Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tvingvägen 32
CARL MELIN 1945
Telefonplan-Västberga
ÄLSKVÄRD FUNKISTREA MED ORIGINALKÖK OCH FRI SIKT
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Funkisfördelar att älska - smart planering, bra förvaring, lätt att möblera, stora fönster och fina detaljer. Denna hörntrea ritad av funkisarkitekt Carl Melin har dessutom ingen insyn, istället har du utsikt över trädtoppar och himlen. Fönster i tre väderstreck ger ett vackert ljus som förflyttar sig genom lägenheten från morgon till kväll. Här är varsamt och sparsamt renoverat med kärlek och respekt för historien - den ursprungliga funkismiljön lever därför tydligt kvar i originaldetaljer, som serveringsskåp, speglade dörrar, skåpluckor, skåpreglar, rostfri diskbänk, fönsterbänkar i sten och linoleumgolv. I funkisområdet Hökmossen bor du nära Telefonplan och Midsommarkransen med ett bra utbud av nöjen. För dig som gillar kultur finns Tellus bio, Midsommargården och Konstfack. Och för dig som tycker om mat finns ett stort utbud av restauranger och kaféer, till exempel proffsiga A.B.Café, som har fått en utmärkelse av White Guide.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tvingvägen 32
Område:
Telefonplan-Västberga
arkitekt:
CARL MELIN 1945
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
3 881 kr inkl värme, VA och Bredband

Huset och föreningen

Detta röda tegelhus i löpförband stod klart 1945. Det uppfördes av byggmästare Carl Zetterberg efter ritningar av arkitekt Carl Melin. Efter utbildning vid KTH och Konstakademien startade han eget tillsammans med August Ewe och deras arkitektkontor blev ett av dåtidens största i södra Sverige. Duon ritade bland annat de omtalade husen Miljonpalatset och Grand Hotel Fersen i Malmö, men också en hel del i Stockholm. Under åren 1929-1944 var Melin dessutom chefsarkitekt för Stockholms stads fastighetsnämnd. Sedan 2010 huserar BRF Smältrullen i huset och inom föreningen finns totalt 75 lägenheter, varv några är hyresrätter, och 12 lokaler. I huset finns trevliga grannar, som då och då strålar samman på gården vid grillen. Runt huset är det lummigt och här finns gräsmatta med plats för lek och uteplats. Föreningen hyr ut en parkeringsplats (kösystem) och det är fri parkering på gatan.

Närområdet

I funkisområdet Hökmossen/Västberga bor du i gränsen till Telefonplan och Midsommarkransen, med en alldeles särskild charm och ett stort utbud av nöjen. Om du är intresserad av mat och kultur finns Tellus bio, Midsommargården, ett stort utbud av restauranger och kaféer samt unika inrednings- och vintagebutiker på promenadavstånd. Det är ingen slump att både Konstfack och Hyper Island huserar i dessa kvarter med kreativ atmosfär. Missa heller inte ett besök hos proffsiga A.B.Café som har fått en utmärkelse av White Guide, eller att kika in hos charmiga inredningsbutiken Mimmi Staaf. Lata söndagar kan du promenera bland villorna i kvarteren runt Mejselvägen. I närheten finns även förskola, skola och gym. Längs Västbergavägen finns det mesta du behöver för vardagen - Kronans Apotek, Systembolaget, Coop, Rusta och McDonald's. Närmaste t-bana är Telefonplan dit du går på några minuter.

Allmänt

Att bo i en funkislägenhet har sina fördelar - smart planering, bra förvaring, lätt att möblera och fin atmosfär. Denna hörntrea har dessutom ingen insyn, istället har du utsikt över trädtoppar och himlen. Stora fönster i tre väderstreck ger ett vackert ljus som förflyttar sig genom lägenheten från morgon till kväll. Här är varsamt och sparsamt renoverat med känslig hand och den ursprungliga funkismiljön lever kvar i originaldetaljer, som serveringsskåp, speglade dörrar, skåpluckor, skåpreglar, rostfri diskbänk, fönsterbänkar i sten och linoleumgolv. Funkisköket uppdaterades kärleksfullt och med stor respekt för historien i samband med stambytet år 2010. Samma år totalrenoverades badrummet i klassisk stil. Värt att nämna är den nya, fina vattenklosetten med en kedja att dra i för att spola - vintagekänsla med modern funktion. Till lägenheten hör två källarförråd om cirka 2 kvm respektive cirka 4 kvm.

