Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bohusgatan 27 A
Björn Hedvall 1926
Södermalm
GÅRDSHUSTVÅA MED GRÄSMATTA OCH SYRÉNBERSÅ
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Lugnt och tyst mellan två innergårdar mitt i Skanstulls puls ligger denna fina och väldisponerade lägenhet. Bostaden har ett stort kombinerat kök och vardagsrum och ett rofyllt sovrum där dubbla glasade dörrar leder ut till en syrénomgärdad innergård. I detta välhållna gårdshus från 1920-talet har du här tillgång till en egen uteplats med odlingsmöjligheter. Här kan du kliva ut barfota direkt på gräsmattan med morgonkaffet, spela krocket eller njuta av en god grillmiddag.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bohusgatan 27 A
Område:
Södermalm
arkitekt:
Björn Hedvall 1926
Våning:
0 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
2 280 kr inkl värme, VA, kabel-TV. Obl tillägg 165 kr/ mån för bredband och 15kr/ mån för uteplats.

Huset och föreningen

Fastigheten Masken 34 uppfördes under åren 1926-1928 och ritades av Björn Hedvall. Han var ytterst aktiv med pennan och verksam till långt över pensionsålder, vilket gör honom till en av våra mest namnkunniga arkitekter med många både klassicistiska och funktionalistiska byggnader på sitt cv. Bland annat har han ritat flera av husen längs Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Masken 34 består av ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar. Gårdshuset gavs ovanligt mycket omsorg och fick till och med en egen fasadritning vilket var ovanligt vid denna tid. Brf Masken 34 är en välskött och personlig förening bestående av 40 bostadsrättslägenheter, en hyresrättslägenhet och två lokaler. Medlemmarna sköter många sysslor själva, som till exempel trädgårdsarbete. Här finns en gemensam större grön innergård med gräsmatta, blommor, träd, utemöbler och grill och en mindre innergård med möjligheter att odla och plantera kring sin egen lägenhet för den som bor på nedre botten.

Närområdet

Bohusgatan är lugnt belägen nära stora grönytor och parker som Tullgårdsparken och Lilla- och Stora Blecktornsparken med den trevliga restaurangen Bleck. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det dessutom bara två kvarter. Skanstull, Götgatan, Ringen, tunnelbana och bussar når du på bara ett par minuter, liksom Eriksdalsbadet och Årstaviken med fina motionsstråk.

Allmänt

En mycket trivsam lägenhet i lugnt gårdsläge och med fönster åt två håll. Här kan du njuta av fina djupa fönsternischer med klassiska 1920-talsfönster, speglade dörrar, välbevarade trägolv och generös takhöjd. Ett vindsförråd om 3-4 kvm hör också till bostaden.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum är ett härligt och rymligt umgängesrum i en öppen planlösning. Köket, med sitt centrala läge i bostaden, är byggt i vinkel. Den utskjutande delen kan användas som bardel för trevligt häng, och är en smart social lösning som samtidigt även skärmar av och skapar rumslighet. Köket platsbyggdes 2012 och har ljust grå släta luckor och bänkskiva av marmor. På väggen sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Ett kaxigt rosa väggskåp med glasdörrar ger ytterligare karaktär åt köket. Vitvarorna består av kyl och frys från Gorenjes retrokollektion, spis med induktionshäll och varmluftsugn samt en integrerad diskmaskin. Invid köket finns en trivsam hörna som rymmer ett större matbord. Vardagsrummet är beläget längst in i rummet. Här får du plats med en stor soffgrupp som får fint ljus från ett klassiskt sexrutat 1920-talsfönster. Väggarna i kök och vardagsrum är målade i en ljust grå nyans och på golvet ligger furutiljor i original som slipats och vitlaserats. I rummet finns även en diskret garderobsvägg med plats för smart förvaring.

