Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Förrådsgatan 4
ELIS T PÅLSKOG 1937-38
Solna - Gamla Råsunda
FINFUNKIS - TREA MED BALKONG OCH NYTT KÖK & BAD
TEXT: ÖRVELL FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

Topprenoverad trea med trivsam balkong i funktionalistisk stil om 68 kvm. Lägenheten har social planlösning och är optimalt planerad, inte en enda kvadratmeter har gått till spillo. 2015-2016 genomfördes en gedigen ombyggnad då köket flyttades till innerhallen och tvättstuga och sovrum blev till i kökets tidigare placering. Kök och badrum har fått utsökta materialval och lägenheten känns ljus, fräsch och luftig. Dessutom finns charmigt välbevarade spegeldörrar, fiskbensparkett, spanjoletter och tvåluftsfönster som kännetecknar det tidstypiska för funkisen. Här får du ett praktiskt boende med största bekvämlighet och gott om förvaring i ett av de mest populära delarna av Solna. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 3 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ELIS T PÅLSKOG 1937-38
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
3 959 kr inkl värme, VA
Pris:
5 070 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Detta funkishus stod klart 1938 och uppfördes efter ritningar av byggnadsingenjör Elis T Pålskog. Han föddes 1908 och anställdes under 1930-talet av Råsundabolaget, där han ritade ett flertal flerfamiljshus och villor i Solna. 1930 var ett viktigt år inom arkitekturen tack vare Stockholmsutställningen, som gav funktionalismen dess stora genombrott i Sverige. Detta hus är ett fint exempel på den tidens arkitektur - och dessutom välbevarat - med slätputsad fasad, burspråk, balkonger med smidesräcken samt en stram och elegant portal i marmor som omfamnar porten. Materialen i dessa lägenheter var dessutom de allra bästa från tiden med snickerier i massivt trä och fönsterbänkar i marmor. Idag huserar BRF Förrådsgatan 4 här, som består av 26 lägenheter och en lokal som hyrs ut. Här bor du lugnt och tyst i en stabil förening med bra sammanhållning. Gården mot framsidan rustades upp år 2016 och denna sköts av föreningens medlemmar. Innergården är grön och härlig med utemöbler och grill samt liten lekplats med sandlåda, gungor och rutschkana. I källaren finns en bra tvättstuga med två maskiner, torktumlare och torkskåp, där det är lätt att få tid. Här finns även cykelförråd.

Närområdet


Råsunda andas stadspuls och hör till den mest pittoreska delen av Solna. Här hittar du mysiga små butiker och gemytliga barer och restauranger, samtidigt som du har nära till sköna naturstråk. De kringliggande husen i området är från tidigt sekelskifte till mitten på 50-talet, vilket ger en härlig blandning av varierande arkitektur som är lätt att tycka om. Nära till parker och grönt med t ex Solparken precis runt hörnet, en lummig park med perenner, barr och lövträd omgiven av jugendbyggnader. Råstasjön och Näckrosparken är två andra favoriter hos de lokala. Vill du shoppa finns Stockholms nya mecka Mall Of Scandinavia 10 minuters promenad bort och för det vardagliga livet har du allt du behöver och lite till i Solna Centrum som bara ligger ett stenkast bort. Kommunikationerna är verkligen goda. Det tar ca 15 minuter att åka in till city. Du finner ett flertal busslinjer alldeles runt knuten och du har gångavstånd till Solna Station och tunnelbanestationen Näckrosen.

Hall


Inbjudande hall med direktkontakt till köket. Fiskbensparkett på golvet. De vackert nymålade vita väggarna ger ett ljust och fräscht intryck. Plats för bänk med skoförvaring och hatthylla med fina originaldetaljer.

Kök


Nyrenoverat hemtrevligt kök som går helt i vitt. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, perfekt för umgänge. Ljusa väggar och vitt kakel ovanför spisen. Diskhon, diskmaskinen, fläktkåpan och den inbyggd kylen och frysen är från IKEA.
Praktisk gashäll och gasolugn från det italienska exklusiva märket Bertazzoni La Germania. På golvet ligger klassisk fiskbensparkett. Gott om skåp och förvaring och inbyggd mikro. Pricken över i:et är den lilla men lyxiga vinkylen med plats för sju flaskor.

