Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgalunden 1
Arkitekt: Erik Lallerstedt 1922
Södermalm
ETT EGET HÖRN AV HELGALUNDEN MED FRI SIKT MOT KYRKAN
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Klassiskt 1920-tals lägenhet i hörnet av gatan med mycket charm och vackra originaldetaljer. Säljaren av lägenheten bodde här som barn med föräldrar och syskon. Nu väntar dessa stora ljusa rum med fönster i tre väderstreck på att nästa ägare ska trivas lika bra. I denna pärla finns karaktären och basen för ett ovanligt trivsamt boende att förvalta. Alltsammans i lugna och rofyllda kvarter vid Helgalunden. Lägenheten kan göras om till en perfekt trea samt eventuell balkongplan från köket.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Erik Lallerstedt 1922
Våning:
1.5 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
4 137 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 130 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Helgalunden 1-9 i kvarteret Vågskivan 38 uppfördes 1922 av Generalpoststyrelsen som bostadshus för anställda inom posten. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av postens byggnader. Det är en trevåningsfastighet med delvis inredd källare och på senare år inredd vind. Det är en lång huskropp som är uppdelad i olika färger och olika arkitektoniska detaljer, vilket gör att den kan uppfattas som flera olika fastigheter. Fasaden på nummer ett är rödputsad och har runda dekorplattor mellan fönstren på första och andra våningen. Entrén är förlagd till husets innergård. Fastigheten är grönklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Närområdet


Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser. Här råder ett fridfullt lugn. Många gröna parkområden finns på kort avstånd. På kort promenad når du även knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget.

Allmänt


En fantastiskt fin och ljus tjugotalslägenhet med fönster åt tre håll och många vackra originaldetaljer bevarade. Vitmålade väggar med vackert kontrasterande grå snickerier. Djupa fönster- och dörrnischer, speglade dörrar, generös takhöjd och nyslipade originalträgolv. En bostad som andas genuinitet och charm.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett vackert och omfamnade hörnrum med fint ljusinsläpp från fönster i två olika riktningar. De nyslipade furutiljorna ger också rummet karaktär. Här är det lättmöblerat och rymligt och lätt att trivas. Vardagsrummet ligger i fil med köket och har även en nisch i form av en igenbyggd dörr, passande till att till exempel göra en bokhylla i eller sätta in en dörr och skapa en garderob.

Kök


Köket är även det ett vackert hörnrum som rymmer en stor matplats mellan de båda fönstren. Köksinredningen har hängt med ett tag vilket ger möjligheten att själv sätta prägeln till det nya. Den som önskar fler sovrum kan göra en förflyttning av köket till vardagsrummet och därigenom få en ny yta till sovrum.

Sovrum


Sovrummet är trivsamt och lugnt med utsikt mot Allhelgonakyrkan. Här finns vitmålade väggar och nyslipade furutiljor. Rummet rymmer med lätthet både dubbelsäng och förvaringsmöbler.

Toalett och duschrum


Toalett och dusch är belägna i separata rum, praktiskt och tidsbesparande. Väggarna är kaklade med klassiskt vitt 15x15-kakel. Bra förvaring på öppna hyllor på toaletten. Vid duschen finns en handdukstork.

Hall


Redan innanför dörren möter dig lägenhetens karaktär i form av målade originalsnickerier, spegeldörrar och furugolv. Här finns även en fin hatthylla för klädavhängning.

BRF Helgalunden 1-9

Föreningen består av 27 bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Husets byggår är 1922 och ritades av arkitekt Erik Lallerstedt.

År föreningen bildades


Föreningen bildades 1978.

Tomträtt


Föreningen innehar tomträtten till fastigheten med beteckning Vågskivan 38. Planen är att föreningen ska köpa tomten under 2017 till en köpeskilling motsvarande marktaxeringsvärdet 23,4 MSEK. Friköpet kommer delvis finansieras via lån samt eget kapital från upplåtelser.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Visma Services AB.

Renovering


Under 1980-talet renoverades fastighetens rörstammar och elstigar. I samband med vindsbyggnationen 2012 las taket om, ventilationen drogs om, trapphusen renoverades i tidstypisk stil och entrédörrar byttes.

2015 renoverades gården med ny stenbeläggning, stenmur och grinden byttes.

Kommande renoveringar


Föreningen har ändrat en lokal i markplan till bostadsrätt på 71 kvm. Intäkterna från försäljningen kommer tillfalla föreningen. 2017 planerar föreningen att friköpa marken. 2019 planeras målning av fasaden in mot gård.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till ca 11,2 milj kr, vilket ger cirka 5767 kr/kvm boyta.

Avgifter


I dagsläget finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd


Till lägenheten hör ett Källarförråd.

Gemensamma utrymmen


Gården erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även bastu, motionsrum, tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen.

Bredband/tv


Bredband och tv: 100 mbit/s samt TV basutbud ingår i avgiften.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-03-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Erik Lallerstedt 1922
Energideklaration
Utförd 2009-03-10
Energiklass
None
Energiförbrukning
149 kWh/år