Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Läckövägen 40
Svenska Folkbyggens arkitektkontor 1942
Hammarbyhöjden
FUNKIS MED UTSIKT - FIN TVÅA SOM KAN BLI EN TREA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Högst upp i huset finns denna genomgående 2:a, möjlig 3:a, med balkong och fantastisk utsikt över trädtopparna och mot Hammarbybacken och Globen. Här bor du lugnt och skönt med direkt närhet till Nackareservatet, samtidigt som du har staden på bekvämt och nära avstånd. Denna välplanerade och välkomnande lägenhet bjuder på fina umgängesytor i kök och vardagsrum, ett lugnt sovrum och bra förvaringsutrymmen. Balkongen i västerläge blir ditt extrarum som ger dig vyer du aldrig tröttnar på. Föreningen är helt skuldfri och en av Hammarbyhöjdens ekonomiskt starkaste.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Läckövägen 40
Område:
Hammarbyhöjden
arkitekt:
Svenska Folkbyggens arkitektkontor 1942
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
3 459 kr inkl värme, VA och Kabel-TV

Huset och föreningen

Byggnaderna i Brf Hornlampetten uppfördes år 1942 och ritades av Svenska Folkbyggens arkitektkontor. Troligtvis var det arkitekterna Lars Murgård och Georg Andersson som satt med pennan. Föreningen består av sex fastigheter varav Läckövägen 40 ingår i en av dem. Husen är så kallade smalhus i tre våningar, typiska för sin tid, och med putsade fasader i ljusa färger. Föreningen förfogar över stora grönytor och flera trevliga uteplatser med grillmöjlighet. Flera av de boende har på eget intresse skapat egna odlingar. Inomhus finns en gästlägenhet som boende kan hyra för 100 kr/natt och det finns även bastu och tvättstuga. Föreningen är stor, välskött och ekonomiskt välmående.

Närområdet

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. På Läckövägen bor du endast femtio meter från Nackareservatet och flera utomhusgym, och femhundra meter från Hammarbybacken, så här finns alla förutsättningar för ett aktivt liv nära naturen. När du i stället vill leva stadsliv tar tunnelbanan dig till T-centralen på under kvarten.

Allmänt

53 ljusa, rymliga och välplanerade kvadrat med träparkett och vita väggar i högt och insynsfritt läge. Här finns många detaljer fån byggåret bevarade, så som fönster med spanjoletter och marmorbräden, listverk, dörrar, garderober med handtag och nycklar och radiatorer. Till lägenheten hör även två förråd.

Kök

Köket renoverades 2011 och har en sober och stilren inredning med vita släta luckor. Bänkskivorna är av svart laminat och som stänkskydd sitter en glasskiva med en ljust blågrön nyans som bakgrundsfärg. Maskinparken består av kyl och frys (Whirlpool), gasspis med elektrisk varmluftsugn (IGF), fläkt (Siemens) och diskmaskin (Siemens). Köket ligger i öppen planlösning mot matplatsen, vilket ger ett härligt socialt och luftigt rum. För den som önskar ännu ett sovrum finns möjlighet att dela av köket och resa en ny vägg (så som det ursprungligen också såg ut i dessa lägenheter) och förvandla tvåan till en trea.

Vardagsrum

Vardagsrummet är stort och rymligt. Här får du utan problem plats med både en soffgrupp och, om så önskas, ett matbord, samt bokhyllor eller annan förvaring. I sitt höga fria läge har vardagsrummet ingen insyn och utsikten från fönstren är mäktig. Här finns utgången till bostadens balkong, som under sommarhalvåret blir ett härligt extrarum med föränderliga vyer som ständigt fascinerar. Härifrån har du full koll på landmärken som Hammarbybacken, Globen och Tele2 Arena, och har pampig överblick över hustak och trädtoppar. Västerläget ger dig dessutom mycket sol och fina solnedgångar.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt rum med lika imponerande utsikt som från vardagsrummet. I sovrummet finns det gott om plats för dubbelsäng och här finns rikligt med förvaring i inbyggda originalgarderober, kompletterat med flera nyinsatta garderober.

Badrum

Badrummet är kaklat med vitt 15x15-kakel och på golvet ligger ljus klinker. Här finns dusch bakom en glasvägg och en toppmatad tvättmaskin (Whirlpool, 2015). Ett stort vitt väggskåp ger bra förvaring. Ett stort plus i detta badrum är det stora fönstret som ger karaktär och ett fint ljusinsläpp.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Det är ett välkomnande rum som direkt öppnar sig mot vardagsrum och kök. Innanför dörren finns det plats för hatthylla och skoförvaring och det finns även en garderob som hängt med sedan byggåret som ger möjlighet att hänga undan kläder.

Brf Hornlampetten

Antal lägenheter och lokaler

Brf Hornlampetten består av sex trevåningshus med 115 bostadsrätter samt 4 hyreslokaler, 1 lagerlokal, 1 verkstadslokal, 1 garage samt 1 förråd.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1943 i samband med uppförandet. Husen har med andra ord alltid ägts av de boende.

Tomträtt

Fastigheterna är upplåtna med tomträtt.

Radon

Enligt styrelsen är det ej höga radonvärden på Läckövägen.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av MBF, Mälardalens bostadsrättsförvaltning.

Renovering

Fasader och tak renoverades 1989. Elrenovering samt stambyte bad och kök 1993 och senare. Trapphusen renoverades 2004 medan fönstren renoverades och målades 2006. Bägge tvättstugorna renoverades 2009. Renovering av portarna 2012.

Kommande renoveringar

Fasaden och balkonger planeras att renoveras inom 5 - 10 år, eventuellt kommer detta att göras längre fram då dessa är i bra skick.

Ekonomi

Föreningen har inga lån, vilket är mycket ovanligt för Hammarbyhöjden, man har valt att inte velat ha lån och därför amorterat av dessa och därför haft litet högre avgifter för att nu bygga upp en buffert. Ev till radonsanering. Finns dock inga planer just nu på sänkningar men att det kan bli aktuellt längre fram.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kräver alltid styrelsens godkännande.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Stämmer detta?

Städdagar

Föreningen har både vår och höststäddag där de boende tillsammans hjälper till att göra det fint.

Tvättstuga

I fastigheterna finns två bokningsbara samt två snabbtvättstugor, nya maskiner (2008 och 2013). Karlsborgsvägen 3 samt nr 10.

Gemensamma utrymmen

De boende har tillgång till en gästrum, en bastu samt flertal cykelförråd.

Bredband och Kabel-TV

I varje lägenhet finns en fiberanslutning som tillhandahålls av OpenUniverse. Varje bostadsrättsägare tecknar sedan valfritt abonnemang. ComHem ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här