Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 32C
Victor Bodin 1912
Södermalm - Hornstull
RENOVERINGSOBJEKT I OMODERNT SKICK MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Bästa tänkbara läge, bästa tänkbara planlösning, bästa tänkbara balkong - med renoveringsbehov. I ett fint gårdshus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken finns två rum och kök på 41 kvadratmeter som kan omdisponeras och byggas om till ett riktigt drömhem. Här finns alla möjligheter till att skapa ditt eget drömboende - takhöjden, fönstren, snickerierna och trägolven ger stor karaktär åt bostaden. Dessutom finns här en härlig balkong i gårdsläge med glasade dubbeldörrar och en fin och grönskande innergård. Alltihop i en mycket välskött fastighet i en bra förening med låga skulder och låga avgifter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Victor Bodin 1912
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
1 824 kr inkl värme, VA
Pris:
4 000 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4400 kr/år
El
2400 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
2

Huset och föreningen

Muttern 12 är en vacker fastighet som stod klar 1912. Huset går i nationalromantisk stil och uppfördes av byggmästare Lars Östlihn efter ritningar av arkitekt Victor Bodin (f 1860). Bodin utbildades vid KTH och drev eget kontor i New York 1880-1898. Efter hemkomsten ritade han själv 43 hus i Stockholm, bland annat Matteus församlingshus och ett antal hus i Lärkstan. Muttern 12 har klassisk fasad i stilen för tiden med en naturstensockel och en dekorativt utformad portal mot gatan. Sedan 1920 huserar bf Muttern 12 i fastigheten och föreningen erbjuder en stor, fridfull och väl underhållen innergård med sköna gräsytor, som renoverades år 2014 och sköts av en trädgårdsmästare. Här finns även flera sittgrupper och bra grillplatser. I huset finns också en generös gästlägenhet som kan hyras för 200 kronor per natt, en bra tvättstuga, barnvagns-/cykelrum och ett extra duschrum. Bra förening med låga skulder och mycket välskött fastighet.

Närområdet

Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de fridfulla och gröna kvarteren runt kyrkan och parken. Här rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader, båtbryggor med båtliv och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

Lägenheten

Denna lägenhet har alla rätt, bra läge i stadsdelen - intill grönska och vatten, rätt läge i huset- mot tyst innergård och otroligt mycket originalcharm. Det som idag är en rymlig tvårummare med sovloft och kök kan imorgon bli din drömbostad. Köket är idag ett rymligt lantkök med gott om förvaring utrustat med diskmaskin, kyl/frys och gasspis. I köket finns även ett vackert vitrinskåp samt ett stort skafferi. Intill fönstret finns en matplats för fyra personer. Genom att flytta köket till det rymliga allrummet och där skapa en social planlösning, kan du göra ett fint och bra sovrum av det gamla köket. Det stora rummet har höga glasade dörrar som leder ut till en balkong som ligger med fint gårdsläge och har plats för både möbler och odlingar - ett extrarum under varmare årstider. Precis utanför balkongen doftar hägg och syrén, och nere på gården, som sköts av trädgårdsmästare, finns pergola med solsängar samt uteplatser med grillmöjlighet. Lägenheten har stor 1910-talskaraktär med högt i tak, höga t-fönster, djupa fönsternischer, speglade dörrar, profilerade snickerier och trägolv. Det höga fönstret och glasdörrarna ger bostaden ett fint ljusinsläpp. I hallen sitter pärlspont och här finns bra förvaring i en inbyggd garderob och innanför dörren finns en fin hatthylla i original för ytterkläderna. Badrummet har väggar helkaklade i vitt 10x10-kakel med en enkel bård och på golvet ligger terrakottafärgad klinker med golvvärme. Här finns ett sittbadkar för både svalkande och värmande bad.

Bf Muttern nr 12 u.pa.

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Muttern 12 u.pa äger fastigheten Muttern 12. Fastigheten består av 58 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Victor Bodin.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 1920-talet då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Martin Boström/Helgasjön Fastighets AB i samråd med styrelsen. För fastighetsskötsel och bistående i den teckninska förvaltningen svarar Björn Höglund/Hutta Fastighetsförvaltning AB.

Renovering

1949-50 installerades centralvärme och varmvatten. I källaren byggdes pann-, bränsle- och askrum. Kakelugnar och vedspisar togs bort i lägenheterna, nya gasspisar sattes in. 1953 ersattes kokseldningen med olja. 1959 togs städningen över av föreningen. Tidigare sköttes den av medlemmarna själva. 1986 byttes samtliga fönster till treglasfönster. 1992-94 byttes rörstammarna. 1999 såldes råvinden i gathuset och tre nya vindslägenheter byggdes. 2005 genomfördes en elrenovering. 2008 Takrenovering på gårdshus

2009 Installation balkonger

2010 Byte av undercentral, renovering av barnvagnsrum samt duschrum, iorningställande av föreningslokalen

2011 Stamspolning

2011-12 Fasadreparationer

2014 Renovering av innergård, byte av tryckstegringspump. Fasadreparationer. Påbörjade ventilationsarbeten. 2015 Två tvättmaskiner i tvättstugan utbytta. 2016 Underhållsspolning av avloppsstammar. Byte av värmecentralens expansionskärl. Kompressor till cykelpump har installerats i källartrappan, A-huset.

Aktuella åtgärder

Fortsatta ventilationsarbeten. Kostnaden beräknas inte påverka nuvarande avgiftsnivå, pengar finns avsatta.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2016 till cirka 1, 3 Mkr, vilket ger cirka 450 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 502 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Modernaförsäkringar med kollektivt bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan ligger på gården.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård sköts av en trädgårdsmästare. Här lever man i en oas av blommor, gräsmatta och buskar. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder dessutom en övernattningslägenhet för 200 kr/natt. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring, duschrum och tvättstuga.

Förråd:

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Bredbandbolaget. Bredband (fiber), TV och telefoni är obligatoriskoch kostar utöver avgiften 199kr/månad.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare. Ingen medlemskapavgift.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här