Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 64
Björn Hedvall 1926
Södermalm - Sofo
OSLAGBART LÄGE HÖGT UPP MED BALKONG I SYDVÄST
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Ett eget näste med maffig utsikt över Söders takåsar. Mysig tjugotalslägenhet på ett rum och kök som enkelt går att bygga om till en tvåa för den som önskar. Till detta finns en stor härlig balkong i lugnt och ostört gårdsläge med sol från morgon till kväll och himlen som tak. Furugolv, profilerade snickerier och speglade dörrar bidrar till trivseln. Här bor du med bästa läget i attraktiva kvarter med SoFo för dina fötter. Allt i en stor välskött förening med god ekonomi.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 64
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Björn Hedvall 1926
Våning:
6 av 7, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
34 m²
Avgift:
1 925 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten på Katarina Bangata 64 i kvarteret Räfsan 5 ritades tillsammans med grannfastigheterna Räfsan 4 och Räfsan 6 av arkitekt Björn Hedvall. Hedvall var en egenföretagande mycket produktiv arkitekt som ligger bakom cirka 270 byggnader i Stockholm, både i klassicistisk och funktionalistisk stil. De tre fastigheterna i kvarteret Räfsan uppfördes under åren 1926-1927 i nyklassicistisk stil och har sex våningar med indragen kungsvåning längst upp. På 1980-talet inreddes även vinden. På senare år har balkonger satts upp på gårdsfasaden, annars är mycket sig likt sedan byggåret. Föreningen innefattar 160 bostadsrätter, tolv hyresrätter och fyra lokaler. Ekonomin är mycket god och avgiften har sänkts vid flera tillfällen. För de boende finns bland annat en trevlig grönskande innergård med flera sittgrupper och en gästlägenhet att hyra åt gäster.

Närområdet

Här bor du i klassiska och kreativa kvarter med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Tre kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Busslinjerna 3 och 59 går precis utanför huset. Katarina Bangata är en av Södermalms lummigaste gator och här bor du granne med både Lilla Blecktornsparken och Vita Bergen där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under hela sommaren. Dessutom finns här en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.

Allmänt

En ljus och luftig lägenhet med högt och lugnt gårdsläge och solig balkong med frihetskänsla. Invändigt finns genomgående ljusa målade väggar och furugolv i original. Profilerade snickerier och speglade dörrar sätter också fin karaktär. Genom att flytta köket till det stora rummet går det att göra ett rymligt sovrum av det gamla köket och på så vis få en tvårumslägenhet.

Kök

Köket är ett trivsamt rum som bjuder på fler antal väggar än de traditionella fyra. Köksinredningen är byggd i vinkel och har vita köksluckor med bänkskivor av trä samt rostfri diskbänk. Som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Maskinparken består av elspis, fläkt, kyl och frys. Väggarna är målade i en ljust grå färg som harmonierar fint med de vitmålade snickerierna. Vid fönstret sitter en fin fönsterbräda av trä och en radiator i original. Köket rymmer en matplats för upp till fyra sittande.

Allrum

Ljust och härligt rum med dubbeldörrar ut till lägenhetens balkong. Under varma årstider står dörrarna öppna och ger rummet än mer ljus och rymd. Balkongen, som blir som ett extra rum, har plats för både sittgrupp och odlingsytor, och ger dig härliga vyer över Södermalms takåsar. Sydväst läget ger sol hela dagen. Rummet rymmer både säng och soffa samt annat möblemang. Bakom en speglad dörr finns en generös klädkammare i original som ger gott om förvaringsutrymme. Väggarna är målade i en grå nyans och på golvet ligger furutiljor.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade med vitt 15x15-kakel och på golvet ligger en grå plastmatta. I taket sitter infällda dimbara spotlights. Här finns duschhörna, tvättställ och toalett.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Här finns plats för både klädavhängning och en förvaringsmöbel. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger furutiljor precis som i övriga lägenheten.

Brf Räfsan 4,5 & 6

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Räfsan 5. Fastigheten består av 172 lägenheter fördelade på 159 bostadsrätter och 12 hyresrätter samt 5 lokaler. Huset ritades 1926 av arkitekt Björn Hedvall.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Räfsan 4, 5 och 6 registrerades 1992-09-21men övertog fastigheten den 2001. Det är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC.

Renovering

Rörstamsbyte

1987-1989 Stambyte rör samt el. 1987-1989 Nya evakueringsbalkonger 1987 Omläggning av tak 1989 Omputsning av fasad 2003 Taket ommålat 2004 6 st hissar renoverade 2004Fönster mot gatan ommålade 2007 Fönster mot gården ommålade 2007 Fasader mot gatan omputsade 2007 Vissa reparationer av fasader mot gården. 2007 Trappuppgångar renoverade, inklusive nya ytterdörrar.

2008 Nya balkonger

2010 Renovering av innergård 2012 Byte av stamregleringsventiler och radiatorventiler samt injustering av värmesystem 2013 Modernisering av hiss på Ringvägen 155C. Nybygge av ett antal balkonger mot innergården. Relining av värmestammarna för att öka livslängd. 2014 Byte av undercentral för fjärrvärme 2015 Takmålning och fönstermålning 2016 OVK och stamspolning

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2015 till cirka 32 Mkr, vilket ger cirka 4 000 kr per kvm boyta. Dessutom har föreningen ca 4 milj kr i kassan. Hyresrätterna och lokaler kan ses som en dold tillgång till föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Hyresintäkter från hyresrätter och lokaler inbringar ca 1, 8 milj kr till föreningen varje år. Föreningen har god ekonomi och har sänkt avgifterna med 5% tre gånger 2010, 2011 och 2013. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. Avgift/kvm 577 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med fyra tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård. På gården finns utemöbler och grill. Föreningens medlemmar har möjlighet att hyra övernattningslägenheten på Ringvägen 155 bv till en kostnad av 300 kr per dygn. Gästlägenheten har ett litet kök och nyrenoverad dusch och toalett. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring och tvättstuga.

Förråd:

Till lägenheten hör ett förråd om ca 2,5 kvadratmeter.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Ownit samt ComHem. För en obligatorisk avgift om 150 kr/månad ingår bredband, telefoni och tv.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande (minsta ägarandel 10%).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här