Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 119
CARL MELIN 1945
Södermalm
VÄLPLANERAD FUNKIS MED RETROCHARM & BALKONG
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Perfekt planerad hörntvåa om 52 kvm i vackert punkthus med tegelfasad från 1945 ritat av funkisarkitekt Carl Melin. Detta hem bjuder på ett charmigt retrokök i varsamt renoverad och bevarad funkisstil, ett uppdaterat badrum från år 2011, vilsamt sovrum och rymligt vardagsrum med ljus från två väderstreck och balkong. Dessutom genomgående högt i tak, ca 2,6 meter, samt nya ljusa ytskikt och hemtrevliga parkettgolv från år 2012. Notera också alla fina funkisdetaljer som ger detta hem fin karaktär. Här bor du lugnt och tyst mellan Zinkensdamm och Högalids kyrka. I kvarteren runt Zinkensdamm och Hornstull hittar du all tänkbar service, shopping och populära restauranger. En kort promenad bort hittar du även Mariatorgets folkmyller samt trevliga butiker och uteställen. Närmaste tunnelbana finns vid Zinkensdamm och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännkyrkagatan 119, 2tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
CARL MELIN 1945
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
3 900 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 952 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
5 928 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt= Gas tillkommer

Huset och föreningen

Fastigheten Mullvadsberget 21, som går i typisk funkisstil, stod klart år 1945. Detta fina punkthus i tegel med genomtänkta planlösningar är både vackert och praktiskt. Dels för att de flesta lägenheter har ljus från två väderstreck och dels för att fasaden kräver minimalt underhåll. Huset uppfördes efter ritningar av arkitekt Carl Melin. Efter utbildning vid KTH och Konstakademien startade han eget tillsammans med August Ewe och deras arkitektkontor blev ett av dåtidens största i södra Sverige. Duon ritade bland annat de omtalade husen Miljonpalatset och Grand Hotel Fersen i Malmö, men också en hel del i Stockholm. Sedan 2009 huserar BRF Mullvadsberget 21 i detta hus. Föreningen har 30 lägenheter, varav sex är hyresrätter, och till huset hör en stor och härlig takterrass, cykelrum, en bra och nyrenoverad tvättstuga som bjuder på tre maskiner, torkskåp, torkrum och torktumlare. Till huset hör också nio parkeringsplatser. I dagsläget står två personer i kö. Kostnaden är 800 kronor/månad.

Närområdet

Detta hem ligger lugnt och tyst mellan Zinkensdamm och Högalids kyrka. I kvarteren runt Zinkensdamm och Hornstull hittar du all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Om du vill se en film ligger Bio Rio en kort promenad bort och i närheten hittar du även Hornstulls marknad, som har öppet under sommarhalvåret och är väl värt ett besök, både på grund av de fynd du kan göra och en rad intressanta foodtrucks. Varma sommardagar bjuder dessutom gröna och sköna Tantolunden och Långholmen på bad och året runt finns här fina promenad- och joggingstråk. En kort promenad bort hittar du även Mariatorgets folkmyller och trevliga butiker och uteställen. På gångavstånd finns även Reimersholme, som är en sann funkisoas i Mälaren med fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla. Närmaste tunnelbana hittar du vid Zinkensdamm och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

Allmänt

Perfekt planerad hörntvåa om 52 kvm. Detta hem bjuder på ett charmigt retrokök i varsamt renoverad och bevarad funkisstil, ett uppdaterat badrum från år 2011, vilsamt sovrum och rymligt vardagsrum med ljus från två väderstreck och balkong. Dessutom genomgående högt i tak, ca 2,6 meter, samt nya ljusa ytskikt och hemtrevliga parkettgolv från år 2012. Notera även alla fina funkisdetaljer som ger detta hem en extra fin karaktär: stora tvåluftsfönster, fönsterbänkar i mörk sten, spanjoletter, vädringslådor, kurviga element och takrosetter. Dessutom bra förvaring i hallen i form av en platsbyggd hatthylla i trä med ankarkrokar, kroklist, inbyggd garderob med överskåp och rymlig klädkammare. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök

