Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mellanbergsvägen 19
HAWERMAN & FRIBERG 1943
Hökmossen
TRIVSAM TVÅA I VÄLBEVARAT TEGELKVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I ett fint tegelhus från 1940-talets mitt finns denna mysiga och välplanerade tvårumslägenhet med många fina detaljer från byggåret bevarade. Troligtvis kommer du gärna att hänga i det trivsamma köket där originalskåp uppdaterats med väl valda nyare detaljer, eller i det ljusa och trevliga vardagsrummet. Här finns dessutom ett rofullt sovrum och gott om förvaring. Här bor du med fönster i tre väderstreck i ett lugnt och grönskande område.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Mellanbergsvägen 19
Område:
Hökmossen
arkitekt:
HAWERMAN & FRIBERG 1943
Våning:
2 av 4, (1,5 tr)
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
3 494 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
3 351 kr/år
Försäkring:
2 638 kr/år
Total driftskostnad:
5 989 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Huset på Mellanbergsvägen 19 ingår i en klunga om tio barnrikehus som uppfördes 1943-1944 efter ritningar av arkitekterna Ernst Hawerman och Nils G:son Friberg. Dessa två, med gemensamt arkitektkontor, ritade många av de barnrikehus som byggdes i Stockholm under 1940-talet, men står även bakom ett antal offentliga byggnader. Tegel var ett vanligt fasadmaterial på dessa typer av hus och så är fallet även här. Materialet var, och är, både lättskött och dekorativt. Utemiljön är lugn med stora gräsytor och mycket grönska. Mellan husen finns rabatter, utemöbler, grillplatser och en lekstuga. Brf Korpen innefattar sex av dessa hus och består av 108 bostadsrätter och tre hyresrätter.

Närområdet

Här bor du i en lugn del av Hägersten med närhet till både friluftsliv och kultur. På kort promenadavstånd finns både Friluftsteatern i Hägerstensåsen, där Parkteatern spelar under sommaren, och Hägerstensbadet med utomhuspool. Vid Telefonplan finns Konstfack med trevliga utställningar och julmarknad, och restaurang Landet med bra spelningar och populär bistro. Om du ändå vill ta dig från området är kommunikationerna åt olika håll mycket goda; precis utanför dörren går buss 147 mot Liljeholmen och buss 141 tar dig mot Telefonplan eller Älvsjö. Till pendeltåget är det bara sex minuters resa. Närmaste tunnelbanestation är Hägerstensåsen. Därifrån tar resan till T-centralen 17 minuter. Dessutom tar du dig på snabbt och smidigt till stan med cykel då det finns cykelväg skild från bilvägen ända in till Hornstull.

Allmänt

En ljus och välplanerad gavellägenhet med trevlig planlösning där du kan dansa ringdans runt kök, vardagsrum och hall och där sovrummet ligger mer enskilt. Både köket och vardagsrummet är härliga hörnrum med fönster i två väderstreck. Här tjusas du även av djupa fönsternischer, marmorfönsterbrädor, och bevarade skåp, garderober och spegeldörrar. Till lägenheten hör också ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kök

Köket är ett trivsamt och inbjudande rum med en härlig och rymlig matplats i hörnläge. Köket renoverades 2015/2016 till en fin kombination av gammalt och nytt. Bevarade stora originalskåp med plats för mycket förvaring och en fin arbets- och ställyta med ett utdragbart bakbord kombineras med ny vit köksinredning med praktiska draglådor och öppna hyllor. Köksväggen är kaklad med vitt 15x15-kakel i med svart fog och bänkskivan är av ek. Alltsammans matchar fint till det schackrutiga linoleumgolvet. Maskinparken består av induktionshäll, ugn, fläkt, diskmaskin och kyl och frys som finns i en egen nisch med ett bevarat överskåp ovanpå. Matplatsen har en mycket trevlig placering i ett hörn - upplagt för många och långa middagar med gäster runt bordet. Köket har ett fönster i anslutning till spis och diskbänk och ett fönster vid matplatsen. Här har du fri utsikt mot tornet vid Telefonplan och kan roa sig med att byta färg på tornet genom appen Colour by Numbers.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett trevligt och inbjudande rum med fint ljusinsläpp från de båda fönstren som även har trevlig utsikt mot både grönska och gata och ligger insynsskyddat och fritt. Rummet är lättmöblerat och rymmer flera funktioner som soffgrupp, arbetsplats och förvaring. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger stavparkett.

