Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 131
Kjellberg & Conradson 1928
Södermalm
TJUGOTALSTVÅA MED STUDIOKÄNSLA I LUGNT GÅRDSLÄGE
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I tyst gårdsläge ligger denna lugna tvårummare där du får både tjugotalscharm och studiokänsla. Från den fina hallen i halvplan och möter dig ett stilfullt kök, ett socialt vardagsrum och ett rofullt sovrum. Här bor du lugnt och tyst med alla fönster in mot den trevliga gården. I lägenheten finns dessutom många vackra originaldetaljer och den ligger i en trevlig förening i en välbevarad och vacker tjugotalsfastighet nära både SoFo och Skanstull.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 131
Område:
Södermalm
arkitekt:
Kjellberg & Conradson 1928
Rum:
2 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
2 725 kr inkl värme, VA och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 776 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
7 152 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt: Gas

Huset och föreningen

Ringvägen 131 i fastigheten Kolonnen 2 ritades av arkitektduon Kjellberg & Conradson och stod färdigt 1928. Det är en typisk 1920-talsfastighet med en fin och väl omhändertagen nyklassicistisk fasad och dito fönster. Men mest imponerar ändå entrén och trapphuset med stucco lustro, marmor och stuckaturer. Föreningen Brf Kolonnen 2 innefattar 51 bostadsrätter, en hyresrätt och sex kommersiella lokaler. Det är en trevlig förening med god ordning och boende i olika åldrar. På innergården finns en fin uteplats med sittgrupper och bokningsbar grill.

Närområdet

Här bor du nära både SoFo och Skanstull och behöver inte sakna något. Mitt i smeten men också med flera lugna oaser i närheten, som Lilla Blecktornsparken, Vita Bergen och Eriksdalsområdet. Som närmaste granne har du det mysiga caféet "Lilla Caféet på Söder" så nybakat och hembakt bröd finns alltid nära.

Allmänt

En mysig lägenhet med mycket karaktär och charm i alla rum. Vackra sexrutade fönster, djupa nischer, speglade dörrar och furugolv är några av detaljer som finns bevarade från byggåret. Alla fönster vetter mot den lugna innergården. Till lägenheten hör även ett källarförråd. En alternativ plan för bostaden kan vara att skapa en social planlösning genom att flytta köket till vardagsrummet och då få ett sovrum i det gamla köket.

Kök

Köket uppdaterades under 2017 och är ett stilfullt rum som fint förenar gammalt och nytt. Ett vackert serveringsskåp från byggåret finns bevarat och detta kombineras med släta ljusgrå luckor från Ikea och vitt 15x15-kakel i rak sättning med mörkgrå fog. Även furugolvet har målats i en grå nyans. Köksbänken är av oljad valnöt. Den maskinella utrustningen består av gasspis, kyl, frys och diskmaskin. Rummet går att möblera med en liten sittplats intill vägg eller fönster. Den djupa fönsternischen är också en bra extra ställyta i rummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet utgör bostadens nav och är en härlig social och trivsam yta. Här har en tegelvägg tagits fram, vilket ger rummet stor karaktär och skapar en fin inramning till den profilerade sovrumsdörren. I övrigt har rummet vita väggar och vitbetsat och hårdvaxoljat furugolv. Soffan placeras med fördel i rummets inre nisch och vid den vackra djupa fönsternischen finns plats för ett större matbord.

Sovrum

Sovrummet är en vilsam oas längst in i lägenheten. Här matchas vita väggar med ett vitbetsat och hårdvaxoljat furugolv. Här ryms med lätthet både en dubbelsäng och förvaringsmöbler, men den tilltagna takhöjden ger också möjlighet att bygga ett loft. En av rummets väggar täcks av garderober.

Badrum

Badrummet renoverades 2012 och har väggar med vita stora liggande kakelplattor, lagda i förband. På golvet finns grå mosaik. Här finns en inbyggd duschhörna med glasvägg och bredvid den en nisch där det är framdraget för att koppla in tvättmaskin. Ovanför sitter vägghyllor för förvaring. Vid tvättstället sitter en spegel infälld i kaklet. Rummet har även en elektrisk handukstork.

Hall

Bostadens entré ligger en liten trappa ner från övriga bostaden. Detta skapar studiokänsla och bidrar med mycket karaktär till hemmet. Du gör entré på ett vackert marockanskt kakelgolv innan du tar den lilla vita trätrappan vidare upp i lägenheten. Klädavhängning finns då på din högra sida. I den övre hallen har du en fin siktlinje genom lägenhetens rum. Här finns ytterligare förvaring i en garderob/städskrubb i originalutförande.

Brf Kolonnen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kolonnen 2 och är en äkta förening. Föreningen består av 2 huskroppar, ett gathus med 6 våningar och ett gårdshus med 4 våningar, som är sammanbyggda med sammanlagt 52 lägenheter, 31 st 1 rok, 8 st 2 rok och 13 st 3 rok. Storleken varierar mellan 29-43 kvm för ettorna, 53-68 kvm för tvåorna och 78-105 kvm för treorna. 51 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och en är hyresrätt och därutöver hyr föreningen ut sex stycken kommersiella lokaler om ca 801/kvm.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen bildades år 1999 och året därpå köpte föreningen fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningens själva.

Renoveringar

2002 Byte av stammar och nya elstigare med 3 fas. 2005 Nytt gårdsbjälklag. 2006 Vindsetablering, byte yttertak, bredbandsnät installerat (fiberkabel), brevlådor i entrén, säkerhetsdörrar. 2008 Insättning av energiglas i fönstren samt bullerglas i fönster mot gatan, nytt styrsystem för värmen (inkl utbyte av samtliga styrventiler i fastigheten). 2010 - Elservis (ingående el kapacitet höjd från 100 A till 250 A). 2011 Stamspolning, ombyggnad ventilation ("uppgraderad" från självdrag till mekanisk frånluft). 2011 Installation av värmeslinga på taket för att förhindra isbildning i häng- och stuprännor, samt installation av snörasskydd. 2015 Uppgradering av bredband (1 Gbit). 2016 Installation av bergvärme i fastigheten samt renovering av fönster i gathus.

Kommande Renoveringar

Föreningens hus är i gott skick

Ekonomi

Bostadsföreningen är välskött stora hyresintäkter. Föreningen har ca 28,6 MSEK i långfristiga skulder och ca 890 tkr i kassa. Lån/kvm bostadsyta är ca 10 961kr och årsavgiften/kvm bostadsyta är 617kr/kvm (Siffrorna är från ÅRS2017). Avgifterna höjdes senast 2003 och inga avgiftshöjningar eller större projekt som inte ryms inom budget är planerade inom de närmsta åren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Föreningen har även en gård som är möblerad om sommaren samt har grillmöjligheter. Här finns även cykelställ.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Bredband på upp till 1 Gbit/s ingår i avgiften. Kabel-TV går att få via ComHem och bekostas av den enskilde medlemmen.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett eget källarförråd med galler under gathuset. Storleken på förrådet är satt i förhållande till lägenheten.

Avgifter vid överlåtelse

Överlåtelseavgift betalas av köparen 1163kr, pantsättningavgift betalas av köparen 465kr (2019)

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem.