Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 84
Ivar Engström 1913-1914
Södermalm - SoFo
Välbevarad jugend i pampig tegelfastighet
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Två stilfulla kakelugnar, tre meter i takhöjd, spröjsade höga fönster med djupa speglade nischer och välbevarade furutiljor är några av de detaljer som gör denna jugendtvåa till en ovanligt trivsam och vacker bostad. I högt läge och med vid utsikt finns två rymliga rum i fil med ett praktiskt inre arbetskök. Varma årstider hänger du gärna på föreningens fina innergård där du kan bjuda in till utemiddagar som tillagas vid uteköket och grillen. Vill du inte laga maten själv bor du inom ett av Sveriges restaurangtätaste områden mitt på Södermalm. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Ivar Engström 1913-1914
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
2 186 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
4 800 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4000 kr/år
El
2500 kr/år
Försäkring
1500 kr/år
Beräknat antal pers
1

Huset och föreningen

Folkungagatan 84 är en pampig och vacker tegelbyggnad i sex våningar som uppfördes under 1913-1914 efter ritningar av Ivar Engström. Fastigheten är belägen i hörnet av Folkungagatan och Södermannagatan och är mycket välbevarad både exteriört och interiört, där bland annat det vackra trapphuset imponerar. Föreningen Båtsmannen Större 4 består av 40 bostadsrätter, två hyresrätter och fyra lokaler. För de boende finns flera fina gemensamhetslokaler, bland annat en föreningslokal med kök och bioanläggning, hobbyverkstad, sammanträdesrum och cykelförråd. Dessutom har föreningen en mycket fin kullerstensbelagd och blomstrande innergård med utemöbler i tidstypisk stil, utekök och inbyggd grill.

Närområdet

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bio och teatrar, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget. Vill du äta gott utan att bege dig ut på stan finns både en vietnamesisk restaurang och kultiga Bröderna Olssons Garlic and Shots i huset.

Allmänt

En ljus och vacker hörnlägenhet med högt läge och fri utsikt över Katarina kyrka och parken Droskan genom de vackra jugendfönstren med småspröjsad överdel. Bostaden har genomgående bevarade trägolv i original, profilerade snickerier, speglade dörrar, marmorfönsterbräden och radiatorer. Alla elkontakter i lägenheten är utbytta till mer stilrena varianter. Till lägenheten hör även ett rymligt vindsförråd.

Kök

Köket är beläget i lägenhetens inre och har vita stilrena släta luckor och en mörkt brunbetsad bänkskiva som kontrasterar fint mot diskhon av vit keramik. Som stänkskydd sitter härdat glas med en mönstrad tapet i blå toner bakom. Till maskinparken hör spishäll, ugn, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett vackert och välkomnade hörnrum, med hög karaktär och fullt med tidstypiska detaljer. Här kan du njuta av ett tjusigt fönsterparti där de två spröjsade jugendfönstren ger dig ljusinsläpp från två väderstreck och utsikt mot bland annat Katarina kyrka. Ytterligare ett ljuvligt smycke har rummet i den vackra och blomsterdekorerade rektangulära kakelugnen som är sotad och fullt fungerande för myskvällar framför brasan. Väggarna är ljust målade och det fina trägolvet är vitpigmenterat. Rummet är lättmöblerat och rymmer såväl soffgrupp som matgrupp och annat möblemang.

Sovrum

Sovrummet har ljust grå målade väggar och trätiljorna på golvet är vitpigmenterade. Rummet har plats för både dubbelsäng och till exempel förvaringsmöbel, och här finns gott om förvaring i garderober med skjutdörrar. I sovrummet finns bostadens andra kakelugn, rund i formen och vackert grön med mittelkrans och fris med växtdekor. Denna kakelugn används inte idag och måste provtryckas om den ska eldas i. Även sovrummet har utsikt över Katarina kyrka.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt större kakel och på golvet ligger svart och grått klinker med golvvärme. Här finns även en handdukstork. Dusch i en fin nisch. Bra förvaring i badrumsskåp och kommod. Som pricken över i sitter en spegel med guldram.

Hall

Hallens väggar är målade i vitt med en grå fondvägg och brädgolvet är vitmålat. Innanför den speglade ytterdörren sitter en fin vit snickrad hatthylla med ankarkrokar. I anslutning till hallen ligger en garderob inredd med tvättmaskin.

Brf Båtsmannen Större nr 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Båtsmannen Större nr 4. I föreningen finns tre trappuppgångar, en från Folkungagatan 82 och en från 84 samt en från Södermannagatan 8. I fastigheten finns 42 lägenheter (40 bostadsrätter och två hyreslägenheter) samt fyra lokaler. Hyresgäster är Bröderna Olsson "Garlic and Shots", Södermalms Bilel samt Taste of Vietnam (hyr två lokaler). Total yta som hyrs ut till verksamheter är 858 kvm.

Föreningen bildades

Föreningen bildades 2002 och den ekonomiska planen antogs 2007-03-16, då föreningen förvärvade fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna och den tekniska förvaltningen sköts av Boax AB.

Renovering

Större renoveringsarbeten utförda i BRF:s regi under 2007-2015: Nytt plåttak, Nya ytterdörrar Folkungagatan 82 & 84, Trapphus renoverat, Ny undercentral med anslutning till fjärrvärme, Säkerhetsdörrar installerade, Nya balkonger installerade mot innergården, Nya burar till förrådsutrymmen, Avloppsstammar relinade mellan våning 1 och 6, Avloppsstammar i källare utbytta, Avloppstammar i samtliga lokaler som Taste of Vietnam hyr utbytta, Tvättstuga renoverad med nya maskiner, Nya elstigar och elcentraler till samtliga lägenheter, Bredband via fiber installerat, Soprum renoverat, Innergården renoverad och ombyggd, Hissen helrenoverad (Folkungatatan 84), Fasad, fönster och dörrar tillhörande restaurangen Taste of Vietnam renoverade/utbytta, Föreningslokal iordningsställd i källaren Södermannagatan 8.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening med mycket god ekonomi och stora lokalintäckter. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16,4 mkr, vilket ger cirka 6528 kr per kvm boyta, och man amorterar årligen. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Uppgifter ur årsred. 2015.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en mycket trevlig innergård med ett riktigt utekök och grillmöjligheter, cykelförråd, tvättstuga (två maskiner, en tumlare och ett torkskåp) samt en bokningsbar samlingslokal och hobbyverkstad.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen står för bredband via Bredband2 (fiber 100/100) indraget till nätverksuttag vid lägenhetens ytterdörr. Bredband och tv finns även via ComHem, abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade av föreningens kontaktperson Håkan Österholm 2017-05-03.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här