Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergstigen 26
1898 P.A. Pettersson
Stocksund
FAMILJEVÅNING MED UTSIKT, TERRASS OCH ELDSTAD
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: PETERSEN

Kuperade och charmiga Stocksund med lummiga gator och vackra villor bjuder på sjönära rekreation, småbåtshamnar och strandpromenader längs Edsviken, Stocksundet och Värtan. Högt läge och fri vy över kuperade och lummiga villakvarter, bland annat utsikt mot Cedergrenska tornet, är en av de saker som gör detta hem till ett paradis. Här bor du med fönster i fyra väderstreck i en våning om 141 kvm som renoverats med säker hand under 2017. Alla material har valts ut med omsorg, till exempel de ljusa, gedigna furutiljorna i vardagsrum, matrum och sovrum. Ditt nya hem befinner sig även mitt i arkitekturhistorien i en vacker mix mellan stilen från förra sekelskiftet och svensk funkis. Ljuvligt kök i uppdaterad stil som flörtar med husets historia - franskt metrokakel i vitt till Stockholmsvita luckor med spegeldekor. Lägg till detta ett vackert genomgående vardagsrum med eldstad, balkong och strålande lummig vy samt fyra bra sovrum, varav ett bjuder på utgång till takterrassen. För fler bilder, klicka på valfritt fotografi och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1898 P.A. Pettersson
Våning:
2 av 3
Rum:
6 rum och kök
Area:
141 m²
Avgift:
8 742 kr inkl värme, vatten och parkeringsplats
Pris:
7 500 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
11400 kr/år
El
8400 kr/år
Försäkring
3000 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Milstolpen 2 tronar uppe på en kulle och har fri utsikt över de lummiga villakvarteren. Huset stod klar 1898, som en del av Stocksunds villaparker som var områdets namn på den tiden. Denna jugendvillas första ägaren hette troligtvis P. A. Pettersson. Under åren har huset genomgått flera till- och ombyggnader. År 1933 tillkom till exempel en veranda, som senare blev två sovrum, och under 1940-talet genomgick huset en omfattande renovering, vilket gett det en vacker och lyckad stilmix mellan jugend och funkis. Det var Dag Melins arkitektkontor som stod för 1940-talets nya fasad och ombyggnader. 1956 gjordes ytterligare en tillbyggnad, som både tjänat som arbetsrum och butik. I mitten av 2000-talet inreddes vinden och huset delades upp i fyra lägenheter. Bostadsrättsföreningen som huserar här idag bildades i januari 2016. Sedan dess har huset totalrenoverats och blivit dränerat samt fått förstärkt bjälklag, ny el, stambyte, bergvärme, fiber, nyputsade fasader och renoverade fönster. Dessutom renoverades gården, som fick nytt gräs, ny belysning och thujahäck.

Närområdet

Kuperade och charmiga Stocksund med lummiga gator och vackra villor bjuder på sjönära rekreation, småbåtshamnar och strandpromenader längs Edsviken, Stocksundet och Värtan. Stocksundet fick sitt namn efter de stockar som förr i världen placerades ut i sundet för att hindra inkräktare från att ta sig fram. Under slutet av 1800-talet började området bebyggas på allvar och gick då under namnet Stocksunds villaparker. I början enklare villor, men med tiden allt elegantare och många i schweizerstil. Detta är ett härligt område att promenera i och samtidigt njuta av arkitekturen. I ditt nya kvarter finns även ett litet centrum med bibliotek, värdshus och vårdcentral. I närheten finns också trevliga kvartersrestauranger för vilsamma helgluncher, som Hamnkrogen Stocksund, Systrarna på torget och Cedergrenska tornet, som på söndagar dukar upp brunch. En längre promenad tar dig till restaurang Bockholmen; skärdgårdsidyllen mitt i stan. För den som gillar att sporta ligger Stockhagens idrottsplats i närheten. Kommunikationerna till stan är mycket bra härifrån, dels via E18 och dels via Roslagsbanan, som tar dig till Östra station på 7 minuter. I Danderyd även finns t-bana som tar dig till Östermalmstorg på 12 minuter.

Allmänt

Högt läge och fri vy över kuperade och lummiga villakvarter, bland annat utsikt mot Cedergrenska tornet, är en av de saker som gör detta hem till ett paradis. Här bor du med fönster i fyra väderstreck i en lägenhet som renoverats med säker hand under 2017. Alla material har valts ut med omsorgs, till exempel de ljusa, gedigna furutiljorna i vardagsrum, matrum och sovrum. Ditt nya hem befinner sig även mitt i arkitekturhistorien i en vacker mix mellan stilen från förra sekelskiftet och svensk funkis. Här har du nära grönskan även inifrån - från vardagsrummet når du balkongen och från ett av sovrummen når du takterrassen om 30 kvm, som har helt nytt staket och trallgolv. I vardagsrummet finns dessutom en vacker öppen spis med spiselkrans. Köket är helt ljuvligt i Stockholmsvitt, luckor med spegeldekor och franskt metrokakel som stänkskydd.

