Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 64
Harald Wadsjö 1915
Södermalm - SoFo
CHARMIG TVÅA MED SOLIG BALKONG OCH KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Med bästa läget i SoFo finns en charmig hundraåring med välplanerade och välutnyttjade kvadrat- och kubikmetrar. Djupa fönsternischer, höga golvlister och tilltagen takhöjd sätter tonen i denna genomgående tvårummare som dessutom har två bevarade kakelugnar. Här får du ett stort och ljust kök med balkong, ett vardagsrum med fungerande kakelugn, ett lugnt sovrum, ett snyggt och rymligt badrum och dessutom ett loft. Här bor du mitt i smeten i kreativa söderkvarter med massvis av mysiga butiker, caféer och restauranger runt knuten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Harald Wadsjö 1915
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 828 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 300 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten på Bondegatan 64 ritades 1915 av Harald Wadsjö och uppfördes av dennes far, byggmästaren N A Wadsjö. Det är ett bostadshus i fem våningar plus vind som just nu renoveras. Husets arkitektur är ett tidigt exempel på tjugotalsklassicism men har även drag från empiren. Husets fasad är slätputsad i en orange ton med hörnkedjor och listverk i tegelrött. Huset ses som lite ovanligt då det var lite före sin tid och är ovanligt väl gestaltat. Föreningen Brf Ked 15 förfogar över 32 bostadsrätter och två affärslokaler. På den lugna, lummiga och soliga innergården finns fin växtlighet, kullersten, sittgrupper och grillar för de boende.

Närområdet

Här bor du med bästa läge i SoFo granne med en mängd restauranger och caféer. Allra närmast, i samma fastighet, ligger trevliga Pom & Flora. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder inspirerande shopping. I kvarteren runt Nytorget, Sofia kyrka och Vita Bergen finns grönska och parkmiljöer, slingriga gångvägar och arkitektur från flera sekel. Här råder småstadslugn kombinerat med storstadsutbud.

Allmänt

Smart tillvaratagen tvårumslägenhet med högt i tak och flera bevarade detaljer från byggåret. Här finns en lugn bas, trägolv och profilerade snickerier. Höga och djupa fönsternischer med vyer både mot gata och gård. Två bevarade kakelugnar, varav den ena är eldningsbar, tillför bostaden det lilla extra. Ett källarförråd om cirka 3 kvm hör även till lägenheten.

Kök

Köket har vita speglade skåpluckor samt överskåp med spröjsade glasdörrar som harmonierar fint med husets tillkomsttid. Detta matchas med vitt liggande kakel lagt i förband och bänkskiva av ek. Dubbel diskho, ugn, spisfläkt, kyl och frys är alla i rostfritt utförande. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett vitmålat brädgolv. Möbleringsytan rymmer matplats för sällskap upp till sex sittande personer plus ytterligare förvaring. Rummet får dessutom karaktär av en vacker vit kakelugn (icke i bruk) samt utgången till lägenhetens balkong. Höga glasade dubbeldörrar ger rummet ett härligt ljus och varma årstider står dörrarna gärna öppna och ger extra rymd åt rummet.

Balkong

Balkongen är en härlig och rymlig yta med fin utsikt in mot gården. Här finns alla möjligheter att skapa en egen oas då växtligheten trivs bra i det skyddade sydvästläget. Räcket är av svart smide och golvet är av trä.

Vardagsrum

Med utsikt mot Bondegatan har rummet en platsbyggd sittbänk med förvaring under och bokhyllor på sidorna. Att krypa upp här och blicka ut över gatulivet ger lite parisisk känsla. Rummet har gråmålade väggar och hårdvaxat vitpigmenterat parkettgolv och rymmer en stor soffgrupp och förvaringsmöbler eller till exempel ett skrivbord. Som pricken över i har rummet bästa mysighetsfaktorn, en fullt fungerande kakelugn.

Sovrum

Sovrummet är beläget i det gamla köket och är ett mysigt kryp-in med gråmålade väggar med charmiga vinklar och ett vitmålat brädgolv. Ett högt smalt fönster bidrar till rummets karaktär. Här ryms en 140 cm bred säng och du sover gott i lugnt gårdsläge.

Badrum

Badrummet renoverades 2015 och har helkaklade väggar av 15x15-kakel satt i förband. På golvet ligger ett vackert betonggolv från Marrakech Design i grått, vitt och ljusblått mönster. Här finns ett rektangulärt tvättställ med kommod, duschhörna och tvättmaskin. Dessutom handdukstork och golvvärme. I taket sitter infällda spotlights och ovanför spegeln sitter en fin sockellampa som ger mjukare ljus. Plats finns även för en kompletterande förvaringsmöbel.

Loft

Lägenhetens generösa takhöjd har utnyttjats till att bygga ett loft ovanför hallen. Nuvarande ägare har använt detta utrymme till förvaring men det har tidigare använts som sovloft.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Det är en ljus och luftig yta som ligger i vinkel. Klädavhängning direkt innanför dörren som nyligen bytts till en säkerhetsvariant. I hallen finns stegen upp till lägenhetens loft. Under loftet sitter infällda spotlights.

Brf Ked 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Keders 15. Föreningen upplåter 28 lägenheter med bostadsrätt samt 4 hyresrätter och 2 lokaler med hyresrätt.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Föreningen hyr tomten av Stockholms kommun. Nya avtalet gäller till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Renab Förvaltning AB.

Renovering

Många större och omfattande renoveringar har genomförts. Bland annat stambyte, tak, fönster (samtliga 1993, stambyte exempelvis håller normalt 50-60 år), Balkonger (2007), ny tvättstuga (2011) samt renovering av gården (2012). Säkerhetsdörrar till samtliga bostäder (2016) Se årsredovisningen för en komplett lista.

Kommande renoveringar

För tillfället byggs två vindslägenheter och detta ger ett mycket stort kapital till föreningen. Dessa pengar används för att bygga nytt tak, renovera hissen (gatuhuset), trapphus (samtliga tre) och amortera på föreningens lån.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är idagsläget på ca 10 000 000 Mkr, vilket ger cirka 6 500 kr per kvm boyta vilket är en normal nivå i innerstan. Man har påbörjat amortering av dessa lån, men då inte slutsumman av de renoveringar som genomförs är beräknad så kan man inte säga exakt vilken summa föreningen amorterat tillslut på sina lån under året. Avgiftssänkning kommer att ske under 2018. Dock osäkert hur stora dessa kommer att bli just i skrivande stund. Föreningen har utöver detta även mycket höga lokalintäkter, bland annat från ett av Södermalms mest populära caféer. Samt 4 hyresrätter kvar som räknas som dold tillgång.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en höst respektive vår städdag. Man fikar eller grillar korv om vädret så tillåter.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga som renoverades 2011. Den är belägen i uppgång A. den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Man har en mycket trevlig, grönskande gård med möbler, grill med mera. Cykelrummet finns i källaren (uppgång B).

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Kabel-TV från Comhem, även detta ingår. IP telefoni ingår även denna.

Juridisk person

Juridisk person godkänns i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här