Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lorensbergsgatan 5
ROLF BOHLIN 1926
Södermalm - Hornstull
SOCIAL PLANLÖSNING MED LUGNT VATTENNÄRA LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

FAST PRIS - FÖRST TILL KVARN. Mellan Hornstull och Långholmen, i ett pampigt högt beläget 1920-talshus, finns 50 ljusa och luftiga kvadrat med fritt läge mot grönska och vatten. Här finns ett socialt kök och vardagsrum i öppen planlösning, ett lugnt sovrum och en möblerbar hall. Detaljer som speglade dörrar och djupa krypa upp-vänliga fönsternischer sätter karaktär på denna trivsamma tvårummare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ROLF BOHLIN 1926
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
50 m²
Avgift:
2 157 kr inkl värme, VA och kabel-TV samt bredband.
Pris:
4 025 000 kr Accepterat pris

Huset och föreningen


Lorensbergsgatan 5 i fastigheten Huggjärnet 20 uppfördes 1926 och ritades av arkitekten Rolf Bohlin. Det är en vacker och pampig sexvåningsbyggnad med med rosa puts och tidstypiska detaljer från byggnadstiden. Bostadsrättsföreningen Huggjärnet 20 har en välskött innergård med utemöbler och grill, dessutom finns planteringar på husets framsida. I huset finns bland annat cykelförråd, återvinningsrum och en gemensamhetslokal/övernattningslägenhet som de boende kan hyra.

Närområdet


I Högalid har du en perfekt mix av stad och grönska. Här finns många grönytor och parkmiljöer och dessutom närhet till Mälaren - ett dopp är aldrig långt borta. På ett par minuters promenad når du både Långholmen och Hornstull. Grannbebyggelsen består till mesta del av fastigheter från tiden kring förra sekelskiftet och 1920-talet. Här ligger även Heleneborgs malmgård där Alfred Nobels bror Emil förolyckades i en berömd explosion år 1864.

Allmänt


En ljus, luftig och inbjudande lägenhet med social planlösning och grönskande utsikt mot Pålsundskanalen och Långholmen. Tidstypisk charm med högt i tak, djupa fönsternischer, speglade dörrar, trägolv och lister. Dessutom gott om förvaring i stora originalgarderober. Ett källarförråd hör också till lägenheten.

Kök och vardagsrum


Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning och bildar en trevlig social yta. Köket kommer från Electrolux och är sobert vitt och byggt i vinkel i en alkov av rummet. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Induktionshäll och ugn i rostfritt utförande. Bänkskivorna är vita med stor diskho i rostfritt. Matplatsen är yteffektiv och rymmer upp till sex personer. Rummet rymmer dessutom soffgrupp och till exempel bokhyllor eller skåp. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger stavparkett i ek. Bakom en speglad dörr finns en rymlig garderob i originalutförande.

Sovrum


En fin glasad spegeldörr leder dig in i sovrummet som är ett rofyllt rum med vitmålade väggar och fina ljusa furutiljor. Mindre nischer ger rummet ytterligare karaktär. Här är gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang som garderob, byrå eller skrivbord. Det stora fönstret ger rummet ett vackert ljus. Här finns dessutom en radiator i original.

Hall


Hallen är stor, välkomnande och rymlig. Innanför dörren finns en nisch som ger god plats för klädavhängning. Yta finns dessutom för ytterligare förvaringsmöbel eller en arbetsplats. Flera fina speglade dörrar bidrar till rummets karaktär, bakom en av dem finns en rymlig garderob. Väggarna är ljust målade och på golvet ligger stavparkett i ek. Genom den stora öppningen mot vardagsrum och kök får rummet fint dagsljus.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i klassiskt vitt 15x15-kakel och på golvet ligger beige klinker. Rymligt rum med duschhörna och fullstor frontmatad tvättmaskin. Bra förvaring i spegelskåp ovanför tvättställ och i skåp och hylla ovanför tvättmaskin. I badrummet finns även en elektrisk handdukstork.

Brf Huggjärnet 20

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 20. Man upplåter totalt 46 lägenheter med bostadsrätt, fem bostäder som hyresrätter. Till detta har man garage med 10 bilplatser samt tre MC-platser.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1997.

Delat ägande


Delat ägande godkänns i föreningen.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


SBC- Sveriges BostadsrättsCentrum sköter såväl den ekonomiska som tekniska förvaltningen.

Renovering


I årsredovisningen för 2015 finns en mycket detaljerad lista över genomförda renoveringar. Bland annat har samtliga fönster målats (2015), spolning av köks och avloppstammar (2013), Stambyte och elbyte samt takbyte och fasadrenoving (2000), 1971-74 stambyttes bostäderna, 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisning för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar


Inga större planerade renoveringar bortsett vanligt underhåll.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött. Belåningen ligger runt 4 190 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm. Trots de mycket stora renoveringarna som geomförts den senaste tiden ligger man alltså betydligt lägre än snittföreningen på Södermalm. Till detta har man fem stycken hyresrätter som kommer minska belåningen den dagen dessa säljs.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen och föreningen följer lagen och praxis. Varje medlem har fullt ansvar för sin hyresgäst.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga


Föreningen har en tvättstuga med två bokningsbara maskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Det finns även en tvättmaskin (den närmast torktumlaren) som inte är bokningsbar utan fungerar som akutmaskin.

Gemensamma utrymmen


Inngergård med fina planteringar, sitplatser och grill. Man har som boende tillgång till ett övernattningsrum. Det finns även tillbåde barnvagnsförråd och cykelrum. Föreningen har 10 bilplatser och 3 motorcykelplatser i garaget. Kön administreras av styrelsen.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ej heller accepteras andrahandsuthyrning till juridisk person.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-04-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ROLF BOHLIN 1926
Energideklaration
Utförd 2008-10-16
Energiförbrukning
157 kWh/år