Kök

Ljuvligt kök i uppdaterad stil som flörtar med husets historia. Här bjuds på franskt metrokakel i vitt till Stockholmsvita luckor med spegeldekor. Till detta en bänktopp i massiv ek och ett sobert grått klinkergolv med stora plattor. Gott om förvaring i dubbla rader överskåp som når ända upp till tak. Detta kök från 2012 uppdaterades under 2017, då luckorna lackades och diskhon byttes ut. Dessutom finns här en helt ny oanvänd tvättmaskin/torktumlare från Bosch. Vitvaror från Siemens och fläkt från Fjäråskupan.

Matrum

Ljust och härligt matrum med plats för 6-8 personer. Här möts du av ljusa, gedigna furutiljor, vita väggar, två fina funkisfönster som vetter åt var sitt väderstreck, båda med lummiga villavyer.

Badrum (större)

Helt nytt badrum från 2017 i uppdaterad sober stil. Vitt liggande kakel från Bricmate ända upp till tak och till detta vacker kalkstensklinker på golvet, också från Bricmate. Vikbara duschväggar i klarglas och blandare från Tapwell. En generös kommod och modernt spegelskåp ger bra förvaring. Dessutom finns här ett fint funkisfönster.

Vardagsrum

Ett vackert genomgående rum med strålande lummig vy över villorna i kvarteret. Två höga funkisfönster ger fint ljusinsläpp i ena änden och i den andra möter balkongen. Ljuset förstärks av de vita väggarna och de gedigna och ljusa furutiljorna. Under kalla vinterkvällar värmer den stora vita öppna spisen, som även har spiselkrans med stenskiva. Notera också det fina gnistskyddet i marmor på golvet.

Master bedroom

Generöst och vilsamt rum med ett stort fönster i funkisstil som bjuder på fri utsikt över grönskande villakvarter. Lägg också märke till den vackra fönsterbänken och det eleganta elementet som vittnar om husets historia. Här ryms med lätthet en stor dubbelsäng, sittplats, arbetsplats och förvaringsmöbler. Ljusa väggar och ljusa furutiljor utgör en harmonisk kanvas till dina inredningsdrömmar.

Sovrum 2

Vackert rum med spröjsat fönster från byggtiden och utgång till den soliga takterrassen om hela 30 kvm med utsikt över Cedergrenska tornet och grannskapet. Vilsamt vita väggar, fin fönsterbänk i stan och till detta gedigna ljusa furutiljor.

Sovrum 3

Härligt och harmoniskt rum med fönster i två väderstreck. Vita fräscha väggar och till detta ljusa furutiljor.

Sovrum 4

Rart litet rum innanför köket. Perfekt som gästrum eller arbetsrum. Rummet går i vilsamt vitt och till detta matchar fina furutiljor på golvet. Fin liten fönsterbänk i trä.

Badrum (mindre)

Modernt badrum med stora vita kakelplattor ända upp till tak och till detta matchar det grå kalkstensgolvet fint. Kommod i svart med vackert format handfat och blandare från Tapwell, allt från 2017. Dessutom ny belysning.

Hall

Rymlig och ljus hall med bra förvaring.

Parkering

Till denna lägenhet ingår en parkeringsplats utan extra kostnad.

Brf Bergstigen 26 Stocksund

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Milstolpen 2 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 4 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen sköter själva den ekonomiska förvaltningen.

Utförda renoveringar

Mark runt om huset uppgrävd och samtliga hängrännor är inkopplade på husets dagvattensystem med utrinning i dagvattenbrunnen som är ihopkopplat med gatan. Samtliga rabatter utmed huset är ersatt av singel. Samtliga fönster förutom ett par stycken är renoverade av fackman. Återstående fönster renoveras under sommaren 2016. Hela huset är omputsat. Ny plåt över grundmur installerad för att leda bort vatten från grundmur. Ny takpapp på terrass på mellanplanet under sommaren 2016. Kablar, belysning m m runt om huset och på taket installeras om och tas bort under sommaren 2016. Ny varmvattenberedare installerad för att säkerställa varmvattenmängd. Samtliga termostater på alla radiatorer är utbytta. Rörkopplingar utbytta. Samtliga plan har fått ny tilluft genom freshventiler. Samtliga kanaler som används för ventilation och eldning är inventerade. Behörig elektriker har installerat fasadbelysning. Installationer i tvättstuga har setts över och nya vattenrör installerats. Ny vägg är uppmurad från källaren till entréplan så entréplan ej är ihopkopplad med källaren. Tomten har schaktats om och ny gräsmatta anlagts. Taket på fastigheten är omlagt 2006. Bergvärme installerades 2005.

Kommande renoveringar

Fastigheten är ytterst välrenoverad och inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi

Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Parkering

Föreningen har parkeringsplatser för alla lägenheter.

Bredband

Huset är anslutet till fiberuppkoppling. De boende kan själva välja vilken leverantör av uppkoppling de vill ha.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här