Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsgatan 51
ARCHIBALD FRID 1961
Kungsholmen
SNYGG SEXTIOTALSTVÅA MED BURSPRÅK OCH PARKVY
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Med lugnt läge mitt på centrala Kungsholmen ligger denna fina och rymliga tvåa som i sann 1960-talsanda bjuder på såväl välplanerade som snygga vinklar. Både vardagsrummet och sovrummet har stora burspråksfönster som förser rummen med ljus och rymd. Kök och vardagsrum ligger i vinkel med varandra i halvöppen planlösning, medan sovrummet ligger lite mer separat. Lägenheten har även mycket bra förvaringsytor. Från fönstren kan du följa årstidsväxlingarna i Kronobergsparkens grönska och du har både trevliga Hantverkargatan och livliga Fridhemsplan precis intill. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ARCHIBALD FRID 1961
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
50 m²
Avgift:
2 037 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 240 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Morellträdet 26 i hörnet Bergsgatan och Polhemsgatan ritades 1961 av arkitekt Archibald Frid. Det är en tidstypisk 1960-talsbyggnad i sju våningar. Bottenvåningen och våning en trappa är klädda i marmorplattor. Ytterhörnet är avskuret och en pelare bär upp våningsplanen ovan. Ursprungligen hade huset smäckra träfönster men dessa byttes ut mot lättmetallfönster 2013. Våning två till sju har en terrasitputsad fasad med snedställda burspråk klädda med korrugerad plåt. Brf Morellträdet 9 är en stor förening med drygt hundratalet lägenheter, varav 15 är hyresrätter. Man har en gemensam innergård med utemöbler, grill och cykelparkering. Invändigt finns cykel- och barnvagnsrum, tvättstuga och grovsoprum.

Närområdet

Här bor du i en mycket trivsam del av Kungsholmen, precis intill oasen Kronobergsparken och Kungsholmens högsta punkt, och har även Rålambshovsparken och vattnet vid Norr Mälarstrand nära inpå. Bebyggelsen i området varierar mellan flera olika tidsepoker. Området erbjuder många trevliga restauranger och caféer, både i de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon av parkerna. Hantverkargatan är en levande och kuperad gata med många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping.

Allmänt

En fin och luftig tvårummare med bra förvaringsytor direkt i bostaden samt ett ca 6 kvm stort förråd på vinden. Två stora burspråksfönster med marmorbräden ger karaktär och ljus. Lägenheten har genomgående ljusa väggar och vitlaserade furutiljor.

Kök

Köket ligger i vinkel öppet mot vardagsrummet och är inrett med gråa släta luckor och lådor. Bänkskivan är av carraramarmor och som stänkskydd sitter klassiskt vitt kakel. Induktionshäll med varmluftsugn, fläkt och diskmaskin är alla i rostfritt, kyl och frys är vita. I köksdelen finns även ett enluftsfönster, och bredvid fönstret finns utrymme för till exempel en mobil köksö eller ett extra skåp.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och inbjudande rum med ett snyggt burspråksfönster som förser rummet med mycket ljus. Här placerar du med fördel ett matbord, som då också ansluter till köket. Rummet ger också plats till en stor soffgrupp och övrigt möblemang. Tillsammans är det är en trevlig och social yta.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Även sovrummet har ett burspråk med ett snyggt vinklat fönster som ger rummet både ljus och karaktär.

Badrum

Det stilrena badrummet har väggar kaklade i vitt liggande större kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker. Bakom en glasad vikbar vägg finns en tak- och handdusch. Rummet har bra förvaring i handfat med kommod och ett dubbelt spegelskåp på väggen ovanför. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Den rymliga avlånga hallen löper längs hela lägenheten och inkluderar både en rymlig klädkammare, som ligger i anslutning till sovrummet, och ett förråd, som ligger i motsatt ände. Till höger om dörren finns ett stort utrymme för hatthylla och skor. I kapprumsdelen är väggarna tapetserade med en ljust mönstrad tapet i tidstypisk stil.

Brf Morellträdet 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Morellträdet 26. Fastigheten ligger belägen på Bergsgatan 51 och Polhemsgatan 28. Föreningen upplåter 101 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lägenheter med hyresrätt (totalyta om 735kvm). Föreningen har även ett garage med 86 bilplatser samt 10 mc-platser i fastigheten som är upplåtet med hyresrätt.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen registrerades 1999. Fastigheten förvärvades 2008. Från och med 2016 är det en äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen och den tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2017 Nya entrédörrar och passagesystem med porttelefon samt nytt digitalt bokningssystem av tvättstugan installerat. 2016/2017 Avslutat stambyte i hela fastigheten samt renovering av innergården. 2016 Ny tvättstuga (Bergsgatan) samt golvarbeten i garaget. 2016 Byte av armaturer i entréerna. 2016 Färdigställande av den avyttrade lokalytan på markplan till 15 nya lägenheter. 2015/2016 Stambyte. 2015/2016 Elstambyte. 2014/2015 Nya maskiner i tvättstugan. 2013 Byte av fönster lokaler. 2013 Undercentral/ventilation. 2009/2012 Byte av fönster. 2009 Ommålning av tak. 2004/2005 Renovering av balkonger

Kommande renoveringar

Styrelsen jobbar just nu på att försöka sälja av vinden till fördel för lägenhetsbyggnation. I samband med detta kommer även fasaden att renoveras inom 3 år. Föreningen följer i övrigt en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2010 och 2029. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet.

Ekonomi

Förening med mycket stabil och god ekonomi. Föreningen sitter på stort dolt kapital i form av 15 kvarvarande hyresrätter vilket motsvarar nästan hela lånet om ca 55 milj samt en stor oexploaterad råvind. Under året har föreningen amorterat ca: 9 miljoner då en stor lokal sålts. I och med den senaste försäljningen av lokalen har föreningen inte behövt ta upp nya lån till pågående renoveringar. Föreningen har kunnat sänka avgifterna med 1 % tidigare i år. Under 2016 övergick föreningen från att vara ett oäkta bostadsföretag till att vara ett s.k. privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed från och med verksamhetsåret 2016 en äkta bostadsrättsförening.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

1120 i överlåtelseavgift och 448 kr per panthantering. Debiteras köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan ligger belägen i källaren på Polhemsgatan 28 samt en nybyggd tvättstuga på Bergsgatan 51. I föreningen finns även cykelrum/barnvagnsrum samt grovsoprum. På den gemensamma trevliga innergården finns utemöbler och grill.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Fastigheten är ansluten till ComHem för kabel-TV, paket Medium 8-favoriter ingår i avgiften. Bredband går och få via såväl ComHem som Bredbandsbolaget, debiteras separat.

Garage

Garage med 84 platser finns i fastigheten, administreras av Parkando. Garageplatserna kostar ca 1750 kr/mån, medlemmar i föreningen har förtur.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Martin Wåhlstrand 2017-08-16.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här