Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 66 B
Arkitekt: Carl Cederström 1906
SÖDERMALM - MARIATORGET
VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESETTA HÖGST UPP I HUSET
TEXT. MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Intill Mariatorget, nära till allt, ligger denna ytterst välplanerade, genomtänkta lägenhet med studiokänsla högst upp i huset. Här har både golvyta och takhöjd utnyttjats maximalt för att skapa stor rumslighet. På 33 kvadratmeter, som upplevs som större än vad de är, finns kök, vardagsrum, sovrum, klädkammare, badrum och hall utan att avkall gjorts på någon yta. Här har du ditt eget citynäste, lugnt och tyst på eget våningsplan och högst upp i huset helt utan insyn.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Carl Cederström 1906
Våning:
4 av 4
Rum:
1 rum och kök
Area:
33 m²
Avgift:
1 986 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 470 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten på Högbergsgatan 66 i fastigheten Fatbursbrunnen 1 ritades 1906 men har en lite oklar arkitekthistoria. Fastigheten har ritats om ett flertal gånger. Den som troligtvis satt med pennan till den slutgiltiga ritningen var Carl Cederström. Han var en produktiv man som ritade många Stockholmsbyggnader vid den här tiden. Fatbursbrunnen 1 består av ett gathus i fyra våningar och ett gårdshus i fem våningar, sammanfogade till ett T. Här huserar idag Brf Glaset som är en trevlig och stabil HSB-förening med 23 lägenheter i olika storlekar. I föreningen finns en större och en inre innergård där det bland blommor och grönska finns utemöbler, grill och cykelparkering. Invändigt finns för de boende bland annat bastu med badrum, cykelförråd och soprum med fullständig sopsortering.


Närområdet


Här bor du praktiskt taget mitt på Söder, vilket gör att du har kort promenadavstånd till mycket inom stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från såväl Mariatorget och Medborgarplatsen som Tantolunden. Trevligt är det att bo runt hörnet till Swedenborgsgatan som sommartid blir en gågata med många caféer och restauranger med uteserveringar, som Morfar Ginko, Bistro Süd och Bageri Petrus. På fem minuter når du både tunnelbanan vid Mariatorget och pendeltåget vid Södra Station där även många bussar passerar.

Allmänt


En smart och välplanerad lägenhet där alla ytor tagits till vara maximalt. Dessutom är materialvalen väl utvalda och genomtänkta. Högt i tak och genomgående ljusa målade väggar, trägolv och klinker. Ett stort vindsförråd (ca 6 kvm) finns endast fem meter från lägenheten.

Kök


Köket kommer från Kvik och är parallellbyggt i öppen planlösning mot vardagsrummet - trevligt och socialt. Köksluckorna är vita och bänkskivorna är av svart laminat. Kakel och golvklinker går också i svart. Gott om förvaring i köksskåpen då takhöjden är utnyttjad ända upp till taket. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen, och ugnen, som är en smart kombination av vanlig ugn och mikrovågsugn, sitter i bekväm arbetshöjd. Spisen med induktionshäll och fläkt är vänd mot rummet och vid arbetsbänken finns även ett trevligt häng med en sittplats för barstol. Ett fönster med lite ovanlig form ger karaktär åt rummet.

Vardagsrum


Vardagsrummet är en rymlig yta där både soffgrupp och matbord får plats. Rummet får fint ljus genom ett högt tidstypiskt fönster med djupa speglade nischer. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett trägolv.

Sovrum


Sovrummet är ett mysigt halvloft med platsbyggd säng - ett eget lugnt kryp-in. En öppning mot köket ger ljus åt rummet samtidigt som det är en avställningsyta/sängbord. Under loftet finns en garderob med plats för klädhängare och byrå.

Badrum


Känslan av att befinna sig på ett hotell infinner sig med ens du kliver in i badrummet. Det renoverades 2015 med stort kvalitetstänk och smakfulla och påkostade materialval. Här finns många genomtänkta detaljer som spegel som går ända upp till tak - både snyggt och ökar känslan för rymd - och inbyggd nisch i duschen för schampoflaskor. Väggarna är klädda i vitt kakel med en fondvägg i grått som fortsätter på golvet. Alla rör är inbyggda. Duschen är belägen bakom en glasad duschvägg med dörr för att förstärka känslan av ett duschrum. Toaletten är vägghängd med en platsbyggd hylla med kalkstensskiva ovanför. Tvättstället har en vit kommod med fina läderhandtag. I taket sitter spotlights och belysning finns även vid spegeln och under kommoden. Såklart finns här även handdukstork och golvvärme samt tvättmaskin.

Hall


Hallen är en rymlig yta med vitmålade väggar och svart klinkergolv. Här finns bra förvaring i en stor garderob med spegeldörrar.

HSB Brf Glaset

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Fatbursbrunnen 1. Fastigheten består av 23 lägenheter alla upplåtna med bostadsrätt samt 6 lokaler varav 3 är förråd. Huset ritades 1906 av arkitekt Carl Cederström.

År föreningen övertog fastigheter


Brf Glaset registrerades 1971 och övertog fastigheten samma år. Det är en äkta bostadsrättsförening.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är HSB.

Renovering


1977-79 Fastigheten genomgick en totalrenovering där det utfördes stambyte i kök och badrum, elstigar, fönster, fasad och tak.

2000 Tvättstugan


2012 StamspolningAktuella åtgärder
Takrenovering planeras inom 10 år. Föreningen ser även över relining.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2015 till cirka 4,5 Mkr, vilket ger cirka 2 507 kr per kvm boyta. Avgiften högs med 1% /år för att täcka kostnader för renovering av taket längre fram i tiden.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Folksam.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga


Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en större innergård med en grupp utemöbler och lekplats samt en mindre gård med cykelställ. Därtill finns det bastu, pingisrum, snickarbod, cykelrum, barnvagnsrum och soprum med källsortering.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 6 kvadratmeter.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Bredbandsbolaget samt ComHem. Tv via ComHem samt bredband via Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Delat ägande


Föreningen tillåter delat ägande (minsta ägarandel 10%).

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Uppgifterna är kontrollerade med föreningens ordförande 2017-04-22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Carl Cederström 1906
Energideklaration
Utförd 2008-12-29
Energiklass
None
Energiförbrukning
166 kWh/år