Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 32 uteplats
Arkitekt: Victor Bodin 1912
Södermalm - Hornstull
ARKITEKTSMART OCH BARFOTALYX - 10-TALSETTA MED TÄPPA
TEXT: KAX FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Compact living at its best! Smart etta med fint ljusflöde, som bjuder på en egen avskild del av trädgården med gräsmatta. Dessutom en vacker arkitektritad förvaringsvägg i vittonat trä (som rymmer precis allt och även har ett utfällbart bord), ett fint sovloft och Söders raraste kök. Mitt emot Högalids kyrka står detta vackra hus i nationalromantisk stil från 1912, ritat av arkitekt Victor Bodin. I dessa fridfulla och gröna kvarter runt Högalids kyrka är det lätt att trivas och känna sig hemma. Härifrån rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Varma sommardagar bjuder din egen täppa eller Högalidsparken tvärs över gatan på välbehövlig svalka. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och härifrån rullar även flera innerstadsbussar, bland annat nummer 4. För fler fotografier, tryck på valfritt foto och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Victor Bodin 1912
Våning:
0 av 5
Rum:
1 rum
Area:
20 m²
Avgift:
1 148 kr Inkl Värme, VA, bredband, digital-tv, IP-telefoni samt balkongtillägg
Pris:
2 700 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Muttern 12 är en vacker fastighet som stod klar 1912. Huset går i nationalromantisk stil och uppfördes av byggmästare Lars Östlihn efter ritningar av arkitekt Victor Bodin (f 1860). Bodin utbildades vid KTH och drev eget kontor i New York 1880-1898. Efter hemkomsten ritade han själv 43 hus i Stockholm, bland annat Matteus församlingshus och ett antal hus i Lärkstan. Muttern 12 har klassisk fasad i stilen för tiden med en naturstensockel och en dekorativt utformad portal mot gatan. Sedan 1920 huserar BRF Muttern 12 i fastigheten och föreningen erbjuder en stor, fridfull och väl underhållen innergård med sköna gräsytor, som renoverades år 2014 och sköts av en trädgårdsmästare. Här finns även flera sittgrupper och bra grillplatser. I huset finns också en generös gästlägenhet som kan hyras för 200 kronor per natt, en bra tvättstuga, barnvagns-/cykelrum och ett extra duschrum. Bra förening med låga skulder och mycket välskött fastighet.

Närområdet


Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de fridfulla och gröna kvarteren runt kyrkan och parken. Här rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

Allmänt


Compact living at its best! Smart etta med fint ljusflöde. Detta hem bjuder på egen uteplats med gräsmatta, arkitektritad förvaringsvägg i vittonat trä (som rymmer precis allt och även har ett utfällbart bord), ett fint sovloft och Söders raraste kök. Det är dessutom bara ditt nya hem som har egen utgång till den här avskilda delen av trädgården - barfotalyx. Med tre meter i takhöjd kommer dessutom rymd. Notera de genuina furutiljorna, listerna och takrosetten i original. Till lägenheter hör två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Kök


Raraste köket på Söder! Ljusblå luckor med stilrena metallknoppar i retrostil. Till detta stänkskydd i vitt kakel med handgjord känsla och en bänktopp i gedigen, massiv ek. Nymålade putsväggar i vitt från år 2016 och ny kyl med frysfack från Candy och år 2017. Praktisk klinker på golvet.

Allrum


Compact living at its best! Det första du slås av är det alldeles ljuvliga ljuset från den dubbla trädgårdsdörren med överfönster. Härifrån kommer du direkt ut i trädgården. Det andra som slår dig är den arkitektritade och platsbyggda förvaringsväggen i vackert vittonat trä. Här ryms på riktigt precis allt. Dessutom ett inbyggd uppfällbart bord som är integrerat i skåplösningen. I sovloftet drömmer du vackra drömmar och under loftet finns garderober och plats för läs-/arbetshörna eller annat. Vita väggar och till detta genuina och hemtrevliga furutiljor i original.

Badrum


Säg hej till Toscana! Det mysiga badrummets färgsättning tar dig till sydligare breddgrader och bjuder på helkaklade väggar i ljus terracotta och sommargrönt. På golvet ligger klinker. Här finns ett generöst spegelskåp för bra förvaring - och en dusch.

Hall


Poetiskt möte mellan hall och ljuset från trädgårdsdörren på andra sidan allrummet. I hallen finns bra plats för jackor och annat tack vare funkishatthyllan i metall med ankarkrokar. På väggarna vitmålad puts och till detta ljus klinker på golvet.

Bf Muttern nr 12 u.pa.

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsföreningen Muttern 12 u.pa äger fastigheten Muttern 12. Fastigheten består av 58 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Victor Bodin.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen registrerades 1920-talet då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är styrelsen.

Renovering


949-50 installerades centralvärme och varmvatten. I källaren byggdes pann-, bränsle- och askrum. Kakelugnar och vedspisar togs bort i lägenheterna, nya gasspisar sattes in.
1953 ersattes kokseldningen med olja.
1959 togs städningen över av föreningen. Tidigare sköttes den av medlemmarna själva.
1986 byttes samtliga fönster till treglasfönster.
1992-94 byttes rörstammarna.
1999 såldes råvinden i gathuset och tre nya vindslägenheter byggdes.
2005 genomfördes en elrenovering.
2008 Takrenovering på gårdshus

2009 Installation balkonger


2010 Byte av undercentral, renovering av barnvagnsrum samt duschrum, iorningställande av föreningslokalen

2011 Stamspolning


2011-12 Fasadreparationer


2014 Renovering av innergård, byte av tryckstegringspump. Fasadreparationer. Påbörjade ventilationsarbeten.
2015 Två tvättmaskiner i tvättstugan utbytta. 2016: Underhållsspolning av avloppsstammar. Byte av värmecentralens expansionskärl.

Aktuella åtgärder


Fortsatta ventilationsarbeten. Kostnaden beräknas inte påverka nuvarande avgiftsnivå, pengar finns avsatta.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2015 till cirka 1, 3 Mkr, vilket ger cirka 450 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 502 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna försäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga


Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningens trevliga innergård sköts av en trädgårdsmästare. Här lever man i en oas av blommor, gräsmatta och buskar. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder dessutom en övernattningslägenhet för 200 kr/natt. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring, duschrum och tvättstuga.

Förråd:


Till lägenheten hör sammanlagt 2 stora förrådsutrymmen: ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV:


Föreningen har avtal med Bredbandbolaget För en oblgatirosk avgift om 199 kr/månad ingår bredband, telefoni och digital-tv via fiber.

Delat ägande


Föreningen godkänner delat ägande

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Victor Bodin 1912
Energideklaration
Utförd 2008-01-01
Energiklass
None
Energiförbrukning
126 kWh/år