Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsunds Strand 42
Uhlin & Malm 1964
Södermalm - Hornstull
INDUSTRIKARAKTÄR MED GENERÖS TAKHÖJD OCH UTEPLATS
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: ANDERSON STYLING: LINDHOLM

Ordet unik slängs gärna hit och dit i mäklarbranschen så betydelsen nästan tappat i värde. När det gäller denna Hornstullslägenhet ligger det farligt nära att inleda texten med detta ord för här har vi är en bostad som saknar motstycke. En före detta samlingslokal har byggts om till en cool citylya med uteplats i soligt sydvästläge, där planlösning, materialval och detaljer är noga utvalda och genomtänkta. Allt är gjort med stort hjärta och skickliga händer. Ytorna har tagits tillvara på smartaste sätt utan att estetiken fått ge vika. Här har inget har lämnats åt slumpen. Lägenheten, som ligger i en förening med ovanligt låga avgifter, har två lugna sovrum och stora sociala ytor med kök och vardagsrum i öppen planlösning och med en otrolig takhöjd. Här kan du ha fest utan att störa några grannar eller bli störd av någon vägg i vägg, eftersom du bor i ett enskilt läge. Då de båda dubbeldörrarna står öppna mot den egna uteplatsen och den gröna innergården känns det som att bo i eget hus mitt i stan. Tycker du att inredningen är lika snygg som lägenheten? Då har du chans att köpa lägenheten inklusive möblemang! De snickrade möblerna är unika och specialgjorda för bostaden. För att avsluta med ytterligare två utslitna mäklarord; måste ses!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Uhlin & Malm 1964
Våning:
0 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
78 m²
Avgift:
2 377 kr inkl värme, VA
Pris:
7 800 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Sågen 20 ritades 1964 av Uhlin och Malm arkitektkontor. Det uppfördes av Stockholms stads fastighetskontor som bostadshus för sjukvårdspersonal. På fastighetens sex våningsplan fanns från början enkelrum och dubbletter som var små, moderna och centralt belägna personalbostäder. På bottenvåningen fanns ett dagrum med tillhörande kök som de boende kunde nyttja, och det är denna yta som idag blivit en snygg och stylish trerummare. I husets källarplan finns ett garage med direktaccess via hiss. Det senaste året har innergårdsfasaden renoverats och fått balkonger, och nu väntar gatufasaden på samma uppfräschning. Dessutom ska entrén byggas om och återfå den glans den är värd. Föreningen har låga avgifter genom stora hyresinkomster från sina kommersiella lokaler.

Närområdet

Här bor du i hjärtat av Hornstull med både stadsbrus och avkopplande naturmiljö inpå knuten. Allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service finns tätt intill. I närheten finns dessutom massor av fina promenadstråk: Reimersholme, Långholmen, Årstaviken och Tantolunden med dess koloniträdgårdar, för att nämna några. Närheten till vattnet är speciell. På Långholmen och i Tanto finns strand- och klippbad. På vintern när kylan slår till kan du snöra på dig skridskorna och ta en tur på Årstaviken.

Allmänt

Bostaden har genomgående vitmålade väggar och snickerier målade i en mörkt petrolblå nyans. På golvet ligger massiva furuplank som vitpigmenterats och hårdvaxoljats. I entrén och i badrummet ligger kolmårdsmarmor, 20 cm bred i fallande längder. Kolmårdsmarmorn går igen i fönsterbänkarna och toppskiva i badrum. Hela lägenheten har renoverade gjutjärnsradiatorer som målats i samma petrolblå färg som snickerierna. Rördragningarna är av koppar. Alla strömbrytare är försedda med dimmers.

Kök

Köket löper längs en diagonal långvägg mellan hall och vardagsrum. Köksluckorna är specialsnickrade för lägenheten och är målade i en ljusare petrolfärgad nyans som harmonierar fint med både den gröntonade italienska stenen och lägenhetens övriga snickerier. Handtagen är av mässing och läder. Arbetsytan av betong är gjuten i ett stycke utan skarv. Diskhon är underlimmad och dubbel med blandare från Tapwell, båda av mässing. Två fina detaljer är en redskapsstång i mässing och en platsbyggd köksreda med originalglasbehållare för specerier och kryddor. Maskinparken består av kyl och frys (Siemens), induktionshäll och ugn från Smeg och diskmaskin integrerad i skåpinredningen. I anslutning till köket finns plats för ett stort matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet domineras av en stor och snygg platsbyggd bokhylla, 6,4 meter lång och 3,3 meter hög. Nederdelen av hyllorna har inbyggda skåp med profilerade diagonalrutade luckor. Ovan dem finns en nisch för tv. En stege byggd av teak rullas på en skena av metall längs hela bokhyllans bredd. Stegen går att haka av och hänga upp på väggen på två läderklädda krokar. På motsatt sida bokhyllan löper en 5,5 meter lång radiator byggd av bockade kopparrör. Ovan detta, 4,4 meter över golvet, finns ett takfönster som går över hela lägenhetens bredd. Under kopparelementet sitter tre industriarmaturer som belyser bokhyllan. Rummet har gott om plats för en stor soffgrupp och till exempel en kontorsplats.

Uteplats

Två helglasade dubbeldörrar leder ut till den egna inbyggda uteplatsen byggd av snygg organowood. Den omkringliggande gården är grön och lummig. På uteplatsen har du ett härligt extrarum där du har plats för både utemöbler och odlingar. Här kan du ordna utomhusmiddagar för stora sällskap.

