Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vanadisvägen 39
Arkitekt: Östlihn & Stark 1912
Vasastan
JUGENDTVÅA MED BALKONG MOT GRÖNSKANDE INNERGÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Med lugnt och tyst innergårdsläge i ett tjusigt jugendhus från 1912 ligger denna ljusa och trivsamma tvårumslägenhet på 56 välplanerade kvadrat och med 305 cm i takhöjd. Här finns ett fint kök, ett inbjudande vardagsrum med vackert burspråksfönster och ett lugnt sovrum med balkong. Detaljer som fina fönster, djupa nischer, speglade dörrar och trägolv bidrar med sin karaktär. När du inte vill hänga på den egna balkongen finns en mysig innergård med flera sittgrupper. Alltsammans i en välmående förening i trevliga Vasastadskvarter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Östlihn & Stark 1912
Våning:
1.5 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
2 926 kr inkl värme, va, bredband samt bostadsrättstillägg
Pris:
5 100 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Valkyrian 22 i hörnet Vanadisvägen - Dalagatan uppfördes under åren 1912-1913 och ritades av arkitekterna Josef Östlihn och Albin Stark, som drev arkitektkontor tillsammans. Det är en pampig hörnfastighet med spritputsad gul fasad och en sockel av släthuggen natursten, burspråk och tidstypiska småspröjsade fönster. För de boende i brf Valkyrian 22 finns en gemensam ombonad innergård med flera sittgrupper och grill bland träd, gräs och blomsterrabatter, samt en välutrustad tvättstuga i källaren och cykel-, barnvagns- och soprum i gatuplan. Föreningen har goda hyresintäkter genom tre affärslokaler, en stor hyresrätt högst upp i huset och en oexploaterad vind.

Närområdet


Här bor du i synnerligen trevliga Vasastadskvarter nära Vanadisplan, Röda Bergen och Hälsingehöjden och granne med fina och kulturminnesmärkta Matteus kyrka. Området har till större delen bebyggelse från 1910- och 1920-talen. Närbelägna Hudiksvallsgatan är en av de galleritätaste gatorna i Stockholm. Odenplans tunnelbana och strax nya Citybanan ligger endast två kvarter bort med uppgång precis intill huset vilket öppnar upp för en otrolig kommunikation både från och till innerstan.

Allmänt


Välplanerad och rymlig lägenhet med 305 cm i takhöjd. Originaldetaljer som höga fönster med djupa fönsternischer, speglade dörrar och listverk ger tidstypisk karaktär, liksom fiskbensparkett och furutiljor. Bostaden är genomgående ljus och har ett lugnt och tyst läge in mot den gröna gården.

Kök


Köket är parallellbyggt och har vita luckor med vitriner i överskåpen. Bänkskivorna är av trä och är nvyvaxade. Som stänkskydd på båda sidor sitter vitt liggande fasat kakel, lagt i förband. Köket har mycket bra utrymmen för både förvaring och arbete. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys (Siemens), spishäll (Bosch), varmluftsugn (Siemens), kolfilterfläkt (Siemens), diskmaskin (Siemens) och tvättmaskin (LG). Samtliga vitvaror utom tvättmaskinen är i rostfritt. Den djupa fönsternischen med marmorbräde är både ett vackert blickfång, samt kan tjänstgöra som extra avställningsyta. På golvet ligger furutiljor i original.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett trevligt och inbjudande rum med burspråk och ett vackert stort fönster med grön gårdsutsikt. Snedställda väggar och nischer ger rummet karaktär. Här finns gott om utrymme för både soffgrupp och matbord. Väggarna är målade i en bruten vit nyans, "modevit", och på golvet ligger fiskbensparkett av ek. Vardagsrummet når du både från köket och hallen.

Sovrum


Sovrummet är även det ett rymligt rum där både dubbelsäng och förvaringsmöbler får plats. Här finns dessutom en rymlig klädkammare i original från byggåret. Liksom i vardagsrummet är väggarna målade i modevitt och på golvet ligger fiskbensparkett. Rummet får fint ljus från de höga dubbla glasdörrarna som leder ut till lägenhetens balkong. Balkongen byggdes 2012 och här har du en egen oas mot den gröna gården där både utemöbler och odlingar får plats. På balkonggolvet ligger trall av trä.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel och ett golv av grå klinker med golvvärme. Duschar gör du i en avskild duschhörna byggd i en nisch med duschvägg av glas framför. Snyggt rektangulärt tvättställ med liten hylla ovan, samt spegel med träram som matchas av en likadan kroklist. Här finns en handdukstork och bra förvaring i ett högskåp.

Hall


Hallen är rymlig med goda förvaringsmöjligheter. En djup dörrnisch ger bra plats åt hatt- och skohylla. Även här är det modevita väggar och ekparkett. Dessutom ytterdörr med innerdörr.

Brf Valkyrian 22

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Valkyrian 22. Fastigheten består av 31 lägenheter, varav 30 är upplåtna med bostadsrätt och 1 med hyresrätter. Föreningen har även 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 av arkitekterna Josef Östlihn & Albin Stark.

År föreningen övertog fastigheter


Brf Valkyrian 22 förvärvade fastigheten 2003.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brain Accounting AB.

Renovering


2004 Stambyte


2007 Renovering av trapphus
2009-2011 Renovering av fönster
2012 Totalrenovering av fasad mot innergård
2012 Balkongbygge mot gården
2013 Totalrenovering av fasaden mot gatan samt byte av hela taket inkl. skorstensinklädning
2016 har vi rensat alla ventilationskanaler för OVK besiktning.

Kommande renoveringar


Förbättringsmålning planeras. Under 2017 renoveras tvättstugan.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2016 till 16,4 milj kr. Under 2016 har en extra amortering utförts med ca 500.000 kr vilket kommer fortsätta nästkommande år.

Avgifter


Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd


Vindsförråd om cirka 4 kvm.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en fin grönskande innergård som erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv


Tv från ComHem. 2017 installeras fiber i alla lägenheter, 100 Mbit ingår i avgiften- för högre hastighet står bostadsinnehavaren för mellanskillnaden.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-05-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Östlihn & Stark 1912
Energideklaration
Utförd 2008-11-12
Energiförbrukning
139 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5700 kr/år
  El
3700 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Beräknat antal pers
3

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här