Vardagsrum

Det här är ett rum som är lätt att inreda - gott om plats för soffgrupp och förvaringsmöbler. Du når rummet från både kök och hall, vilket gör detta rum till lägenhetens sociala mittpunkt. Med två stora fönster i två väderstreck är här ljust och luftigt. Det ljusa förstärks också av vita väggar, som tillsammans med tak, lister och dörrar nymålades 2017. På golvet ligger ett tidsminne - linoleum i original.

Kök

Funkisköket, som uppdaterats varsamt, ger en fin känsla av lägenhetens historia - serveringsskåp, bröstpanel, rostfri diskbänk, skåpluckor, skåpreglar och linoleumgolv. Även stänkskyddet om två raders klassiskt 15x15-kakel är i original. Bänktoppar i massivt ek, rostfritt och marmor. Som pricken över i är väggarna målade i en mild, ljusblå ton, som ger ytterligare retrokänsla. Med stora fönster i två väderstreck blir köket också ljust och fint att hänga i. Maskinvaror, bland annat en vit fläkt och lådkyl/-frys från Ikea, installerades ut 2010 i samband med stambyte och renovering.

Sovrum 1

A room with a view. Från sängen kan du spana ut genom fönstret och se molnen passera över trädtopparna. Dessutom rymligt och lättmöblerat. Vita väggar som målades 2017 och på golvet mörkt, trämönstrat laminat.

Sovrum 2

Rofyllt och rart rum för den minsta familjemedlemmen, arbetet eller gästen. Ljusa väggar och på golvet originallinoleum. Lätt att inreda, bra förvaring i två inbyggda garderober från byggtiden och en given plats för stor bokhylla eller annan möblering.

Badrum

Det första du lägger märke till i badrummet är den nya, fina toaletten i vintagestil, som har en kedja att dra i för att spola - tankarna far till klassiskt brittiskt. Dessutom helkaklat med vita 15x15-kakel med handgjort känsla och på golvet svart- och vitrutiga klinker från Byggfabriken. Två fina features är det charmiga vädringsfönstret över badkaret och funkisspegelskåpet över tvättstället.

Hall

En ljus hall möter dig i detta hem. Tack vare två platsbyggda originalhatthyllor med ankarkrokar, varav en i en charmig nisch, finns gott om plats att hänga jackor och ställa av sig skorna. Dessutom finns här två inbyggda garderober med överskåp från tiden för bygget. Väggarna målades 2017. På golvet ligger linoleum i original.

Brf Smältrullen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Smältrullen 6 och bärvågen 3. Föreningen upplåter 75 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lägenhet och 12 lokaler med hyresrätt och ett garage. Husen ritades av arkitekten Carl Melin och uppfördes 1945.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Bostadsrättsförvaltningen SV. AB och den tekniska förvaltningen sköts av AMV Fastighetsvård AB.

Renovering

2017 Trapphuset skall målas om. 2016 Byte av portdörrar. 2010 Byttes stammar och el.

Kommande renoveringar

2017 Trapphusen skall målas om. Inga planerade förutom löpande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 21Mkr. Avgift/kvm/år ca 739kr. Avgiftsförändringar, Inga planerade under 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar, vår och höst.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i källaren. Tvättmaskin finns även inne i badrummet,

Gemensamma utrymmen

Trevlig gård med utemöbler och grill. Cykelrum/barnvagnsrum finns i källaren. Till lägenheten hör två källarförråd. Cykelställ finns på gården.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, vatten och bredband ingår.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Det betalar köparen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-04-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här