Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kämpavägen 42
Ancker- Gate- Lindegren 1949
Lidingö - Hersby
RADHUSDRÖM MED ORIGINALCHARM I PITTORESKT OMRÅDE
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

"Så trivsamt ett område kan bli, när stadsplanerare, arkitekt och trädgårdsexperter samarbetar från första stund!". Denna mening avslutar en tidningsartikel från 1950 om radhusområdet vid Hersby åker som säljaren till denna bostad sparat. Orden står sig än idag, precis som bostaden, som ligger i ett synnerligen trevligt område med själen från byggnadstiden bevarad. Hemmet på Kämpavägen 42 har bebotts av samma familj sedan början av 1960-talet. Nu väntar denna välbevarade pärla på att nästa ägare ska flytta in och trivas lika bra. En radhusdröm, med totalyta om 150 kvadratmeter samt 26 kvadratmeter förrådsyta, för dig som älskar arkitektur och välbevarade originaldetaljer. Allt ifrån den murade öppna spisen till köksluckor och serveringsskåp finns kvar i original. Inkaklat badkar och wc med tegelröda plattor på golvet. Den vackra trädgården ritad av Walter Bauer finns också orörd med knotiga äppelträd och bärbuskar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Radhus
arkitekt:
Ancker- Gate- Lindegren 1949
Rum:
5 rum varav 3 sovrum
Area:
120 m² + 30 m² biarea
Tomtareal:
283 kvm
Pris:
9 350 000 kr Utgångspris

Byggnad

Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Ej utförd
Energiklass
None
Fasad
Puts
Stomme
Lättbetong
Fönster
2-glas
Bjälklag
Betong
Tak
Tegel
Grundläggning
Betongsula
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.
Torparen 12

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
10178 kr/år
El
4268 kr/år
Renhållning
1998 kr/år
Försäkring
3912 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Utöver drift ovan utgår en kostnad till Samfälligheten: 35 316 kr/år. Detta inkluderar: Värme, vatten och avlopp, samt kabelnät, bredbandsnät (inte abonnemang) samt 12 tv- kanaler.
Summa pantbrev
113 000 kr
Tomtareal
283 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter
Andel i samfällighet/GA: Lidingö GA:31-GA:32 Förmån, Avtalsservitut: Tappställe, 01-IM4-54/7306 Förmån, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-54/7306A Förmån, Avtalsservitut: Källarlokal, 01-IM4-54/7307 Last, Avtalsservitut: Källarlokal, 01-IM4-54/7308 Last, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-54/7308B Förmån, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-54/7309B Förmån, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-54/7310A Inskrivning, Nyttjanderätt skyddsrum, 40/2007
Planbestämmelser
Torparen Tomtindelning, beslutad Datum: 1949-09-29 Hersby och koltorp Stadsplan, beslutad Datum: 1952-12-01

Husen

Radhusen byggdes under åren 1948-1950 på mark som tidigare hörde till Hersby gård. Arkitekt var Stig Ancker som tillhörde ett av tidens mer framgångsrika arkitektkontor, Ancker-Gate-Lindegren. Tillsammans med landskapsarkitekt Walter Bauer skapade de ett unikt radhusområde kring den gamla äppelodlingen vid Päronparken på Hersby gårds ägor. Placeringen av radhuslängorna och dess trädgårdar gjordes omsorgsfullt och med stor hänsyn till historien och de befintliga fruktträden. Radhuslängorna fick individuell utformning men är både olika och lika. Området planerades för unga barnfamiljer och hade bland annat rum för tre hembiträden och en maskinist som kunde bistå familjerna med olika tjänster. Dessutom uppläts stora lekytor för barnen. Området blev mycket uppmärksammat då det stod färdigt och flera av dåtidens framstående arkitekter valde att bosätta sig här med sina familjer, bland annat trädgårdsarkitekten Bauer och Svenska Slöjdföreningens ordförande Åke Huldt. Radhusområdet tillhör idag Lidingö stads kulturhistoriska miljöer och är av hög kvalitet och utgör en del av Lidingös kulturarv som måste hanteras varsamt. Andan från tiden för områdets tillkomst lever kvar än idag och här finns en speciell gemenskap. Den fina Päronparken är en stor tillgång där de boende kan plocka frukt, leka, spela fotboll och annat.

Närområdet

I "Skogslängan" bor du på en grön och lummig plats vid en lugn gata precis intill ett skogsparti och en allmänning. Här finns mycket god tillgång till friluftsområden och sportaktiviteter med bland annat gångavstånd till Lidingövallens idrottsanläggning, Kyrkviken och Lidingö båtklubb. I området finns dessutom flera bra förskolor och skolor. Läget på ön är det allra bästa, centralt men ändå lugnt och avskilt. Bussförbindelserna är mycket goda och promenadvägarna i området är lugna och ostörda.

