Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bohusgatan 27 A
Björn Hedvall 1926
Södermalm
GÅRDSHUSTVÅA MED GRÄSMATTA OCH SYRÉNBERSÅ
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Lugnt och tyst mellan två innergårdar mitt i Skanstulls puls ligger denna fina och väldisponerade lägenhet. Bostaden har ett stort kombinerat kök och vardagsrum och ett rofyllt sovrum där dubbla glasade dörrar leder ut till en syrénomgärdad innergård. I detta välhållna gårdshus från 1920-talet har du här tillgång till en egen uteplats med odlingsmöjligheter. Här kan du kliva ut barfota direkt på gräsmattan med morgonkaffet, spela krocket eller njuta av en god grillmiddag.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Björn Hedvall 1926
Våning:
0 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
2 280 kr inkl värme, VA, kabel-TV. Obl tillägg 165 kr/ mån för bredband och 15kr/ mån för uteplats.
Pris:
4 200 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Masken 34 uppfördes under åren 1926-1928 och ritades av Björn Hedvall. Han var ytterst aktiv med pennan och verksam till långt över pensionsålder, vilket gör honom till en av våra mest namnkunniga arkitekter med många både klassicistiska och funktionalistiska byggnader på sitt cv. Bland annat har han ritat flera av husen längs Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Masken 34 består av ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar. Gårdshuset gavs ovanligt mycket omsorg och fick till och med en egen fasadritning vilket var ovanligt vid denna tid. Brf Masken 34 är en välskött och personlig förening bestående av 40 bostadsrättslägenheter, en hyresrättslägenhet och två lokaler. Medlemmarna sköter många sysslor själva, som till exempel trädgårdsarbete. Här finns en gemensam större grön innergård med gräsmatta, blommor, träd, utemöbler och grill och en mindre innergård med möjligheter att odla och plantera kring sin egen lägenhet för den som bor på nedre botten.

Närområdet

Bohusgatan är lugnt belägen nära stora grönytor och parker som Tullgårdsparken och Lilla- och Stora Blecktornsparken med den trevliga restaurangen Bleck. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det dessutom bara två kvarter. Skanstull, Götgatan, Ringen, tunnelbana och bussar når du på bara ett par minuter, liksom Eriksdalsbadet och Årstaviken med fina motionsstråk.

Allmänt

En mycket trivsam lägenhet i lugnt gårdsläge och med fönster åt två håll. Här kan du njuta av fina djupa fönsternischer med klassiska 1920-talsfönster, speglade dörrar, välbevarade trägolv och generös takhöjd. Ett vindsförråd om 3-4 kvm hör också till bostaden.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum är ett härligt och rymligt umgängesrum i en öppen planlösning. Köket, med sitt centrala läge i bostaden, är byggt i vinkel. Den utskjutande delen kan användas som bardel för trevligt häng, och är en smart social lösning som samtidigt även skärmar av och skapar rumslighet. Köket platsbyggdes 2012 och har ljust grå släta luckor och bänkskiva av marmor. På väggen sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Ett kaxigt rosa väggskåp med glasdörrar ger ytterligare karaktär åt köket. Vitvarorna består av kyl och frys från Gorenjes retrokollektion, spis med induktionshäll och varmluftsugn samt en integrerad diskmaskin. Invid köket finns en trivsam hörna som rymmer ett större matbord. Vardagsrummet är beläget längst in i rummet. Här får du plats med en stor soffgrupp som får fint ljus från ett klassiskt sexrutat 1920-talsfönster. Väggarna i kök och vardagsrum är målade i en ljust grå nyans och på golvet ligger furutiljor i original som slipats och vitlaserats. I rummet finns även en diskret garderobsvägg med plats för smart förvaring.

Sovrum

Sovrummet är en lugn oas där dubbla glasade dörrar leder dig rätt ut till gräs och grönska omgärdat av en syrénhäck. Rummet är ljust och rofyllt med vitmålade väggar och vitlaserat furugolv. Innergården utanför sovrummet disponeras fritt tillsammans med två grannlägenheter. Möjlighet finns att teckna ett nyttjanderättsavtal för ytan precis utanför lägenheten, med plats för egna utemöbler.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt 10x10-kakel och golvet är klätt med grå klinker i storlek 15x15. Här finns trevliga nischer som nyttjats till förvaringsytor med fina öppna trähyllor. Duschen är även den placerad i en nisch med vikbar glasvägg. Toaletten är vägghängd och ovanför det rektangulära handfatet sitter en spegel.

Hall

Hallens väggar är målade i ljust grått och även här ligger fina furutiljor på golvet. Innanför dörren finns hatthylla och ett platsbyggt skoskåp. Rummet ger även plats för ytterligare avhängning och mindre möblemang.

Brf Masken 34

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Masken 34 med adress Bohusgatan 27 samt gårdshuset med adress Bohusgatan 27 A. Man upplåter totalt 40 Lägenheter med bostadsrätt samt en bostad och två lokaler med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1992.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen sköter förvaltningen själv med hjälp av en aktiv styrelse tillsammans med de boende i huset. Mindre reparationer och underhåll görs gemensamt vid återkommande vår- och höststädningar. Mer omfattande arbeten läggs ut på entreprenad.

Renovering

Se underhållsplan: http://www.brfmasken34.se/styrelsen/dokument/underhallsplan/?pid=95&aid=131&sa=1

Kommande renoveringar

Renovering av fönster renoveras under 2018-2019. Föreningen har en mycket matnyttig underhållsplan, där stambyte är planerat till cirka 2030. Se denna länk: http://www.brfmasken34.se/styrelsen/dokument/underhallsplan/?pid=95&aid=131&sa=1

Ekonomi

Föreningen är äkta och välskött. Belåningen ligger runt 3 200 kr per kvm och år. Snittet på Södermalm/inom tullarna är cirka 6 000 kr per kvm och år. Till detta har man en hyresrätt, som den dagen denna säljs kommer stärka ekonomien kraftigt.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga:

Tvättstugan är utrustad med två maskiner, torktumlare och torkskåp. Dessutom finns en maskin som inte är bokningsbar

Gemensamma utrymmen

Fin och grönskande innergård med möjlighet till grillning. Trädgårdsgrupperna och grillen kan bokas på sommaren via ett bokningsschema som hänger på anslagstavlan. Det finns ett cykelförråd i gatuhuset och ett i källaren i gårdshuset där man kan ställa sin cykel i mån av plats.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Bredbandsbolaget kostnad 165 kr per månad.

Uthyrning i andrahand

All form av andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen.

Delat ägande:

Delat ägande godkänt.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här