Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Grenljusbacken 21
KARLÉN & WIKNER 1958
Gröndal
LUFTIGT OCH LJUST MITT I GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I välbevarad, tidig 1960-tals miljö på höjden mitt i gröna Gröndal finns denna ljusa och välplanerade trerumslägenhet med balkong. Här finns ett kök med originalinredning bevarad, ett stort och luftigt vardagsrum, två bra sovrum och gott om förvaring - snyggt, trivsamt och praktiskt. En plats för härligt häng både hemma och i de fina omgivningarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
KARLÉN & WIKNER 1958
Våning:
2 av 13, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
74 m²
Avgift:
3 116 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
5 060 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Ljussaxen 9 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och färdigställdes kring 1960. Lägenheterna byggdes som hyresrätter för Stockholmshem och ombildades till bostadsrätter 2008. Huset har en fin fasad i rött tegel med inrutade fält av vitmålad betong. Vid entrén finns ett utskjutande parti som bärs upp av släta betongkolonner. På marken ligger en fin cementmosaik. Mosaikgolvet och pelarna följer sedan med in i entrén som nyligen rustats och är ett snygg 1960-talsmiljö med blomlådor i koppar fyllda med gröna växter och andra tidstypiska detaljer. Föreningen har även nyligen rustat innergården och byggde då en mysig uteplats för de boende med tak och belysning. För de mindre byggdes en lekstuga och en sandlåda. Engagemanget kring trädgårdsmiljön är stort och rabatterna spirar från tidig vår till sen höst. För de boende finns även en välutrustad gemensamhetslokal. Föreningen har mycket god ekonomi, bland annat genom tillgångar i form av hyresrättslägenheter och kontorslokaler.

Närområdet


I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Området erbjuder härlig rekreation alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och trevligt är det att ha Vintervikens trädgårdar och bryggor på kort promenadavstånd. Här finns dessutom restaurang och café av högsta klass. Om snickerierna i trädgårdscaféet ser bekanta ut kan det bero på att snickaren är densamma som den som byggt utemiljön på gården vid Grenljusbacken. På kort promenad, eller två stationer med tvärbanan, ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.

Allmänt


En mycket trivsam hörnlägenhet där 1960-talet fortfarande är mycket närvarande. Här är är ljust och luftigt tack vare stora fönster och väldisponerad planlösning. Vardagsrummet ligger med gårdsläge och är stort, centralt och inbjudande. På vardera sidor finns två rymliga sovrum. Köket med är även det en social och trivsam yta som har grönskande utsikt. Därtill har du en rymlig hall med anslutande praktiskt förråd samt klädkammare. Det finns även ett mindre förråd i källaren.

Kök


Det finns nog inget som slår ett 1960-talskök i fråga om funktionalitet. Detta kök har stora delar av originalinredningen kvar vilket borgar för gott om förvaring och väl placerad inredning. Här finns många rymliga skåp och praktiska lådor. Köksluckorna är vitmålade med originalbeslagen kvar. Även den rostfria diskbänken har hängt med sen tiden för bygget och består allt väl. Som stänkskydd sitter grå granitplattor. Här finns elspis, kyl, frys och bänkdiskmaskin. Matplatsen rymmer 4-5 personer, har förmiddagssol och utsikt mot grönska, Trekanten och Nybohovsbacken.

Vardagsrum


Vardagsrummet kan sägas vara lägenhetens nav med sin centrala placering och sin storlek. Rummet präglas av det stora fönsterpartiet som löper längs hela ytterväggen. Fönstret är av treluftstyp där två stora lufter omsluter ett mindre. Rummet har vitmålade väggar och en vacker ekparkett i original. Med sin luftighet och sina stora väggpartier är det ett lättmöblerat rum som, om så önskas, rymmer såväl soffgrupp som matgrupp och dessutom till exempel bokhyllor och skåp. En rolig detalj är en inbyggd hylla på kortväggen som en tidigare ägare till lägenheten byggde till sin tjock-tv. Den som idag inte äger en sådan kan använda utrymmet till exempel till böcker eller prydnadssaker. Till vardagsrummet gör du entré från hallen genom ett par fina vita dubbelglasdörrar i original. Rummet nås också från båda sovrummen.

Sovrum ett


Ett lugnt och trevligt hörnrum med utgång till lägenhetens balkong. Här ryms gott och väl dubbelsäng och annat möblemang. Balkongdörren är helglasad och både fönster och balkongdörr är försedda med överljus. Här finns även en radiator i original. Balkongen i anslutning är en trevlig arkitektonisk skapelse med väggar som skapar rum och har en fin utkik med en öppen ruta i ytterväggen.