Sovrum

Sovrummet är en lugn oas där dubbla glasade dörrar leder dig rätt ut till gräs och grönska omgärdat av en syrénhäck. Rummet är ljust och rofyllt med vitmålade väggar och vitlaserat furugolv. Innergården utanför sovrummet disponeras fritt tillsammans med två grannlägenheter. Möjlighet finns att teckna ett nyttjanderättsavtal för ytan precis utanför lägenheten, med plats för egna utemöbler.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt 10x10-kakel och golvet är klätt med grå klinker i storlek 15x15. Här finns trevliga nischer som nyttjats till förvaringsytor med fina öppna trähyllor. Duschen är även den placerad i en nisch med vikbar glasvägg. Toaletten är vägghängd och ovanför det rektangulära handfatet sitter en spegel.

Hall

Hallens väggar är målade i ljust grått och även här ligger fina furutiljor på golvet. Innanför dörren finns hatthylla och ett platsbyggt skoskåp. Rummet ger även plats för ytterligare avhängning och mindre möblemang.

Brf Masken 34

Antal lägenheter och lokaler:

Bostadsrättsföreningen Masken 34 är en förening bestående av en fastighet med två byggnader belägna på Bohusgatan, vid Skanstull. Brf Masken 34 äger och förvaltar fastigheten Masken 34. Föreningen upplåter 40 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenheter och två lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekt Björn Hedvall och uppfördes 1926.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Masken 34 förvärvade fastigheten 1992.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen själv. Den kamerala förvaltningen sköts av Öred Data AB.

Renovering:

2018 Fönsterrenovering resterande tre fasader. 2017 Fönster, ventilation och spolning. 2016 Balkongbygge och stamspolning. Installation, rörelsevakter i gårdshuset. 2015 Målning, undercentral fjärrvärme, kanalventilation. 2014 OVK i samtliga lägenheter och lokaler. Ny balkongdörr till vindsvåningen. 2013 Installation av rörelsevakter, gathuset Ny tryckstegringspump. Radiatorventilbyte. Markiser. 2012 Målning trapphus, gathuset. Ny reglerutrustning fjärrvärme. Målning plåttak. 2011 Fasadrenovering i gathuset slutförd. Ny torktumlare. 2010 Nya tvättmaskiner. Renovering badrum lgh nr 19. Fasadrenovering gathuset mot gatan 2009: Renovering av tvätstuga, nytt torkskåp. Våtrumsbesiktning. 2008 Energideklaration av fastigheten. 2007 Installation av ny ventilation i kontorslokal. Nytt hydrotexkärl i värmecentral. Byte av reglermotor för varmvatten i värmecentra. 2006 Totalrenovering av hiss i gathuset. Brandlarm installerat i tvättstuga. Branddörr ner till källaren. Smartweb, låssystem. 2005 Alla fönster och yttre dörrar har målats om. Ny antennutrustning. 2004 Nytt låssystem i gemensamma utrymmen samt i de lägenheter som beställt. Bredband 2003: Gathusets fasad mot gården putsades och målades. 2001 Helrenovering av lokal 21 samt nytt golv i lokal 20. 1997 Nytt plåttak samt snöräcken installerades på båda husen. Större renoveringar, stambyte samt ombyggnad av vind gjordes 1982- 1988.

Kommande renoveringar

Mitten av oktober och en månad framåt åtgärder för dagvattenavrinning.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppkom enligt Årsredovisningen 2017 till 6 611 000 miljoner kr vilket ger 3 198 kr per kvm bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr i lån per kvm.

Avgifter:

Eventuell avgiftshöjning med 10%, beslut tas den 3 oktober. I avgiften ingår värme, vatten, bredband och balkongavgift. Överlåtelseavgift får uppgå till högst 2,5% och pantsättningsavgiften till högst 1% av gällande basbelopp. Överlåtaren av bostadsräten svarar tillsammans med förvärvaren för att denna betalas. Pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Förråd:

Ett vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Cykelrum i gathus bottenplan samt gårdshus i källaren. Tvättstuga

Bredband och tv:

Bredband via telenor.. kabel-TV via bredbandsbolaget

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte. Kontroll: Ovanstående grundas på information från föreningens Årsredovisning, stadgar samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.