Vardagsrum


Rymligt och lättmöblerat vardagsrum med plats för både matsalsmöbel och soffgrupp. Generöst fönsterparti med spanjoletter och tvåglasfönster som släpper in mycket ljus. På golvet ligger tidstypisk fiskbensparkett. Vackra djupa fönsternischer i marmor och fräscha vita väggar. Från vardagsrummet går du direkt ut till balkongen.

Sovrum


Rofyllt sovrum med gott om plats för stor dubbelsäng och sängbord. I gången in till sovrummet finns flera garderober med plats för allt i klädväg. Generöst fönsterparti med spanjoletter och breda fönsternischer i marmor. Nymålade väggar och tak i en vit nyans. Nyslipade, nåtade och lackade furugolv och välbevarad spegeldörr.

Sovrum 2


Även detta ett fullstort sovrum. Fungerar utmärkt även som kontor eller barnrum, allt efter behov. Slipade och lackade och nåtade trägolv. Den tidstypiska spegeldörren till sovrummet är av original, lika så fönsterbrädan i kolmårdsmarmor. Väggar och tak målades 2016.

Balkong


Härlig balkong i sydöstläge. Här kan du sitta många lata timmar och njuta. Sommartid är det sol till långt in på eftermiddagen. Vackra smidesräcken och insynsskydd för ombonad känsla. På golvet ligger ett praktiskt och behagligt trägolv.

Badrum


Nyrenoverat badrum som ger en lyxig känsla. Genomgående vitt kakel på väggarna med undantag för en vägg som går i en sobert grå nyans, snyggt matchat med det gråa golvet. Kommod från Noro och ett nytt snyggt spegelskåp. Tjusigt badkar med stänkskydd och regndusch, även de från Noro. Handdukstork och golvvärme för extra komfort.

Tvättstuga


Behändig tvättstuga med all tänkbar utrustning som nås från hallen. Sprillans ny tvättmaskin och tumlare från Cylinda. Smakfullt grått kakel på golvet och väggarna är vitmålade. Gott om plats för förvaring i form trådbackar eller liknande. Två garderober varav den ena fungerar som städskåp.

Brf Förrådsgatan 4

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten oxen 2 i Solna kommun. Föreningen upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter samt 1 lokal med hyresrätt. Huset uppfördes under åren 1937-38 på uppdrag av Fastighetsföreningen Oxeln nr 2 efter ritningar av Elis T Pålskog.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte och den tekniska förvaltningen sköts av Drifta AB.

Renovering


1992 Balkongrenovering, 1996-1997 Stambyte, 2000 Fasadrenovering, 2013 Renovering av fasad mot innergården, 2014 Elsanering, 2014 Utbyte fjärrvärmeanläggning, 2014 Renovering av tak och hiss i samband med byggnation av vindsvåning, 2014 Belysning i entré, trapphus och källare, 2016 Upprustning av tomt på framsidan.

Kommande renoveringar


Föreningen håller på och tar in offerter för att snart kunna sätta igång arbetet med byte av elstigare och renovering av tvättstuga. När nya elstigare är på plats kommer trapphuset målas om. Dessutom jobbar föreningen för att installera en gemensam sopstation med grannfastigheterna, när detta sker är dock inte bestämt. Till allt detta finns medel i kassan.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 13,2 Mkr, vilket ger cirka 12tkr per kvm boyta. Avgift/kvm är ca 756 kr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar, en diskussion kring att inkludera bredband i avgiften den dagen det installeras finns.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


Det finns cykelförvaring i källaren och en tvättstuga som snart kommer att renoveras. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV


Bredband och kabel-TV finns från ComHem. Långtgående planer finns på att dra in fiber i fastigheten.

Juridisk person


Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll


Ovanstående uppgifter grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ELIS T PÅLSKOG 1937-38
Uppvärmning
fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2009-02-23
Energiklass
None
Energiförbrukning
157 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4638 kr/år
  El
3600 kr/år
  Försäkring
438 kr/år
  Övrigt
600 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Övrigt = GAS

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här