Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsundsgatan 7
Byggherre: C. E. Borg 1931
Södermalm - Hornstull
GENOMGÅENDE TVÅA MED BALKONG MOT LUGN INNERGÅRD
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

En genomgående, ljus och varsamt uppdaterad tvåa med vilsamt sovrum, balkong mot den lummiga gården, ett uppdaterat och stilrent kök i klassiskt svartvitt, ett helkaklat nyrenoverat badrum med marockanskt klinker och ett rymligt vardagsrum med plats för soffgrupp, matsalsbord och förvaringsmöbler. Detta hem med karaktär hittar du i det vackra gröna huset, Propellern 13, som uppfördes 1931-1932 och bjuder på nyklassicism i kombination med 1930-talets funkis - ett fint exempel på arkitekturen från denna stilmässiga brytningstid. Här bor du lugnt och tyst i hjärtat av Söders västra utpost. I kvarteren runt Hornstull hittar du all tänkbar service, shopping, populära restauranger, bio och designmarknad. Närmaste tunnelbana finns också där och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4 som går från Högalidsgatan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Byggherre: C. E. Borg 1931
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
2 873 kr inkl värme och vatten
Pris:
3 675 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3300 kr/år
El
1800 kr/år
Försäkring
1500 kr/år
Beräknat antal pers
1

Huset och föreningen

Det vackra gröna huset Propellern 13 som uppfördes 1931-1932 bjuder på nyklassicism i kombination med 1930-talets funkis, som märks i både burspråk och en stram entré. Ett fint exempel på byggande under denna stilmässiga brytningstid. Huset är sig likt och har inte genomgått några större förändringar, förutom att balkonger sattes upp på gårdsfasaden år 2012. Till huset hör en förgård, som ger ett nästan engelskt intryck, och på andra sidan huset finns en lummig innergård med grillplats och utemöbler.

Närområdet

Detta hem ligger lugnt och tyst i hjärtat av Söders västra utpost. I kvarteren runt Hornstull hittar du all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Om du vill se en film ligger Bio Rio ett stenkast bort och i dessa kvarter hittar du även Hornstulls marknad, som har öppet under sommarhalvåret och är väl värt ett besök, både på grund av de fynd du kan göra och en rad intressanta foodtrucks. Missa heller inte ett besök på den mysiga restaurangen och livescenen Lasse i parken. Varma sommardagar bjuder dessutom gröna och sköna Långholmen på bad och året runt finns här fina promenad- och joggingstråk. En kort promenad bort finns även Reimersholme, som är en sann funkisoas i Mälaren med fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4 som går från Högalidsgatan.

Allmänt

En genomgående och ljus tvåa med vilsamt sovrum med balkong mot gården, ett uppdaterat och stilrent kök i klassiskt svartvitt, ett helkaklat nyrenoverat badrum och ett rymligt vardagsrum med plats för soffgrupp, matsalsbord och förvaringsmöbler. Dessutom bra förvaring i hallens inbyggda garderober och sovrummets generösa garderob med skjutdörr. Detta hem har fin karaktär från tiden för bygget, notera till exempel de speglade innerdörrarna, parketten, profilerade dörrfoder och stora spröjsade fönster. Till lägenheten hör också ett källarförråd om 6 kvm.

Kök

Uppdaterat och stilrent kök, placerat i inre hallen mellan sovrum och vardagsrum, vilket gör detta till lägenhetens sociala centrum. Klassiskt, vitt 15x15-kakel i halvförband, sobert mörka bänktoppar och på golvet mörk fiskbensparkett i ek. Behagligt sekundärljus via den vackra spröjsade dörren med frostat glas mot sovrummet samt generös öppning mot vardagsrummet. Här ryms allt du behöver, som diskmaskin, kyl/frys samt rostfri spis och fläkt.

Vardagsrum

Ett rum med rymd, bland annat tack vare den generösa takhöjden och det stora spröjsade fönstret, som vetter mot den lugna gatan. Notera också spanjoletten i original och det vackra elementet under fönstret. Vita väggar förstärker ljuset och detta bryts av fint av den mörka fiskbensparketten. Här ryms soffgrupp, matsalsbord och förvaringsmöbler.

Sovrum

Ljuvligt och vilsamt sovrum med balkong mot lummig innergård. Notera det vackra balkongräcket i svart som smälter fint ihop med husets stil. Sval färgsättning i vitt och målade furutiljor, som bidrar med en gedigen och hemtrevlig atmosfär. Helglasad och spröjsad dubbeldörr ut mot balkong ger mycket ljus och atmosfär. Här ryms dubbelsäng, sängbord, bokhylla och förvaringsmöbel. Dessutom bra förvaring i garderober med spegeldörrar. Sovrumsdörren är i original och har spröjsat, frostat glas.

Badrum

Det här badrummet renoverades i allra bästa stil år 2015. Stora, vita, liggande kakelplattor upp till tak, stilren takdusch och vikbara duschväggar i klarglas. Till detta härligt marockanskt klinker på golvet. Bra förvaring i den vita kommoden, som har en vacker blandare i brittisk stil, och dessutom finns här plats för förvaringsmöbel. Lägg till detta en praktisk handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall:

Trevlig hall med bra plats för avhängning i form av en vitmålad trähylla i original med ankarkrokar. Här finns även en rad inbyggda garderober för bra förvaring. Vita väggar som matchas fint av det mörka ekparkettgolvet, också det i original.

Brf Propellern 13

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Propellern 13. Föreningen består av 37 lägenheter med bostadsrätt och 4 lägenheter med hyresrätt (dold tillgång). Husen ritades av arkitekt Axel Sjögren och slutfördes av Kjellberg Arkitektbyrå.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2010. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen nyttjar marken via tomträtt. Avtalet löper till 2025.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är HSB. Den externa revisionen från Borevision.

Renovering

Stambyte 1992. Under åren 2012-2015 har föreningen renoverat fasad, tak samt kungsbalkonger. Elstigare byttes 2015, ny tvättmaskinsutrustning 2015 samt även totalrenovering av hissen 2016.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 3 Mkr (en amortering på 667 000 kr har nyligen skett). Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har såväl gemensam vår- som höststädning.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler och grill.

Förråd:

Ett källarförråd tillhör lägenheten om ca 6 kvm.

Balkong

Balkong i öster. Obligatorisk avgift för framtida balkongunderhåll om 60 kr/mån.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via Ownit 100 mbit/s (obligatorisk avgift på 101 kr/mån) och kabel-tv via Comhem.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande. Medlemskap i HSB krävs inte.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här