Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Repslagargatan 11
N G Kjellberg 1935
Södermalm
FUNKISTREAN MED ORIGINALKARAKTÄR PÅ MOSEBACKE
TEXT: KAX FOTO:BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Detta charmiga hem om 92 kvm från år 1935 får sin karaktär av de fina funkisdetaljerna, som den vackra välvningen där vägg och tak möts, genuina furutiljor, elegant fiskbensparkett, serveringsgång med speglade luckor, skafferi, fina fönsterkarmar samt en väl uttänkt och praktisk planlösning. Allt i original. Lägg till detta en genomgående mild och sober färgsättning, som bildar en fin kanvas för dina inredningsdrömmar. Dessutom ett stambytt, nyrenoverat och helkaklat badrum, ett charmigt kök med klassisk funkisinredning och en vacker öppen spis (fungerar ej) i den inre hallen. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Repslagargatan med kök samt sovrum mot lugn innergård i öst och vardagsrum beläget i väst. Här bor du runt hörnet från Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver. Närmaste tunnelbana hittar du vid Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
N G Kjellberg 1935
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
92 m²
Avgift:
3 097 kr inkl värme, VA
Pris:
8 250 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9400 kr/år
El
4500 kr/år
Försäkring
1700 kr/år
Övrigt
3200 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
Övrigt: Gas

Huset och föreningen

Ritningarna till denna fastighet är uppförda i omgångar under åren 1933-1935 och signerade arkitekt N G Kjellberg. Kjellbergs ritade en hel del byggnader i Stockholm under 1920- och 1930-talet, men hans arbeten har inte dokumenterats i någon större omfattning. Denna fastighet, Västergötland 13, är en klassisk 1930-talsbyggnad, där vi samtidigt ser en del av 1920-talet dröja sig kvar. År 1937 huserade Gustav Sjöholms Wienerbageri och konditori samt Södra Bordtennisklubben i lokalerna i detta hus. Sedan 1998 är det BRF Västergötland 13 som tar hand om huset, som är löpande renoverat. I föreningen finns 26 lägenheter och fyra lokaler, som hyrs ut. I garaget finns möjlighet att hyra parkeringsplats enligt ett kösystem. Här bor du dessutom med låg avgift.

Närområdet

Centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Repslagargatan som löper parallellt med Götgatan. Här bor du runt hörnet från Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver. Varma sommardagar kan du hänga på Mariatorget eller i Vitabergsparken. Den senare med härliga gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Närmaste tunnelbana hittar du vid Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.

Om lägenheten

1930-talsfunkisen är tydlig i denna pärla, som säljs direkt av föreningen och som fram till nu hyrts ut till samma hyresgäst sedan 1960-talet. Lägenheten behöver renoveras omsorgsfullt då näst intill alla originaldetaljer finns kvar. Detta hem har genomgående en mild och sober färgsättning i grå och beige - en fin kanvas för dina inredningsdrömmar. Bostaden får sin karaktär av de charmiga funkisdetaljerna i original, som den vackra välvningen där vägg och tak möts, genuina furutiljor, elegant fiskbensparkett, serveringsgång med speglade luckor, skafferi, fönsterbeslag/-bänkar och -karmar samt en väl uttänkt och praktisk planlösning. Hallen möter dig i svalt ljusgrå ton och till detta stavparkett i ek, som leder dig vidare in i lägenheten. I hallen finns även generös plats för avhängning och ytterligare bra förvaring i en inbyggd garderob. Till vänster hittar du det charmiga köket med klassisk funkisinredning som släta, vita luckor med skåpreglar i original, klassiskt vitt 15x15-kakel med grå fog, rostfri diskbänk, skafferi med spegeldekorerad dörr och en mycket fin serveringsgång, även den med spegeldekorerade luckor. Dessutom gedigna och vackra originaltiljor av furu på golvet, som bidrar med en lantlig och hemtrevlig atmosfär. Vidare till den inre hallen, som bjuder på en vacker öppen spis i funkissnitt(fungerar ej). Här ryms till exempel ett bibliotek, en arbetsplats eller matsalsbord. Den inre hallen ligger i fil med det större sovrummet och vardagsrummet och dessa binds samman av den vackra fiskbensparketten i ek och i original. I vardagsrummet hittar du ett mycket generöst fönsterparti, som vetter mot väster, med tre lufter samt beslag och stenbänk i original. Det här är ett rymligt rum och du får ledigt plats med en stor sittgrupp, läshörna, bokhyllor och förvaringsmöbler. I det större sovrummet möts du av också av ett stort fönster som vetter mot den lugna gården i öst. Här ryms stor dubbelsäng, sängbord, sittplats och förvaringsmöbler. Det mindre sovrummet är också det rymligt och bjuder på ett fint fönster mot gården och en stor, inbyggd garderob. Badrummet, som finns i hallens förlängning, är stambytt, nyrenoverat, fint och fräscht. Klassiskt vitt 10x10-kakel upp till tak och till detta grå klinker i samma format på golvet. Dessutom vikbara duschväggar i klarglas. Till lägenheten hör ett källarförråd 3-4 kvm. Sammantaget ett charmigt, gediget och bekvämt hem där husets ursprung fortfarande är högst närvarande.

Brf Västergötland 13

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Västergötland 13. Föreningen består av 23 lägenheter med bostadsrätt, 3 hyreslägenheter och 4 lokaler för affärsverksamhet. Det finns ett garage med 16 platser i källaren. Husen ritades av arkitekt N G Kjellberg och uppfördes 1934.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1999. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2017: byte av lampor i trapphus, OVK - samt pågående ventilationsåtgärder. Försäljning av hyresrätt slutförd. 8.250.000 kr infaller föreningen. 2016: Avloppsstam (del 2) i nedre källare, ommålning av fönster utvändigt, ommålning av soprum 2015: Tätning rökgångar 2014 Cirkulationspump, varmvatten, Radonmätning (UA), Halva källaren ommålad, Samtliga ventiler utbytta till elementen, Kartering och rengöring av ventilationskanaler, Utbyte av 2 gasspisar (hyreslägenheterna), 2013: Renovering av hiss, Reparation avloppsrör i källaren, Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning källare 2012: Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning av källargolv

2011: Nytt soprum

2010 Nya lägenhetsdörrar 2001-2008 Elstambyte, Fönster, Garageport, Entreport, Omläggning tak, Ny hissmotor, Rörstambyte

Kommande renoveringar

Målning golv i källare, målning av tak samt utbyte av fotplåt i tak

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 17,9 Mkr, vilket ger cirka 11 300 kr per kvm boyta. Efter den senaste årsredovisningen är en hyresrätt såld för 8.250 000 kr som föreningen planerar att amortera på lånen. I föreningens kassa finns dessutom ca 1,3 milj kr. Avgift/kvm ca 404 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma vår- och höststädningar men överväger att införa det.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner,torktumlare, mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler. Det finns cykelrum, plats för barnvagnar i övre källare invid entrén samt tvättstuga.

Förråd

Ett källarförråd om ca 3-4 kvm nyttjas av lägenheten.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband via Ownit och kabel-TV via Comhem.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande. Minsta ägarandel: 10%

Parkering/Garage

Garageplatser finns i källaren. Kostnad varierar från 900-1500 kr per månad beroende på storlek på plats. För närvarande står en medlem i kö som inte har parkering.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här