Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Svartensgatan 8 B
OLOF JONSSON 1890
SÖDERMALM - MOSEBACKE
DRÖMTVÅA VID MOSEBACKE MED KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Att vika av från Götgatans myller, vandra den gatstensbelagda backen upp, tjusas över vacker tegelarkitektur från 1800-talets slut, och sedan låsa upp porten i denna fantastiska fastighet för att du faktiskt bor där, ja det kan bli verklighet nu. Invändigt är scenariot lika drömlikt, här hittar du en underbar och rymlig tvåa med två fungerande kakelugnar, stuckaturer, takrosetter, spegeldörrar, trägolv, djupa fönsternischer och en takhöjd på över tre meter. Lägenheten har ett lugnt, tyst och avskärmat gårdsläge mitt i kvarteret Kejsaren där du även har chans att göra en uteplats med egen utgång. Föreningen är på väg att ansöka om bygglov för detta och tillhörande balkonger de kommande veckorna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
OLOF JONSSON 1890
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
1 981 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
5 700 000 kr Fast pris

Huset och föreningen


Svartensgatan 8 i fastigheten Kejsaren 22 ritades av arkitekten Olof Jonsson och uppfördes under åren 1890-1892. Den består av två fyravåningsbyggnader, ett gathus och ett gårdshus. Den har en vacker och tidstypisk tegelfasad och höga fönster med t-post (två nedre rektangulära fönster och ett övre rundat). Fastigheten är mycket välbevarad såväl exteriört som invändigt i trapphus och lägenheter. Föreningen Brf Kejsaren, som består av 24 lägenheter och en lokal, har en god ekonomi och avgifterna är låga. I de gemensamma utrymmena finns tvättstuga med fyra tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum, samlingslokal, bastu, sopsortering och en gemensam innergård.

Närområdet


Här bor du mitt på den gatstensbelagda Svartensgatan och precis mittemellan Götgatan och Mosebacke, nära både shopping- och kulturkvarter. Dessutom bor du inom ett av Sveriges krogtätaste områden. Här blandas arkitektur från olika sekel och området bjuder på fantastiska stadsvyer.

Allmänt


En sällsam, vacker och välbevarad lägenhet med hög karaktär. I både vardagsrum och sovrum finns kakelugnar. Bostaden har genomgående trägolv i original, höga profilerade golvlister, djupa fönsternischer med spanjoletter, gamla radiatorer och spegeldörrar. Alla elkontakter i lägenheten är utbytta till mer stilrena varianter. Köket har många äldre bevarade detaljer som harmonierar fint med senare tillägg. Förutom stora klädkammare i lägenheten finns även en stor tillgång i två stora förråd som hör till bostaden, en vindskammare om cirka 12 kvm och ett källarförråd på cirka 9 kvm.

Kök


Ljuvligt kök som fint förenar gammalt och nytt. Här finns skåpinredning som troligtvis härrör från en ombyggnad på 1940-talet. Fina äldre detaljer som pärlspont, snabelbeslag och rostfri diskbänk kombineras med nutida tillägg som arbetsbänk i marmor och helkaklad köksvägg. Du diskar vid det djupa fönstret med utsikt mot gården. Här finns även ett äldre platsbyggt skafferi som är inbyggt i väggen och öppen förvaring på djupa vita stringhyllor. Maskinparken består av gasspis med fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Här finns även en dörröppning med överljus mot hallen samt en vacker radiator på väggen intill.

Vardagsrum


Mitt i lägenheten ligger vardagsrummet, fullt med tidstypiska attribut. Det är ett synnerligen vackert sällskapsrum med kvaliteter som kakelugn, stuckaturer och en tjusig takrosett. Rummet får även karaktär av flera speglade dörrar och profilerade lister. Här finns plats för både soffgrupp och matbord. På en vägg sitter platsbyggda bokhyllor och rummet har även en stor inbyggd garderob som sväljer mycket förvaring. Fönstret sitter i en fin hörnnisch som kan bli utgång till den blivande uteplatsen.

Sovrum


Bakom en spegeldörr med vacker patina ligger det lugna sovrummet. Här kan du ligga och dra dig medan det sprakar i kakelugnen bredvid. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och förvaringsmöbler och här finns även en rymlig klädkammare i original. Väggarna är målade i en vilsam grå färg och fötterna sätter du, precis som i övriga bostaden, på breda mjuka trätiljor.

Badrum


Badrummet har väggar kaklade med vitt 15x15-kakel och på golvet ligger ljusgrön klinker. Detta matchas på väggarna med en bård i samma nyans. Bakom en vägg av glas finns en dusch med både takdusch och handdusch. Tvättstället är rektangulärt och har en kommod. På väggen ovanför det sitter ett spegelskåp.

Hall


Innanför den vackra speglade ytterdörren finns en fin och väl tilltagen förvaringslösning som innefattar en bevarad hatthylla med ankarkrokar och ett stort överskåp. Bredvid detta finns platsbyggda hyllor som passar för skor och förvaringskorgar.

Brf Kejsaren

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger 2 byggnader. Föreningen upplåter 24 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (127 kvm). Husen ritades av arkitekt Olof Jonsson 1890.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten 1980.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den tekniska förvaltningen sköts av Driftia och den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta.

Renovering


2004 Stambyte samt elstambyte i bägge husen. 2013 renoverades bastun. Lilla innergården renoverades 2014.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan upprättad 2013 som visar på kostnader om cirka 1 miljon kronor de närmsta fem åren. 2016-2019 takmålning, fönsterrenovering och eventuellt renovering av portar.

Ekonomi


Lånen för föreningens fastighet ger cirka 3 600 kr per kvm boyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm/innerstaden är strax över 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget. Fyra bostäder är fn ythyrda i andrahand.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen samt även bostadsrättstillägg för samtliga boende.

Trappstädning


Föreningen har martinsons städ som lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har vår och höststädningar med kassör som grillmästare.

Tvättstuga


I fastigheten finns en fräsch tvättstuga med fyra tvättmaskiner, en torktumlare, en mattvätt samt ett torkrum (bokningssystem via lista).

Gemensamma utrymmen


Föreningen har två innergårdar. På den större innergården finns utemöbler och en mindre klotgrill. I källaren bredvid tvättstugan finns en bastu. På innergården finns väderskydd för barnvagnar. Cyklar placeras i gången in till innergården. Gemensamhetslokal finns i källaren.

Bredband och Kabel-TV:


Ansluten till ComHem (Grundutbud ingår i avgiften). Bredband genom ComHem mot separat avgift. Föreningen tittar på att dra in fiber i fastigheten.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande är okej.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
OLOF JONSSON 1890
Energideklaration
Utförd 2009-06-22
Energiförbrukning
146 kWh/år