Allmänt

Detta är ett mycket charmigt radhus med ett av områdets bästa lägen - husets baksida vetter mot ett skogsområde fritt från insyn. I anslutning ligger dessutom en stor allmänning vilket bygger på den fria känslan ytterligare. Radhuset som haft samma ägare sedan 1960-talets början och är mycket väl omhändertaget och välbevarat både interiört och exteriört. Här finns således många originaldetaljer kvar; allt från planlösning, köksinredning och badrumsinredning, till golv, dörrar, fönster, fönsterbrädor, fönstervred, öppen spis med mera. Flera stora fönster bidrar med ljus och öppenhet. Även trädgården är i stort bevarad som den planlades av Walter Bauer i början av 1950-talet. Husets sociala ytor finns på entréplan och sovrummen ligger enskilt på övre plan. Alltsammans är mycket välplanerat ihop med goda förvaringsutrymmen i inbyggda garderober, källare, vind och förråd.

Nedre plan

På nedre plan finns kök, matsal, vardagsrum och hall med trappor till bostadens övriga våningar. Köket har den fina originalinredningen bevarad och med det en mängd fina kvaliteter som rostfri diskbänk, vitt 15x15-kakel och en klassisk köksreda. Köksluckorna är vitmålade och har karaktäristiska snabelbeslag och gott om utrymme för förvaring. På golvet ligger ett linoleumgolv. Vid kökets fönster finns en matplats med förmiddagssol. Bredvid köket ligger matsalen som rymmer en större matplats och utgången till altanen och trädgården på husets baksida. Via en bred dörröppning med skjutdörrar nås det rymliga vardagsrummet som får sin karaktär av ett stort vackert burspråksfönster, som ger rummet ljus och rymd, och en mycket fin och fullt fungerande öppen spis. Vardagsrum och matsal har nymålade väggar och tak och en vacker originalstavparkett som underhållits väl under åren. Mellan vardagsrummet och hallen sitter en vacker glasinfattad dörr.

Övre plan

En fin trappa med trappräcke i engelsk stil och böljande ledstång tar dig till husets övervåning. Här ligger husets tre sovrum med avskilt och lugnt läge. Husets största sovrum har balkong och ligger med läge mot skogen, och i fil med detta ligger ännu ett sovrum. Det tredje sovrummet har fönster mot husets framsida. Alla tre sovrum har nymålade väggar och tak. På golven ligger linoleummatta. Sovrummen förbinds av en ljus och luftig hall. Ett badrum och en separat toalett ligger parallellt. Här finns originaldetaljerna bevarade med till exempel klassiskt vitt 15x15-kakel och ett inbyggt badkar i badrummet. Båda rummen har dessutom fönster och glasinfattade dörrar med vågigt glas, vilket gör att hallen känns ljus och luftig.

Källare och vind

Förvaringsutrymmena i detta hem är mycket goda. Från hallen leder en trappa ner till den tilltagna källaren som rymmer ett stort rum samt en matkällare med potatislår i original. Med ingång från områdets gemensamma tvättstuga, bara två portar bort, finns dessutom ännu ett källarförråd som tillhör bostaden. Planer finns på en ny källarplanlösning med ny access till detta förråd från den egna bostaden, vilket skulle ge ett ännu större sammanhängande källarutrymme och ytterligare 26 kvadratmeter. Bostaden innefattar även en vind för förvaring av skrymmande föremål.

Trädgård

Liksom övriga huset är trädgården mycket välbevarad. Än idag är det i stora drag Walter Bauers trädgårdsplan som råder kring huset. Längs med grusgången på framsidan finns ett äppelträd och ett syrenträd. Mellan husets fina entré och burspråksfönster slingrar vildvin och vid altanen doftar schersminen ljuvligt under sommarkvällarna. Altanen under stora delar av året helt insynsskyddad med härlig eftermiddagssol. Runt gräsmattan på framsidan löper en amerikansk hagtornshäck. På husets baksida finns också ett äppelträd och en mängd bärbuskar av röda och svarta vinbär samt krusbär. Här finns en mängd klassiska perenner att njuta av genom hela trädgårdssäsongen, från vårens och försommarens forsythia, kaprifol och pioner till sensommarens rudbeckia, praktlysing och flox. Därtill finns även rosor, klematis, ormbunkar med mera som bildar en fin harmoni tillsammans med den fina kalkstensaltanen och kalkstensplattorna som även de är i original. Walter Bauer planerade trädgårdarna utifrån att trädgården var familjens enskilda friluftsrum, som skulle ha minsta möjliga insyn, och trädgårdarna fick därför olika avskärmningar gentemot varandra. Staketen och skärmarna på husets baksida är ett minne av detta.

Renoveringar

Radonmätning utförd: 170 bq. Dvs. under gränsvärdet om 200 bq.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här