Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lustigkullavägen 3
PEDER CLASON 1934
Gröndal
VÄLKOMNANDE FUNKIS I GRÖNA GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Med ypperligt läge nära både staden, grönska och vatten finns denna välplanerade och lättmöblerade funkistrea med burspråk. Här får du både studiokänsla i den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum och avskildhet i två lugna sovrum. I ett hem som känns lika trivsamt som omgivningen är det lätt att snabbt känna sig hemma. Välkommen!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
PEDER CLASON 1934
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
3 914 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 010 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Detta funkishus har blivit ett landmärke i Gröndal och uppfördes 1934 efter ritningar av arkitekt Peder Clason. Clason tog sin examen från KTH 1918 och fortsatte sedan sina studier vid Konstakademien. Han har även ritat Apotekarsocietetens hus på Wallingatan, det svenska studenthemmet i Paris och han slutade sin karriär som chefsarkitekt på Fortifikationsverket. Huset är ett enkelt och fint exempel på 1930-talets funktionalism, som den svenska modernismen brukar kallas. Idag huserar här Brf Villa Lustigkulla. I huset finns tvättstuga med gott om maskiner och en trevlig innergård, där föreningen ordnar korvgrillning med mera.

Närområdet


I Gröndal bor du i charmig, livfull och trivsam miljö där gamla trähus och trädgårdar blandas med funkis och modern tegelarkitektur på ett smått unikt sätt. I kvarteret Charlottendal bredvid Clasons stora funkisbyggnad finns till exempel det gamla sommarnöjet Charlottendal från 1782 som tidigare var hem åt byggmästaren Olle Engkvist - mannen bakom många fastigheter i Gröndal, bland annat de berömda stjärnhusen. På Lustigkullavägen bor du nära både Gröndals småstadsmysiga centrum och Liljeholmens mer urbana miljöer med shoppinggalleria och knutpunkt för kommunikationer med tunnelbana, tvärbana och bussar. Dessutom har du nära till både Mälaren och den lilla sjön Trekanten med badplatser på sommaren och skridskoåkning på vintern. Promenadvägarna i området är många och fina, inte minst trevlig är närheten till Vinterviken med dess trädgårdar, bryggor, café och restaurang.

Allmänt


Smart och välkomnande funkistrea med härliga sociala ytor i vardagsrum och kök och två bra sovrum. Därtill finns flera praktiska ytor för bra förvaring och många garderober. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Kök


Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet och är en härlig social yta. Fint ljusinsläpp från det stora treluftsfönstret och rum för en stor matplats. Enkelt och snyggt med vita köksluckor, vitt fasat liggande kakel lagt i förband och svart bänkskiva och dessutom gott om förvaring. Till den maskinella utrustningen hör elspis och ugn (Electrolux), rostfri fläktkåpa, diskmaskin (Siemens) och stor kyl och frys (Electrolux).

Vardagsrum


Vardagsrummets L-form med öppen angränsning mot köket erbjuder ljusa, sociala och funktionella ytor. Här har man ett härligt häng i soffhörnan och det finns gott om plats för övrigt möblemang. I vinkel mot sovrummen har man en avskild del som passar fint med hyllor och förvaring, men där man även tänka sig att ha en arbetsplats.

Sovrum 1


Stort och rymligt sovrum som idag används som barnrum, men som också lätt rymmer en dubbelsäng. Det är ett ljust och lugnt rum med vitmålade väggar och ett treluftsfönster. Här finns gott om förvaring i fem stycken garderober.

Sovrum 2


Trivsamt och lugnt rum med vitmålade väggar, tvåluftsfönster och god plats för säng och förvaringsmöbler.

Badrum


Rymligt badrum med klassiskt vitt 15x15-kakel på väggarna och dekor i grått och svart. Här finns badkar med dusch och tvättställ med praktiskt förvaringsskåp. Ovanför tvättstället sitter en hylla och en stor spegel och på motsatt vägg finns en handdukstork.

Hall


Hallen är ett ljuvligt smycke och ett riktigt glädjepiller med sin härliga tapet från Cole & Son. Här är det dessutom gott om förvaring med en garderob och ett städskåp, en nisch med hyllor och plats för förvaringsmöbler och klädkrokar. Här finns även en säkerhetsdörr.

Brf Villa Lustigkulla

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Charlottendahl 5 & 12 i Stockholms stad. Föreningen upplåter 31 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lägenhet och 3 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Peder Clason och uppfördes 1933-34.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Tomträtt


Föreningen äger inte marken utan hyr den av Stockholms stad via tomträtt och tomträttsavtal gäller till och med 2020-06-30.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte. Fastighetsförvaltare är Cura.

Renovering


Ombyggnadsår 1989. Detta år renoverades tak, fasad, stammar, elstigar, Portuppgångar samt hiss och även gården rustades upp.

Kommande renoveringar


Inga större planerade.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16 260 000Mkr, vilket ger cirka 6600 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 745kr. Snittbelåningen i Gröndal är ca 6000kr/kvm. Föreningen har i dag dolda tillgångar i form av 4st hyresrätter. När dessa hyresrätter avyttras kommer föreningens ekonomi att stärkas avsevärt.
Avgiftsförändringar, Inga planerade under 2017.

Andrahandsuthyrning


Upplåtelse får ske med tillstånd från styrelsen. Tillstånd sökes med maximalt 12 månaders löptid per kontrakt. Därefter förnyad ansökan. Kontraktsformulär enligt praxis hos Fastighetsägarna.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Vardia.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två gemensamma städdagar per år, höst och vår.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga i källaren med 4 tvättmaskiner, 1 torkskåp och 1 torktumlare.

Gemensamma utrymmen


På gården finns gemensam uteplats med grill. Cykelrum och barnvagnsrum finns. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV


Comhem samt ett parallellt system Fiber där Open Universe förmedlar de olika operatörerna.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-01-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
PEDER CLASON 1934
Energideklaration
Utförd 2008-05-28
Energiförbrukning
178 kWh/år