Sovrum två


Lägenhetens andra sovrum används idag som barnrum och är ett ljust rum med tvåluftsfönster, vitmålade väggar och snyggt gråmålat golv.

Badrum


Badrummets väggar är klädda med klassiskt vitt 15x15-kakel med ljusblå bård. På golvet ligger ljusblå klinker. Här finns trevligt nog ett badkar och egen tvättmaskin. Dessutom gott om förvaring i öppna hyllor och ett grönt träskåp ovanför tvättstället.

Hall


Hallen är ett rymligt rum med gott om plats för avhängning och möbler. Här är förvaringen aldrig något problem då rummet också har anslutning till en stor klädkammare/förråd och en stor garderob. Väggarna är vitmålade med en ljust olivgrön fondvägg. Innanför ytterdörren ligger grå klinker (samma som i köket) och rummet i övrigt har trägolv.

Brf Ljussaxen

Föreningen


Bebyggelsen i kvarteren Ljuskronan och Ljussaxen består av tre höga punkthus och lamellhus i 3-4 våningar. Ljussaxen 9 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och stod klar runt 1960. Detta hus uppfördes för Stockholmshems räkning av byggmästaren Erland Gustafsson, övriga byggnader i kvarteren av Ivar Bjelkås.Entrén, med sitt vackra trapphus, fick sig ett ansiktslyft så sent som i våras - och vi har ju sett resultatet. Som i en film. Efter detta tog man sig an utemiljön som i somras renoverades och fick en uteplats med tak och en lekstuga för barnen. Medlemmarna disponerar gemensamt en tvättstuga, hela tre cykelrum, med smidig upphängning av cyklarna, samt källsortering. Tack vare inkomster från hyresrätter, försäljning av hyresrätter och uthyrning av kontorslokaler har föreningen mycket god ekonomi. Till bostaden hör, förutom förrådet i lägenheten, en mindre matkällare om knappt 1 kvm, med platsbyggd hylla.

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ljussaxen 9, bestående av 64 bostadsrätter, fem hyresrätter samt fem hyreslokaler, en lokal för föreningens bruk samt 27 parkeringsplatser. Adress är Grenljusbacken 19-23. Fastigheten ritades av arkitekterna Bertil Karlén och Ralph Wikner. Huset uppfördes åren 1958-1960.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, bistår föreningen med administrativ och ekonomisk förvaltning medan Jensen Drift & Underhåll Sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


Relining av stammarna 2010, tvättstugan renoverad 2012.
2014 drogs elen om till 3-fas och som tillval till bostadsrättsinnehavare (denna bostad är försedd med 3-fas). Trapphuset och entrén renoverades så sent som våren 2016. Samtliga balkongskärmar har nyligen bytts ut.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi


Föreningens ekonomi är mycket god och avgiften sänktes nyligen med 5%. De långfristiga skulderna är vid 2015 års årsredovisning knappt 15 miljoner, vilket ger cirka 2 469 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en låg belåningsgrad. Man har avyttrat ett par hyresrätter de senaste åren vilket stärkt ekonomin väsentligt. Man har dels kunnat bygga upp ett kapital i Kassan men även renoverat och amorterat med dessa medel.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen anordnar ibland städdagar med fika. Ett perfekt tillfälle att lära känna grannarna i huset.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga renoverades 2013 och är mycket uppskattad. Det finns 2 bokningsbara delar med två tvättmaskiner i varje samt torktumlare och torkskåp/torkrum. Den ena delen av tvättstugan har en större tvättmaskin för grovtvätt och i rummet intill finns mangel.

Gemensamma utrymmen


Trevlig innergård med planteringar som sköts av boende i huset i kombination med fastighetsskötaren. Nyrenoverad utemiljö (sommaren 2016), uteplats delvis med tak och lekstuga för barn. Tre cykelrum med smidig upphängning av cyklar samt bra rum för källsortering.

Bredband och Kabel-TV


I fastigheten har man dragit in fiber vilket gör att du kan få riktigt snabbt bredband (man tecknar själv avtal med Ownit). Kabel-tv genom ComHem, basutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
KARLÉN & WIKNER 1958
Energideklaration
Utförd 2010-03-22
Energiförbrukning
74 kWh/år