Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tegnérgatan 57 B
SVEN MARKELIUS 1929-1930
Vasastan
FUNKISFEMMA RITAD AV MARKELIUS
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna hörnlägenhet ritades av den store Sven Markelius och huset stod klart 1930. Funkisandan är påtaglig, bland annat i den praktiska planlösningen och de goda förvaringsutrymmena. Om du gillar denna era är detta en oas för dig med alla bevarade funkisfeatures - socklar, speglade dörrar, dörrhandtag, fiskbensparkett, stavparkett, takhöjd på 2,75 meter, fönsterbräden i glas, skjutdörrar, spanjoletter, takrosetter, element och vädringsdon. En storslagen kungsbalkong och ett uppdaterat bistrokök utgör tillsammans med det generösa vardagsrummet den centrala punkten i detta hem. På balkongen njuter du av sol från morgon till kväll i nordost och sydväst. I lägenheten finns tre bra sovrum - och det går även att använda matrummet som sovrum. Ett stort badrum i sten med badkar, golvvärme, dubbelt handfat och tvättmaskin tillsammans med en gäst-wc gör vardagen enkel för familjen som vill bo centralt med nära till allt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tegnérgatan 57 B
Område:
Vasastan
arkitekt:
SVEN MARKELIUS 1929-1930
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
5 rum och kök
Area:
114 m²
Avgift:
5 649 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
10 800 kr/år
Försäkring:
3 600 kr/år
Total driftskostnad:
14 400 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Funkis när den är som bäst. Denna hörnlägenhet med storslagen kungsbalkong, som löper runt husknuten, är präglad av 1930-talets tidsanda med en praktisk planlösning och gott om förvaringsutrymmen. Om du gillar funkis är detta en oas med alla bevarade funkisfeatures - socklar, speglade dörrar, dörrhandtag, fiskbensparkett, stavparkett, takhöjd på 2,75 meter, fönsterbräden i glas, skjutdörrar, spanjoletter, takrosetter, element och vädringsdon. Detta hem bjuder också på ett stilrent bistrokök i svalt grått och marmor, som uppdaterades 2015, då även övriga lägenheten fick ny färg. Den centrala punkten i detta hem är det generösa och ljusa vardagsrummet, som ligger i delvis öppen planlösning med köket. Balkongen når du från båda dessa rum och här ute njuter du av sol från morgon till kväll i sydost och nordväst. I lägenheten finns tre bra sovrum - och det går även att använda matrummet som sovrum vilket ger plats för en stor familj. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Kök

Bistrokök med fransk känsla, sobert grå luckor och bänktopp i finaste marmor. Till detta klassiskt vitt 15x15-kakel med mörk fog i halvförband som går nästan ända upp till tak över arbetsbänken - här får du bra arbetsljus från vacker funkisarmatur. Notera också den coola och proffsiga blandaren. Till detta kompletterar vita väggar och fiskbensparkett i original. Från köket når du även den generösa kungsbalkongen som går runt husknuten och förbi vardagsrummet. Köket ligger i delvis öppen planlösning med vardagsrummet och blir på det viset en del av lägenhetens sociala hubb. Tack vare en lång rad underskåp och flera högskåp finns här gott om förvaring. Dessutom en uppdaterad maskinpark - högt kylskåp, hög frys, diskmaskin, infälld ugn och mikro - allt från Siemens och AEG. Här finns även möjlighet att installera en öppen spis.

Vardagsrum

Vackert och vilsamt i grågrön ton och med en social placering i hemmet. Här möts du av ett stort fönsterparti som också omfattar en glasad balkongdörr. Väl ute möter den storslagna kungsbalkongen som löper runt hushörnet, från vardagsrummet till köket. Dubbel dörröppning med skjutdörrar mot matsalen och delvis öppen planlösningen mot köket. På golvet fiskbensparkett i original.

Sovrum 1

Fint master bedroom målat i ljusgrått. Ljuset kommer från ett generöst tvåluftsfönster som har spanjolett och vädringslåda i original. På golvet fiskbensparkett. Här ryms en dubbelsäng, sängbord och mindre förvaringsmöbler.

Sovrum 2

Detta sovrum har ett tvåluftsfönster mot Dalagatan och går i svalt grått. På golvet stavparkett i original. Under fönstret finns en platsbyggd bänk som kan agera skrivbord eller förvaringsyta.

Sovrum 3

Rart sovrum med ljusa väggar och stavparkett i original samt ett fint funkisfönster.

