Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Reimersholmsgatan 34
Sven Wallander 1944-47
Södermalm - Reimersholme
FIN FUNKISTVÅA MED ORIGINALKÖK OCH SÖDERBALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Morgondopp eller kvällspicknick vid vattnet? Med badbrygga på en minuts avstånd från hemmet kommer detta att bli en naturlig del av din vardag. Att bo på en ö ger semesterkänsla även i vardagen och är fantastiskt alla årstider. Denna fina och välbevarade funkistvåa på Reimersholmes sydsida ligger högst upp i huset och har balkong med utsikt mot sjö och grönska. Lägenheten är genomgående, ligger insynsskyddat och har ett fint ljusinsläpp från båda håll. Ytorna är både välplanerade och ombonade och passar därmed lika bra för paret som för den ensamboende. Ta med badkläderna och kom!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Sven Wallander 1944-47
Våning:
4 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
2 483 kr inkl värme, VA, kabel-tv & balkongavgift
Pris:
4 000 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Brf Mälarens totalt sju fastigheter uppfördes under åren 1944 - 1947 och ritades av arkitekt Sven Wallander på HSB:s arkitektkontor. Wallander var även en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Han har främst ritat bostäder men även några offentliga byggnader som Norra Kungstornet på Kungsgatan. Huset på Reimersholmsgatan 34 är en välbevarad fyravåningsbyggnad med bottenvåning av keramiska plattor och ovan detta en ljusröd putsad fasad med fina rundade balkongen i mörkare rött. Balkongfasaden vetter mot en lugn torgliknande vändplan och vidare ner mot Mälaren. Föreningen Brf Mälaren bildades när husen byggdes och är en stor och stabil förening bestående av 282 lägenheter. För de boende finns en mängd tillgångar som grill, hobbyrum, motionsrum, föreningslokal, samt kanske det bästa, egen roddbåt.

Närområdet

Att bo på en ö är att leva nära årstiderna. Här är vattnet, naturen och lugnet alltid närvarande, samtidigt som staden finns tätt intill. Runt Reimersholme finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Busshållplats har du precis utanför huset. Tunnelbanan finns vid Hornstull, som även erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service.

Allmänt

Det här är en välbevarad och välplanerad funkistvåa med många fina originaldetaljer; fönster med marmorbrädor, vädringslådor, radiatorer, garderober och skåp och inte minst köksinredningen. Läget längst upp i huset ger fint ljusinsläpp, ingen insyn och härligt utsikt. Balkong i söderläge och trappa ner från huset till brygga är en stor tillgång. Till lägenheten hör ett stort vindsförråd och ett mindre källarförråd.

Kök

Köket är en riktig pärla med sin originalinredning färgsatt i en vackert djupt blå färg med trärena lister. Överskåpen är snedställda och sitter både över diskbänken och på den ena sidoväggen. På motstående långvägg finns skafferi och överskåp i original med snabelhandtag. Dessa är vitmålade och sväljer mycket förvaring. Klassiskt vitt 15x15-kakel i två rader utgör stänkskydd vid den rostfria diskbänken och vid spisen. Allt detta matchas fint med ett svart- och vitrutigt linoleumgolv. Köket har plats för ett matbord med plats för 3-4 personer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och ljust rum som inbjuder till härligt häng. Här ryms med lätthet både soffgrupp och matbord samt ytterligare möblering. Här finns dessutom utgången till lägenhetens balkong. Varma årstider står dörren öppen mot sjö och grönska och ger rummet ytterligare ljus och rymd. Balkongen, som är nyrenoverad, har fantastisk utsikt över sjö och grönska och har plats för både möblemang och egna odlingar. Golvet har trätrall och söderläget ger dig sol under större delen av dagen.

Sovrum

I sovrummet ger ett fint burspråksfönster karaktär åt rummet. Det gör även den gladgula tapeten Krysantemer från Svenskt Tenn som sitter på en fondvägg. Rummet ger plats för en dubbelsäng och har bra förvaring i inbyggda garderober.

Badrum

Badrummet med vitt 15x15-kakel på väggarna och aprikosfärgad klinker på golvet har nyligen uppdaterats med nya detaljer i form av ett badrumsskåp och kakeldekor i turkos ton samt en svart toasits. Duschen har fått en ny vikbar glasvägg och ny tvättmaskin har installerats. Rummet har dessutom handdukstork och torkställning för tvätt.

Hall

Hallen är navet i lägenheten. Hit når ljuset från alla rum. Väggarna är vitmålade med fondtapet med snygg stadssilhuett, Metropolis från Sandbergs. Här är gott om förvaring i två platsbyggda garderober samt ytterligare två överskåp.

HSB Brf Mälaren

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen upplåter 282 lägenheter med bostadsrätt samt 8 bostadsrättslokaler. Till detta har man 26 ungdomsrum på Vindragarvägen 2, 10, 11, 12 och 19. Rummen hyrs ut till ungdomar mellan 18 och 29 år, med inskränkt besittningsskydd.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten i samband med uppförandet.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

2001 Byte av stammar i kök och badrum samt elstigar, 2009 Renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, 2010-2012 Fasadrenovering och fönstermålning, 2013-2014 renoverades balkongerna, 2014 Renovering av tvättstuga Vindragarvägen 21, 2012-2014 Cykelplatser, 2015 Omläggning tätskikt tak höghus Vindragarvägen 8, 2016 Asfaltering Vindragarvägen 12

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomI. Det finns inga planer på att korrigera månadsavgifterna. Skulderna ligger på cirka 2 800 kr per kvm boyta, medan snittet i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Man har varit toleranta med detta och inte haft några problem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam höst- och vårstäddagar på de gemensamma allmänna områdena.

Tvättstuga

Tvättstugor finns på Vindragarvägen 4, 10 och 21. För mer information, se http://www.brfmalaren.se/tvattstugor/

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det fyra gästrum, föreningslokal, tvättstugor, soprum, pingis- och träningsrum, hobbylokal, roddbåt, grill samt cykel- och barnvagnsrum. För en fullständig lista, se årsredovisningen alt föreningens hemsida och på föreningens hemsida; http://www.brfmalaren.se/

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till Comhem och abonnemang tecknas av varje medlem individuellt.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här