Sovrum

Sovrummet ligger med lugnt gårdsläge och har gott om plats för både dubbelsäng och fristående förvaring. Här finns också bra förvaringsutrymme i bevarade inbyggda garderober. Även detta rum har stavparkett på golvet.

Badrum

Badrummets inredning med vitt 15x15-kakel med ljusblå bård och ljusblått klinkergolv har nyligen uppdaterats med en duschvägg av glas, ny belysning och ett stort badrumsskåp med spegel. Rummet är förberett för tvättmaskin och har också dagsljusinsläpp från ett insynsskyddat fönster.

Hall

Hallen är en portal till lägenhetens alla rum. Precis innanför dörren har du fin klädavhängning på en stor hatthylla med ankarkrokar och på golvet ligger praktisk klinker.

Brf Korpen

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Korpen (org. nr 769603-4565) äger fastigheten Koppartråden 7 med 6 st bostadshus uppförda år 1943 som totalrenoverades 2001 - 2004. Föreningen består av 108 bostadsrätter, 3 st lokaler med bostadsrätt samt 3 st hyreslägenheter. Uppvärmning sker genom fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark

Föreningen äger sin egen mark.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB.

Renoveringar

2001: Stambyte av badrum och kök. Renovering av ventilationen med bibehållet självdrag. Byte av elstigar i fastigheten och lägenheterna (3-fas indraget). Renovering av fönster. 2002: Byte av tak. 2005: Renovering av tvättstugor. 2013: Obligatorisk ventilationskontroll genomförd och godkänd. 2014: Föreningen ökade trycket i vattenledningarna för att få ett bättre vattentryck högre upp i husen. Energideklaration utfördes. 2015: Nya tätningslister och bättringsmålning av källarfönster.

Kommande renoveringar

Föreningen tar in offerter ang. byte av kulvertar mellan husen. Detta är inget som kommer påverka avgifterna enligt styrelsen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 47 mkr. I kassan finns cirka 6,4 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 4,7 mkr. För att få en uppfattning om skuldbilden kan lägenhetens andelstal multipliceras med de långfristiga skulderna och delas med lägenhetens yta. Detta ger en skuldkvot (för denna lägenhet) på cirka 8.800 kr/kvm. Se det som en fingervisning i brist på föreningens totala bostadsyta.

Avgifter

Det finns inga planer eller beslut om att höja månadsavgiften. I samband med förvärv betalar köparen en överlåtelseavgift om 2,5 % av ett prisbasbelopp. Vid pantsättning utgår en mindre pantsättningsavgift.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske ett år åt gången med tillstånd från styrelsen efter särskild ansökan.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Som tilläggsförsäkring finns en styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till ett företag och det förekommer inga städdagar. Utemiljön underhålls också av en firma.

Tvättstuga

Tvättstugan finns vid Mellanbergsvägen 19 ihop med ett stort torkrum. Tvättstugan har flertalet tvättmaskiner och torktumlare samt mangel, notera att det kostar 5 kronor per maskintvätt. Betalning sker med en kortlösning där beloppen samlas på månadsavin.

Gemensamma utrymmen

Föreningen erbjuder en välordnad utemiljö med tre uteplatser. I källarplanet finns även cykelförråd. Föreningen har också 6 st barnvagnsrum.

Parkering/garage

Föreningen har ett fåtal p-platser med tillhörande kö. Parkerar gör du enklast på gatorna runtom föreningen. Skaffa först ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun, månadskostnaden är 300 kr i taxeområde 5.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv i form av grundutbudet från Com Hem ingår i månadsavgiften. Bredband levereras också genom Com Hem alternativt kan fiberuppkoppling erhållas via Bredbandsbolaget. Beställs och debiteras separat.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, minsta ägarandel för en delägare ska vara 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-10-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här