Matrum

Rymligt matrum, som ligger i anslutning till vardagsrummet, med plats för många. Matrummet och vardagsrummet delar en dubbel dörröppning med skjutdörrar. På väggarna en sval grågrön nyans, samma som i vardagsrum, vilket knyter samman dessa rum fint, och på golvet vacker fiskbensparkett i original. Detta rum kan också användas som sovrum.

Hall/Förvaringsgång

Effektiv och praktisk förvaringsgång i anslutning till sovrum och badrum. Här finns sex platsbyggda garderober - tre dubbla och tre enkla. Vita väggar och till detta hemtrevlig parkett.

Kungsbalkong

Storslagen kungsbalkong i vinkel med trädäck och vackert balkongräcke i koppar som vittnar om tiden för bygget. Balkongen går i vinkel och ligger i både sydost och nordväst med sol hela dagen - från 10 till 20. Du når balkongen från både köket och vardagsrummet.

Badrum

Generöst badrum från 2009 i vacker beige sten med matchande klinker på golvet. Här finns allt du behöver - inbyggt badkar, tvättmaskin med torktumlare (Siemens) från 2015, handdukstork och härlig golvvärme. Dessutom en stor kommod med dubbelt handfat och plats för alla badrumssaker. Över kommoden finns en spegel infälld i kaklet. I taket infällda spotlights.

Gäst-WC

Denna gäst-wc når du via inre hallen. Helkaklad i elegant beige sten och till det matchande klinkergolv. Över handfatet sitter en stor infälld spegel med belysning. I taket infällda spotlights.

Inre hall

Den inre hallen leder vidare till övriga lägenheten och rymmer till exempel en arbetsplats eller läshörna. I den platsbyggda bokhyllan i vitt ryms metervis av böcker och favoritsaker. Ljusa väggar och till detta stavparkett i original.

Hall

En bra planerad hall med säkerhetsdörr välkomnar i detta hem - här finns en stor nisch att hänga ytterkläder och ställa skor i samt en klädkammare med platsbyggda hyllor i vitt. Vita väggar och på golvet sten respektive stavparkett i original. Notera nischen med den fina hyllan i samma sten som golvet.

Brf Berget 10

Föreningen

Brf Berget 10 (org: 769605-6741) är en äkta bostadsrättsförening som består av 44 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt (234 kvm) vilket ger en avsevärd intäkt. Föreningen äger fastigheten Berget 10 i Stockholm som förvärvades 2005. Man äger marken.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en välskött fastighet. Man har en attraktiv lokal som ger goda intäkter. Man amorterar årligen och belåningsgraden är ca 6 523 kr/kvm/bostadsyta. Man har sänkt avgifterna med 8 %.

Renoveringar, i urval

2018 - 2019 Byte av entréportar. 2017 Renovering trapphus. 2016 F.d. tvättstuga på vinden gjordes om till lägenhet och såldes. 2014 Tidigare garage iordningställts till cykel- och barnvagnsrum. 2009 - 2010 Renovering av tak och fasad. 2007 Stambyte och byte av elstigar samt ny värmeväxlare och radiatorventiler. 2005 Renovering av trapphus.

Planerat underhåll

Inget större underhåll är planerat för tillfället.

Gemensamma utrymmen

I huset finns cykel- & barnvagnsrum med ingång från Dalagatan. Cykelställ finns också på gården. Föreningen har dessutom en trevlig gård med grillmöjligheter och högst upp i huset finns en stor takterrass avsedd för gemensamt bruk av samtliga medlemmar. Det finns också en tvättstuga med 3 stora maskiner, torktumlare, torkskåp samt mangel.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till kabel-tv via Comhem och till fiberbredband via Comhem eller valfri leverantör via Zitius.

Medlemskap

Föreningen har en uttalad policy att ej godkänna juridisk person som medlem (även om det tillåts i stadgarna). Föreningen godkänner delat ägande.

Parkering

Möjlighet finns att ta över säljarens garageplats i grannfastigheten. Prata med mäklaren om ni vill veta mera.

Kontroll

Ovanstående information grundas på föreningens hemsida och årsredovisning 2017 samt kontrollerade med Claes Malmberg, föreningens kontaktperson, 2019-03-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Längs en lugn gata i Vasastan hittar du ditt nya hem. I dessa kvarter finns något för alla - flera bra förskolor samt bra restauranghäng, som Flippin' burgers, Hemma, Grill och Rolfs kök. En liten bit bort längs gatan har du gröna Tegnérlunden med fin plaskdamm och efter ytterligare något kvarters promenad hägrar Vasaparken och Observatorielunden med sval grönska under varma sommardagar. Odenplans och Citys puls med nöjen och shopping ligger också på gångavstånd liksom Kungsholmen med strandpromenad, Stadsbiblioteket och alla slags kommunikationer.