Sovrum 1

Det största sovrummet har gott om plats för dubbelsäng och övrigt möblemang. Rummet har ett tvåluftsfönster mot gården och dessutom ett vackert ljusflöde från ett takfönster som sitter i en nisch där takhöjden är närmare fyra meter. Två specialgjorda armaturer ger ytterligare karaktär åt denna yta.

Sovrum 2

Det lite mindre sovrummet kan fungera som barnrum, kontor, gästrum etc. Även detta rum ligger med gårdsläge och får fint ljus från ett tvåluftsfönster.

Badrum

Badrummet är en sann dröm i materialval och samstämmighet. Väggarna är helkaklade i förband med vitt 10x10-kakel med svart fog och på golvet ligger kolmårdsmarmor försedd med golvvärme. Alla badrummets metalldetaljer är av mässing; blandare (Tapwell), dusch, golvsil, spolknapp, vattenlås, pappershållare och handdukstork. Snickerierna, en platsbyggd tvättställskommod och spegelram, är av teak. Tvättstället är stort och rektangulärt. Vägghängd toalett (Duravit) som sitter i en nisch med toppskiva av kolmårdsmarmor, en fin ställyta. Den maffiga duschen finns bakom en vikbar glasvägg. I taket sitter ledspotlights och vid spegeln sitter en väggarmatur för mjukare ljus.

Tvättstuga & klädkammare

I detta rum kombineras tvättstuga med garderob till en både snygg och praktisk enhet. I en handbyggd möbel av lackad björkplywood finns tvättmaskin och torktumlare (Cylinda) samt en praktisk förvaringsbänk med stora lådor och en arbetsyta av gjuten betong. På motsatta sidan finns en garderobsvägg med hängare, hyllor och lådor. I taket sitter infällda ledspotlights. På golvet återkommer den gröntonade italienska graniten från köket - ytterligare ett exempel på hur genomtänkt detta hem är, ända in i tvättstugan.

Hall

I den här hallen behöver du aldrig snubbla in över ett berg av skor. Här finns en suverän inbyggd skohylla som sväljer skodon för ett helt fotbollslag och lite till. Golvet av kolmårdsmarmor är både tåligt och snyggt och har dessutom golvvärme. En fin handgjord klädhängare tar hand om dina ytterplagg. Infällda spotlights i taket ger bra ljus. Ytterdörren är en säkerhetsdörr.

Renoveringar

Uteplatsen är upplåten med nyttjandsrätt hos närliggande fastighet. Hyran för uteplatsen är betald fram till 2027. Efter detta datum utgår en hyra för uteplatsen om ca 600 kr/mån.

Brf Sågen 20

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Sågen 20. Fastigheten består av 36 lägenheter med bostadsrätt och 2 lägenheter med hyresrätt samt innehar 3 lokaler. Huset ritades 1964 av Uhlin & Malm Arkitektkontor .

År föreningen övertog fastigheter

Brf Sågen övertog fastigheten den 2009.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av ISS Fastighetsförvaltning.

Försäkring

Föreningen är försäkrad via Folksam.

Garage och parkering

Brf Sågen 20 har varmgarage i källaren som erbjuder medlemmar att hyra platser. Det finns både bil och Mc platser. Personbil kostar 1500kr för medlemmar i Brf Sågen 20. MC-plats kostar 700kr/mån.

Renovering

2010 - renovering av trapphus, korridorer och entré, samt byte till energisparande isolerglasdörrar med dörrstängare till vädringsbalkongerna i trapphuset. 2011 - byte av styrsystem och kringutrustning till fjärrvärmecentralen samt byte av ventilationsfläkt. 2012 - ny och ombyggd ventilation i tvättstugan, upprustning av innergården. 2013 - tvättstugan renoverades och fick ny maskinpark, indragning av optiskt fiberbredband till samtliga lägenheter. 2014 - stamrenovering med partiellt stambyte i hela fastigheten. 2015 - renovering av hissen. 2016 - balkonger samt renovering av fasad och fönster mot gården.

Kommande renoveringar

2017 - Planerad Balkongbyggnation samt renovering av fasad och byte av fönster fasad mot gata. Ombyggnation av lokal till lägenhet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 24 milj kr. I kassan finns 3 milj kr.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Källarförråd om ca 2 kvm.Ytterligare förråd går att hyra: Små förråd på ca 0,8m² för 350:- månad. Större på ca 6-7m² för 1040:- per månad.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård är en fridfull oas med träd och buskar, syréner, planteringar och stenläggning med gemensamma sittgrupper och grillmöjligheter. Några av lägenheterna i markplan har egna uteplatser på innergården där flera odlar och har vackra planteringar. Ett par gånger om året brukar styrelsen arrangera en gemensam städdag då vi hjälps åt att göra fint både på gården och i gemensamma lokalytor för att sedan avsluta med att alla bjuds på fika och en matbit på gården.

Återvinning och källsortering

Föreningen källsorterar tidningar, färgat och ofärgat glas, kartongförpackningar samt el- och elektronikavfall vilket lämnas i avsedda behållare som finns placerade i de två rummen för källsortering i entréplan.

Bredband och tv

Föreningen erbjuder tv via ComHem samt fiber genom Telia. I denna lägenhet är det framdraget fiber för både bredband och tv. med månadsavgiften till föreningen.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här