Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kammakargatan 18
ERNST GRÖNWALL 1939 - 1940
Vasastan - Norrmalm
URBAN FUNKISETTA I LUGNT OCH CENTRALT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I en fin funkisfastighet på trevliga Kammakargatan finns denna mycket välkomnande city-etta med fransk balkong. Här bor du supercentralt men lugnt på en smal tvärgata och har nära till det mesta. Lägenheten på 23 välplanerade kvadratmeter har ett rymligt allrum med fransk balkong och ett separat kök och får karaktär av bevarade funkisdetaljer i gedigna material som fönsterbräden av marmor och fiskbensparkett av ek. Dessutom kan du omgiven av hela centrala Stockholm duka upp till middag på taket där föreningen har en egen terrass med utemöbler och grill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ERNST GRÖNWALL 1939 - 1940
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
23 m²
Avgift:
2 059 kr inkl värme, VA, kabel-TV. Obligatoriskt bredbandstillägg 191kr
Pris:
2 765 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Rosenbusken 14 på Kammakargatan 18 ritades av arkitekt Ernst Grönwall och uppfördes under åren 1939-1940. Det är ett bostadshus i fem våningar med en elegant tidstypisk fasad, vitputsad och med marmorklädd bottenvåning. Hela kvarteret Rosenbusken, vars tidigare bebyggelse härrörde från 1860-och 1870-talen, omdanades under 1900-talet med början på tomt nr 14. Föreningen Brf Kammakargatan 18 bildades 2001 och förfogar över både en innergård och en takterrass med utemöbler och grill. På vinden finns även förråd av modell större.

Närområdet


Här bor du centralt, och nära till allt, men ändå avskilt och lugnt. Både Hötorget och Stureplan nås på cirka fem minuters promenad. Johannes kyrka i grannkvarteret som är en liten oas i området, men även Humlegården och Observatorielunden ligger på kort promenadavstånd. Om du behöver åka kollektivt är Rådmansgatan din närmaste tunnelbanestation.

Rum


Allrummet är ett inbjudande rum med både ett stort tvåluftsfönster och en balkongdörr med utgång till en fransk balkong. Dörren och fönstret är i original med spanjoletter, marmorbräde och vädringslucka bevarade. I rummet finns plats för allt som önskas; säng, soffa, matbord och förvaring. Väggarna är nymålade i en grå nyans och snickerierna är vitmålade. På golvet ligger fiskbensparkett av ek i original från byggåret.

Kök


Köket är ett eget rum, fint och ljust med vita köksluckor och rostfri diskbänk med dubbel diskho. På väggarna sitter klassiskt vitt 15x15-kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker. I rummet finns ett originalfönster med marmorbräde, vädringslucka och spanjolett. Köket är utrustat med spis med två spisplattor och ugn, fläkt och kylskåp med frysfack.

Badrum


Badrummets väggar är klädda i vitt 15x15-kakel med grå inslag, och på golvet ligger vit avlång klinker. Väggarna ovanför kaklet är målade i grått. Här finns dusch, tvättställ, toalett och handdukstork.

Hall


Hallen har öppnats upp mot allrummet för en luftigare och ljusare känsla och du träder nästan direkt in i händelsernas centrum. På golvet ligger ljusgrå klinker och här finns bra förvaring i två garderober. Dessutom ger en säkerhetsdörr dig ett tryggt och tyst boende.

Brf Kammakargatan 18

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Rosenbusken 14. I föreningen finns 21 bostadsrättslägenheter, 3 butikslokaler med hyresrätt och 3 hyresrätter. Butikslokalerna består av två kontor och en järnhandel. Totala lokalytan är 378 kvm. Huset uppfördes under åren 1939 - 1940 av byggmästaren Nilsson & Bredberger efter ritningar av Ernst Grönwall.

Föreningen bildades


Föreningen bildades 2001 och fastigheten förvärvades 2003.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mediator AB och den tekniska förvaltningen sköts av POS Konsult och Fastighetsvård AB.

Renovering


1996 Rörstambyte, nya elstigare, hissrenovering, omputsning fasad, omläggning tak, renovering balkonger. 2006 Renovering tvättstuga, gårdsrenovering, balkonger ytbeläggning. 2008 Renovering fönster. 2009 Byte expansionskärl. 2010 Omläggning yttertak. 2011 Byte värmecentral. 2012 Renovering gårdsfasad. 2014 Renovering innergård, byte tvättmaskin. 2015 Reparation källarstam. 2017 Ommålning och nya strömbrytare i trapphuset.

Kommande renoveringar


Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening med positiva rörelseresultat och bra kassaflöde. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 13,3 mkr där man förra året amorterade ca 800 tkr. Förutom möjlighet att exploatera vinden är också de 3 hyresrätterna en stor dold tillgång. Avgiften har varit oförändrad under de senaste åren och det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift


1120 i överlåtelseavgift och 448 kr per panthantering.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom IF. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns en tvättstuga med torkrum samt en innergård. Dessutom finns en gemensam takterrass med utemöbler och grillmöjligheter (som går att boka) samt ett cykelrum.

Förråd


Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Huset är ett ComHem hus och kabel-tv ingår i avgiften. Obligatoriskt tillägg på 191kr för bredband (100 mbit) tillkommer på avgiften.

Parkering


I närheten finns flera parkeringsgarage med möjlighet att hyra plats, annars gäller gatuparkering.

Juridisk person


Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll


Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2017-06-07.

Byggnad

Byggnadsår
ERNST GRÖNWALL 1939 - 1940
Energideklaration
Utförd 2009-03-23
Energiförbrukning
224 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3360 kr/år
  El
1860 kr/år
  Försäkring
1500 kr/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här