Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Köpmangatan 13
1400-TAL OMBYGGT 1762 ERIK ROOS
Gamla Stan
HISTORISK VÅNING MED VINKLAR, BJÄLKAR OCH CHARM
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Fast pris - Först till kvarn. Här sitter det i väggarna. Med anor i 1400-talet i en av de tidigast bebyggda delarna av Gamla stan har denna fastighet en svindlande lång historia att berätta. På två plan högst upp i huset finns ett eget näste där du nu kan bli nästa del av historien. Ett hem med vinklar och vrår, takbjälkar, snedtak, djupa fönsternischer, takfönster, öppen spis och golv som trampats på i århundraden. En våning med hög karaktär och oemotståndlig charm. Välkommen till Knappmakarens hus!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1400-TAL OMBYGGT 1762 ERIK ROOS
Våning:
3 av 3
Rum:
4 rum och kök
Area:
101 m² + 16 m² biarea
Avgift:
9 282 kr inkl. vatten
Pris:
6 900 000 kr Fast pris

Huset och föreningen


Fastigheten Cepheus 19 i Gamla stan ligger på Stockholms äldsta gata Köpmangatan ett stenkast från Stortorget. Det är ett välbevarat brukshus med murverk från 1400- och 1500-talen bevarade i källarvåningen. Fastigheten fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet då huset genomgick en större ombyggnad. Även från denna tid finns än idag många detaljer bevarade, till exempel munblåsta fönsterglas med intakta vädringsrutor. Fastigheten har ägarlängden ända ner till 1420-tal nedtecknad. Under 1700-talet ägdes huset av flera olika knappmakare, vilket gav huset benämningen Knappmakarens hus. Det är också namnet på bostadsrättsföreningen som idag förvaltar fastigheten. Huset har en varmt gulputsad endast två fönsteraxlar bred fasad. I föreningen finns åtta lägenheter, varav denna är den största, samt en butikslokal med hyresrätt. Föreningen har nyttjanderätt till den vackra innergården i parken på fastighetens baksida där det finns trädgårdsmöbler, grill, vacker grönska och en springbrunn.

Närområdet


Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Här bor du med Gamla stans bästa läge, mitt i stadsdelen, nära Stortorget, Brända tomten och Kungliga slottet och omges av mängder av mysiga butiker, caféer och restauranger. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Kör du bil finns mycket goda parkeringsmöjligheter på Skeppsbron. Boendeparkeringen gäller dessutom i innerstans samtliga områden.

Allmänt


På två plan, högst upp i huset - som ett townhouse med fönster åt tre håll; mot gatan, mot gården och uppåt, genom takfönstren. Vyerna över omkringliggande hus och kyrktorn är hänförande. På 101 kvm boyta samt 16 kvm biarea får du både fantastiska sociala ytor och mer avskilda privata rum, alla med slående karaktär och charm. Lägenheten har genomgående vita putsade väggar, synliga takbjälkar och nyslipade plankgolv, förutom i vardagsrummet där det är stengolv. Till lägenheten hör dessutom ett eget vindsförråd med vindslucka direkt från lägenheten samt två källarförråd.

Kök


Köket utgör lägenhetens nav på den första våningen och har delvis renoverats under 2016/2017. Det är en härlig social yta som ligger med öppen planlösning mot vardagsrummet/matplatsen. Vid kökets fönsternisch finns dessutom en liten frukostplats med ljuvlig takvy, en enastående plats att börja dagen på. De vita speglade köksluckorna passar ypperligt med husets karaktär, liksom det vita fasade kaklet lagt i förband. Kyl och frys (Gaggenau) och diskmaskin (Siemens) är integrerade i skåpinredningen. Elspis med glaskeramikhäll och elugn, köksfläkt och mikrovågsugn (alla från Gaggenau) ingår också i maskinparken.

