Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Disponentgatan 4
Joel Lundeqvist 1939
Kungsholmen/Lilla Essingen
FUNKIS MED FANTASTISKT LJUSINSLÄPP
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

På Lilla Essingen i backen ner mot Riddarfjärden finner du denna välplanerade lägenhet i ett vackert funkishus ritat av arkitekt Joel Lundqvist. Detta hem bjuder bland annat på vacker utsikt från såväl vardags- som sovrum. Lägenheten får sin karaktär av bevarade detaljer som massiv fiskbensparkett, fönsterbänkar i marmor, glasdörr mellan kök och sovrum och originalgarderob. Och inte minst den detalj som framförallt skiljer 30-tal från 20-tal - ett brett tredelat vardagsrumsfönster. Dina nya kvarter är något av en oas omgiven av vatten. Här finns vackra promenadstråk, båtklubbar, badplatser, topprestauranger som Lux Dag för Dag och folkliga krogar som Rosa Drömmar - med direkt närhet till Kungsholmen och övriga innerstan via cykel eller buss. Allt detta i förening med takterrass, parkeringsplatser och gästrum. För fler fotografier, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Joel Lundeqvist 1939
Våning:
2.5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
38 m²
Avgift:
1 979 kr värme, vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
3 130 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6900 kr/år
El
2800 kr/år
Försäkring
1500 kr/år
Övrigt
2600 kr/år
Kommentar
Övrigt är gas.

Huset och föreningen

Montebello 9 är ett klassiskt funkishus som vilar på en elegant stensockel. Samma material används även till portalen som är stram och funktionell. Huset stod klart 1939 och ritades av arkitekt Joel Lundeqvist och byggdes av Skånska Cementgjuteriet. Lundeqvist föddes år 1894 och kom att utbilda sig på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm under åren 1914-1918 och därefter fortsatte han studierna vid Konstakademin. Fram till 1930 hade han eget arkitektkontor i Örebro och ritade bl.a. Folkets hus samt ombyggnaderna av tingshuset och biografen Röda kvarn. Han var också arkitekten bakom Örebroutställningen 1928. I den välskötta föreningen finns förutom tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum finns även gästrum, parkeringsplatser med kort kö (575 kr/mån) och gemensam takterrass.

Närområdet

Dina nya kvarter erbjuder ett centralt men ändå lugnt läge i innerstan. Här finner du grönska och utmärkta kommunikationer med bland annat stambuss 1. På Lilla Essingen finns badplatser, flera båtklubbar och vackra promenadstråk med utsikt mot Riddarfjärden, Kungsholmen och Gröndal. Disponentgatan, som är en av endast nio gator på ön, ligger behagligt lugnt precis runt hörnet från Essinge Brogata där du finner busshållplats och huvuddelen av öns serviceinrättningar.

Allmänt

Välplanerad och lättmöblerad lägenhet med högt läge. Här bjuds du på en vacker utsikt via såväl det stora vardagsrumsfönstret som från sovrummet. Notera gärna de bevarade originaldetaljerna som fiskbensparketten, fönsterbänkarna och garderobsdörrarna. Precis som i många funkislägenheter har det gamla matrummet blivit sovrum. Ljusinsläppet till kök finns kvar via glasdörren. I det rymliga vardagsrummet finns plats för både matbord för upp till sex personer och soffgrupp.

Vardagsrum

Fridfullt och vilsamt rum med plats för allt du behöver - sittgrupp, tv och matplats. Här möts du av ljuset från ett tredelat fönster med fönsterbänk i marmor. Fiskbensparketten är gråbetsad och väggarna är målade i matt ljusgrå färg.

Sovrum

I det gamla matrummet finns idag en 140 cm säng men plats finns faktiskt för en ännu större. Här erbjuds ett härligt uppvaknande med fint ljusinsläpp.

Kök

Kök med vita skåp med handtag i läder, grått parkettgolv och grå kakel och gott om förvaringsutrymme. Här lagar du till en hemmamiddag på gasspis (de dagar du inte bokat bord på Lux förstås) samtidigt som du nås av ljuset från sovrumsfönstret.

Badrum

Badrum med vitt kakel och ljusbrun klinker, handdukstork och dusch. Även om det inte förberett så finns det gott om utrymme för den som önskar egen tvättmaskin.

Hall

Ljusgrå väggar matchas här av grått parkettgolv. Bra plats för avhängning och förvaring via två inbyggda gamla garderober och två nyare sådana samt skoskåp. Säkerhetsdörr.

Brf Prima Lux

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Montebello 9. Föreningen upplåter 33 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet med hyresrätt (dold tillgång).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2006.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renoveringar

1994 stambyte, 2011 fönster, 2012 bergvärme, tak och hissar, 2014 ventilation, ovk

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 9,57 mkr, vilket ger cirka 5 841 kr per kvm boyta. Dvs en bra bit under snittet på Lilla Essingen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum, 12 st parkeringsplatser (575 kr/mån), övernattningsrum (250 kr/natt) och takterrass.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör ett större vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

Comhem, basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften. Bredband extra kostnad.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-04-07 samt årsredovisning 2015. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här