Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vesslevägen 22
Edvin Engström 1929
Bromma - Ålsten
TJUGOTALSVILLA MED GRÖNSKANDE TRÄDGÅRDSTOMT I LUGNA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: ANDERSON STYLING: COPPARSTAD

I gröna vindlande villakvarter i mysiga Ålsten finns denna fina och väl omhändertagna tjugotalsvilla. Husets entréplan bjuder bland annat på stora sociala ytor i kök och vardagsrum och har tillgångar som kamin, öppen spis och utgång till altan. Övervåningen ger dig tre fina sovrum med charmiga vinklar och snedtak, ett allrum och ett stort badrum med badkar. Det största sovrummet har utgång till en stor balkong. Dessutom har huset en inredd källare med ett stort rum med egen ingång, hobbyrum, vinkällare och relaxavdelning. Den lummiga trädgården har uteplatser i olika väderstreck, fruktträd och bärbuskar, odlingslådor, lekytor och lagom mycket gräs att klippa. Detta är ett hus med hög kvalitet och många tillgångar. Här samspelar bevarade originaldetaljer med väl valda nutida tillägg till ett mycket trivsamt familjeboende där du inte behöver sakna något.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
arkitekt:
Edvin Engström 1929
Rum:
6 rum varav 4 sovrum
Area:
163 m² + 83 m² biarea
Tomtareal:
593 kvm
Pris:
14 150 000 kr Utgångspris

Byggnad

Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2012-03-14
Energiklass:
None
Energiförbrukning:
68 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Betongsula
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Baletten 2

Allmänt om fastigheten

El:
25 000 kr/år
VA:
3 800 kr/år
Renhållning:
3 500 kr/år
Försäkring:
9 000 kr/år
Total driftskostnad:
41 300 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
El avser hushållsel. Uppvärmning via bergvärme.
Summa pantbrev:
4 000 000 kr
Tomtareal:
593 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1929-10-04) Stadsplan (1929-03-01)

Fastigheten

Huset med fastighetsbeteckningen Baletten 2 byggdes 1929 efter ritningar av Edvin Engström på Egnahemsbyrån, Stockholms stads fastighetskontor. Många är de byggnader i staden och dess förorter som ritats av Engströms penna, kanske är han den arkitekt som ritat flest hus i Stockholm. I husets arkiv finns sparat både kung Gustafs beslut att bebygga området, och snickaren Otto Erikssons detaljerade arbetsbeskrivning från bygget. Huset har en vaniljgul brädklädd fasad med vita snickerier och särskilt gatufasaden visar upp ett fint exempel på den klassiska tjugotalsklassicismen med tre spröjsade fönster på rad. Entrén till huset är belagd till gårdssidan och omgärdas av en mysig lummig trädgård.

Närområdet

Ålsten fick sin stadsplan 1923 och bebyggdes till största delen under 1920-talets slut och 1930-talets början. Stadsdelen präglas till större delen av klassicistisk arkitektur, även om området också är känt för den funktionalistiska radhusgatan med de så kallade Per Albin-husen, uppkallade efter statsminister Per Albin Hansson som bodde där. Ålstensgatan är en mysig småstadsmiljö med många trevliga butiker och matställen, till exempel Erssons, Café Gateau och Gelato Scarfó, där du kan äta den godaste glassen i stan. Sommartid är restaurang Bryggan i Ålstens Båthamn ännu ett trevligt häng. Flera skolor i toppklass ligger på bara några minuters gångväg från huset, den lite mindre Höglandsskolan och Ålstensskolan.

Entréplan

Husets första plan har en trevlig planlösning med stora sociala ytor. Köket renoverades 2012 och är ett ljust och levande rum med spännande vinklar. Köksinredningen har fått luckor och lådfronter från Picky Living, vita undertill och teakfanér på överskåpen. Diskbänken är av vit corian och den stora köksön har en specialgjord tjock skiva av stavlimmad ek. På väggarna sitter klassiskt vitt 15x15-kakel och resten av väggytorna är vitmålade. Maskinparken består av spishäll med fläkt som är infälld i taket, ugn i bekväm arbetshöjd och diskmaskin samt kyl och frys som är integrerade i skåpinredningen. Till torrvaror finns ett rymligt hörnskafferi. Matplatsen ligger vackert i ett burspråk med utsikt in mot gården och här finns även en nisch med platsbyggda öppna hyllor. Köket har också en stor tillgång i en öppen spis där du kan grilla korv och marshmallows till middag eller bara mysa vid. Från köket har du även utgång till den stora uteplatsen på husets ena gavel. Vardagsrummet är ett stort och ljust sällskapsrum med härlig rymd. Här finns en vacker öppen spis med värmande kamininsats. Rummet har tre fönster mot gatan och burspråksfönster mot gården. Den som har behov av många rum har möjlighet att dela av vardagsrummet och göra ett till sovrum av en del av rummet. I hallen finns klädavhängning direkt innanför dörren samt två stora platsbyggda garderober i original. Ett vackert smycke är det tidstypiska blyinfattade fönstret som ger rummet ett fint ljusinsläpp. Hela första våningsplanet har golv av vacker fiskbensmönstrad ekparkett och väggarna är vitmålade. Här finns även en gästtoalett.

Övre plan

En vacker vid ektrappa med tillhörande ledstång tar dig upp till husets övre plan. Här finns tre rymliga sovrum som alla har karaktär och charm. Snedtak, ljusa vitpigmenterade furugolv och vitmålade väggar går igen i alla rum. Husets största sovrum är ett ljust och harmoniskt rum med dubbeldörrar ut till husets balkong där det är kvällssol. Rummet har en rymlig garderobsvägg med skjutdörrar av teak och en fin nisch under snedtak. Den som har behov av flera rum har möjlighet att dela detta stora rum i två. De mindre sovrummen är två mysiga rum som också har snedtak, spännande vinklar och smart platsbyggd möblering. Den övre hallen är också ett trevligt och ljust rum med plats för till exempel soffa eller en kontorsplats. Här finns även ett stort badrum som går i vitt och blått och har två fönster in mot gården, badkar och tvättställ med kommod.

Källare samt vind

Källaren har nyligen inretts till en både trivsam och praktisk våning. Här finns ett rymligt sovrum (med vattenburen golvvärme) som har egen ingång och som kan fungera både som uthyrningsdel eller generationsboende. Förutom tvättstuga, bergvärmepump och förvaringsytor finns här allt som tillför detta boende det lilla extra; bastu, relaxavdelning, dusch, vinkällare och hobbyrum. Huset har även en stor kallvind som är en extra yta för förvaring.

Trädgård

En fin grind i svart smide leder dig in på gården. Trädgården är lummig, ombonad och inhägnad. Vid gårdens entré ligger en kringbyggd uteplats i markplan som har förmiddagssol. På eftermiddagar och kvällar sitter du med fördel på den stora terrassen som har sol under den tiden på dygnet. Altanen, där du kan sitta under tak, har direktutgång från husets kök, och två trappor tar dig till och från trädgården. Gården erbjuder alla förutsättningar till att ha sylt, saft och kakor för hela året; här växer äpplen, päron, plommon, körsbär, vinbär, krusbär, björnbär, jordgubbar och smultron. En större ek ger karaktär åt trädgården, precis som de många syrener som bildar häck på husets baksida. Gården ger dig även fina lekytor, odlingslådor, blomsterrabatter och redskapsbod.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här