en lugn del av Hägersten med närhet till både friluftsliv och kultur. På kort promenadavstånd finns både Friluftsteatern i Hägerstensåsen, där Parkteatern spelar under sommaren, och Hägerstensbadet med utomhuspool. Vid Telefonplan finns Konstfack med trevliga utställningar och julmarknad, och restaurang Landet med bra spelningar och populär bistro. Om du ändå vill ta dig från området är kommunikationerna åt olika håll mycket goda; precis utanför dörren går buss 147 mot Liljeholmen och buss 141 tar dig mot Telefonplan eller Älvsjö. Till pendeltåget är det bara sex minuters resa. Närmaste tunnelbanestation är Hägerstensåsen. Därifrån tar resan till T-centralen 17 minuter. Dessutom tar du dig på snabbt och smidigt till stan med cykel då det finns cykelväg skild från bilvägen ända in till Hornstull.

Allmänt


En ljus och välplanerad gavellägenhet med trevlig planlösning där du kan dansa ringdans runt kök, vardagsrum och hall och där sovrummet ligger mer enskilt. Både köket och vardagsrummet är härliga hörnrum med fönster i två väderstreck. Här tjusas du även av djupa fönsternischer, marmorfönsterbrädor, och bevarade skåp, garderober och spegeldörrar. Till lägenheten hör också ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kök


Köket är ett trivsamt och inbjudande rum med en härlig och rymlig matplats i hörnläge. Köket renoverades 2015/2016 till en fin kombination av gammalt och nytt. Bevarade stora originalskåp med plats för mycket förvaring och en fin arbets- och ställyta med ett utdragbart bakbord kombineras med ny vit köksinredning med praktiska draglådor och öppna hyllor. Köksväggen är kaklad med vitt 15x15-kakel i med svart fog och bänkskivan är av ek. Alltsammans matchar fint till det schackrutiga linoleumgolvet. Maskinparken består av induktionshäll, ugn, fläkt, diskmaskin och kyl och frys som finns i en egen nisch med ett bevarat överskåp ovanpå. Matplatsen har en mycket trevlig placering i ett hörn - upplagt för många och långa middagar med gäster runt bordet. Köket har ett fönster i anslutning till spis och diskbänk och ett fönster vid matplatsen. Här har du fri utsikt mot tornet vid Telefonplan och kan roa sig med att byta färg på tornet genom appen Colour by Numbers.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett trevligt och inbjudande rum med fint ljusinsläpp från de båda fönstren som även har trevlig utsikt mot både grönska och gata och ligger insynsskyddat och fritt. Rummet är lättmöblerat och rymmer flera funktioner som soffgrupp, arbetsplats och förvaring. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger stavparkett.

Sovrum


Sovrummet ligger med lugnt gårdsläge och har gott om plats för både dubbelsäng och fristående förvaring. Här finns också bra förvaringsutrymme i bevarade inbyggda garderober. Även detta rum har stavparkett på golvet.

Badrum


Badrummets inredning med vitt 15x15-kakel med ljusblå bård och ljusblått klinkergolv har nyligen uppdaterats med en duschvägg av glas, ny belysning och ett stort badrumsskåp med spegel. Rummet är förberett för tvättmaskin och har också dagsljusinsläpp från ett insynsskyddat fönster.

Hall


Hallen är en portal till lägenhetens alla rum. Precis innanför dörren har du fin klädavhängning på en stor hatthylla med ankarkrokar och på golvet ligger praktisk klinker.

Brf Korpen

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsrättsföreningen Korpen (org. nr 769603-4565) äger fastigheten Koppartråden 7 med 6 st bostadshus uppförda år 1943 som totalrenoverades 2001 - 2004. Per den sista december 2015 bestod föreningen av 108 bostadslägenheter med bostadsrätt, 3 st lokaler med bostadsrätt samt 3 st bostadslägenheter med hyresrätt. Uppvärmning sker med fjärrvärme från Fortum.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB.

Renoveringar


2001: Stambyte av badrum och kök. Renovering av ventilationen med bibehållet självdrag. Byte av elstigar i fastigheten och lägenheterna (3-fas indraget). Renovering av fönster.
2002: Byte av tak.
2005: Renovering av tvättstugor.
2013: Obligatorisk ventilationskontroll genomförd och godkänd.
2014: Föreningen ökade trycket i vattenledningarna för att få ett bättre vattentryck högre upp i husen. Energideklaration utfördes.
2015: Nya tätningslister och bättringsmålning av källarfönster.

Kommande renoveringar


Föreningen är i ett tidigt planeringsstadium gällande renovering av fönstren där bl.a. underhållsmålning ska ske. Hänsyn behöver tas till byggnadernas kulturvärde. Renoveringen kan tänkas ske under 2018 men inget är beslutat.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 47,5 mkr. I kassan finns cirka 5,3 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 4,7 mkr. Föreningen har tankar om att öka på amorteringen, även om merparten av lånen har bundna räntor. För att få en uppfattning om skuldbilden kan lägenhetens andelstal multipliceras med de långfristiga skulderna och delas med lägenhetens yta. Detta ger en skuldkvot (för denna lägenhet) på cirka 8.900 kr/kvm. Se det som en fingervisning i brist på föreningens totala bostadsyta.

Avgifter


Det finns inga planer eller beslut om att höja månadsavgiften. I samband med förvärv betalar köparen en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske ett år åt gången med tillstånd från styrelsen efter särskild ansökan.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Som tilläggsförsäkring finns en styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar


Föreningen har överlåtit trappstädningen till ett företag och det förekommer inga städdagar. Utemiljön underhålls också av en firma.

Tvättstuga


Tvättstugan finns i samma huskropp ihop med ett stort torkrum. Tvättstugan har flertalet tvättmaskiner och torktumlare samt mangel, notera att det kostar 5 kronor per maskintvätt. Betalning sker med en kortlösning där beloppen samlas på månadsavin.

Gemensamma utrymmen


Föreningen erbjuder en välordnad utemiljö med tre uteplatser. I källarplanet finns även cykelförråd. Föreningen har också 6 st barnvagnsrum.

Parkering/garage


Föreningen har fyra platser med tillhörande kö. Parkering kan annars ske på gator i närheten med datumbestämmelser. Dessa gatusträckningar ligger dock inte i direkt anslutning till lägenheten.

Bredband och kabel-tv


Kabel-tv i form av grundutbudet från Com Hem ingår i månadsavgiften. Bredband levereras också genom Com Hem alternativt kan fiberuppkoppling erhållas via Bredbandsbolaget. Beställs och debiteras separat.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, minsta ägarandel för en delägare ska vara 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: HAWERMAN & FRIBERG 1943
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2014-12-18
Energiförbrukning
174 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5989 kr/år
  El
3351 kr/år
  Försäkring
2638 kr/år
  Beräknat antal pers
2

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här