Vardagsrum


Vardagsrummet ligger i öppen planlösning mot köket och är ett rymligt och ljust rum med vackert stengolv i original. Här finns plats för både soffgrupp och en stor matplats för minst tio personer. Dessutom finns här en rymlig garderobsvägg med en massa förvaring. Rummet har ljusinsläpp från fönster i två olika riktningar, mot gatan och mot gården. l vardagsrummet finns den stilfulla fungerande öppna spisen som förhöjer mysfaktorn ytterligare. Dessutom finns här trappan upp till övre plan som med sina enkla vita trappsteg och vackra smidesräcken är ett smycke i sig.

Sovrum (master bedroom)


Lägenhetens största sovrum ligger med lugnt innergårdsläge och är ett riktigt drömrum med snedtak, synliga bjälkar, vinklar och vrår. Rummet har fönster i två lägen och du kan alltid ha koll på tiden genom kyrkklockan på Tyska kyrkan. Här finns gott om utrymme för dubbelsäng och klädavhängning. Precis utanför sovrummet finns även en platsbyggd djupare garderob och grundare byråer/väggförvaring.

Sovrum (övre plan)


Även detta är en karaktäristisk oas där du bokstavligen somnar under stjärnorna - rummets takfönster ger dig stjärnhimmel ovanför sängen. Ett rum med mysiga vinklar och oemotståndlig charm.

Allrum (övre plan)


Detta rum används idag som umgängesrum med soffa och tv, men kan om så önskas bli hemmets tredje sovrum. Även här möts du av spännande vinklar och kan njuta stjärnhimmel genom ett takfönster.

Badrum


Badrummet renoverades stilfullt 2012/2013 och har matt vitt kakel på väggarna och mörkgrå klinker på golvet. Här finns alla bekvämligheter såsom dusch med fällbar vikvägg, handdukstork, golvvärme och tvättmaskin (Siemens). Dessutom god förvaring i inbyggt väggskåp, skåp under tvättställ och hyllor ovanför tvättmaskin.

Hall


Lägenhetens entré är belägen en våning ned. Här finns gott om utrymme för klädavhängning. En fin stentrappa i original tar dig sedan vidare i våningen.

Brf Knappmakarens hus

Antal lägenheter och lokaler


I föreningens hus finns 8 lägenheter, samt en kommersiell lokal. Samtliga bostäder är upplåtna med bostadsrätt medan lokalen innehas som hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten för runt 20 år sedan.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Föreningen förvaltare fastigheten i egen regi bortsett hjälp med bokföring.

Renovering


Målning och renovering av fönster i både trapphus och lägenheter genomfördes 2009. 2015 renoverades taket, samma år plockades skorstenen ned och renoverades. Stambyte är genomfört i modern tid (70-80 tal och man räknar ej med detta de kommande åren).

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar är planerade i dagsläget.

Ekonomi


Ekonomin är enligt ordförande under kontroll. Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 14 000 kr per kvm boyta. Man har beslutat gatt göra en avgiftshöjning (den angivnina avgiften är medräknad denna höjning) för att ta höjd för framtiden.

Andrahandsuthyrning


Föreningen ställer sig restriktiv till andrahandsuthyrning.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har ett kontrakt med en firma som sköter så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga


Varje bostad har egen tvättmaskin.

Gemensamma utrymmen


Som boende i Knappmakrens hus har man tillgång till den fantastiska gården som finns i kvarteret Cepheus. I övrigt finns inga gemensamma utrymmen.

Bredband och Kabel-TV


Installation av fiber för bredband pågår till de olika lägenheterna, där varje lägenhetsinnehavare får möjlighet att själv bekosta och beställa bredbandsuppkoppling via snabb fiber. Kabel tv kommer därefter att skötas av varje bostadsägare.

Juridisk person och delat ägande


Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1400-TAL OMBYGGT 1762 ERIK ROOS
Energideklaration
Utförd 2009-08-31
Energiförbrukning
131 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här