Säg hej till ett charmigt retrokök i finaste funkisanda. Köket är troligen från husets byggtid och fick år 2016 en ny och vacker ljusgrå nyans på de speciella dragluckorna. Till detta matchar trähandtag i original, två rader klassiskt, vitt 15x15-kakel och en rostfri diskbänk perfekt. Övriga bänktoppar i vitt fanér. Detta kök bjuder på några mycket fina detaljer, som fyra utdragbara skärbrädor och ett tvåluftsfönster med fönsterbänk i sten, spanjolett och vädringslåda i original. Vita väggar och parkettgolv tillkom år 2012. Kyl/frys från Electrolux (2012) och gasspis med elugn från Gorenje (2013). Här ryms med lätthet en matplats för upp till fem personer.

Vardagsrum

Detta generösa rum möter dig med stort fönster i norr och glasad dubbeldörr till balkongen i öster. Balkongen har morgonsol och erbjuder skön svala under varma sommarkvällar. Här ryms både sittgrupp och hemmaodling. Tack vare avståndet till närliggande hus är det nästan ingen insyn i detta rum. Fräscha, vita väggar och gedigen parkett från år 2012. Notera också den vackra fönsterbänken i sten och spanjoletten i original.

Sovrum

Vilsamt och rymligt sovrum som bjuder på ett stort fönster med två lufter och originalspanjolett. Lägg också märke till den fina vädringslådan i original. I detta fina rum finns plats för stor dubbelsäng och dessutom mycket bra plats för förvaringsmöbler, garderober och läs-/arbetsplats. Svala, vita väggar och hemtrevligt parkettgolv från år 2012.

Badrum

Helkaklat och uppdaterat badrum med stilrent, vitt liggande kakel på vägg och sobert, mörkgrått klinker på golvet. Kommod i modern stil för bra förvaring, dessutom spegelskåp över handfat. Här hittar du en dusch med vikbara dörrar i klarglas. I taket sitter spotlights med dimmer. Dessutom praktisk handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall

Ljus och trevlig hall med plats för hallmöbel. Vita väggar och parkett från år 2012. Bra avhängning tack vare en vacker platsbyggd hatthylla i funkisstil med ankarkrokar i original, en kroklist och en inbyggd garderob med överskåp. Dessutom finns här en rymlig klädkammare. Hallen leder in till lägenhetens övriga rum.

Brf Mullvadsberget 21

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Mullvadsberget 21. Föreningen upplåter 25 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lägenheter och 3 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Carl Melin och uppfördes 1945.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2009-12-04.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen ekonomi och den tekniska förvaltningen sköts av Jensen drift.

Renovering

2011 - Tvättstuga 2010/2011 - Relining och stamregleringsventiler 2011 - Elen byttes i huset och nya proppskåp sattes in 2013 - Fönster renoverades 2013 - Ny egen värmecentral 2014 - Installation snörasskydd 2015 - Byte radiatorventiler 2016-2017 - Trapphusrenovering

Kommande renoveringar

Ingen stor renovering planerad för tillfället

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 9,55 Mkr, vilket ger strax under 8 000kr per kvm boyta (1.362 m2 totalt, 1.195 m2 bostadsyta). Avgift/kvm ca 75 kr. Inga planerade avgiftshöjningar. Avgiften sänktes med 5,5% 2013. Ekonomin har stärkts senaste åren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Städning sker av en extern leverantör 2 ggr per månad.

Städdagar

Två städdagar per år: höst/vår

Tvättstuga

Tvättstuga finns i källaren och är i väldigt bra skick. 3 tvättmaskiner, en stor torktumlare, ett torksskåp, separat torkrum, en mangel.

Gemensamma utrymmen

Väldigt fin takterrass högst upp i huset. Cykelställ längs med parkeringen. Cykel- & barnvagnsrum finns. Hiss finns.

Parkering

Det finns 9 st. parkeringsplatser. Kötid är idagsläget mycket kort. 955 kr/månad 2018 (11.463/år)

Vad ingår i månadsavgiften

I månadsavg. ingår värme och vatten. Comhem är leverantör till huset. Kabel-tv och bredband tillkommer.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Betalas av köpare

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-08-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.