Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Cedergrensvägen 22
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Telefonplan - Midsommarkransen
VÄLPLANERAD ETTA I GRÖNA OCH KULTURELLA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I ett grönskande område precis mellan Midsommarkransen, Aspudden och Telefonplan finns denna fina och välplanerade etta som enkelt går att göra om till en tvåa. Här bor du med ett härligt ljusinsläpp från stora fönster i två väderstreck i ett kreativt område som erbjuder många trevliga caféer, restauranger och unika butiker. När detta inte räcker tar tunnelbanan dig snabbt in till Södermalm och city. Välkommen till ett mysigt och trivsamt boende där detaljer från byggåret fint matchas med senare tillägg. Välkommen till Cedergrensvägen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Våning:
2 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
35 m²
Avgift:
2 069 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
2 750 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Brf Tele består av fem olika fastigheter som uppfördes under åren 1938-1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Huset på Cedergrensvägen 22 är ett s k smalhus i tre våningar, med slätputsad fasad och portar av ek och glas. Huset byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat "hus i park" - husen placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. De byggdes redan från början som bostadsrätter. Föreningen förfogar över två gästlägenheter, bastu, hobbyrum och en stor och nyligen renoverad tvättstuga med totalt 18 tvättmaskiner. Cykelplan och ett rymligt förråd till bostaden finns i husets markplan.

Närområdet

Här bor du perfekt mitt i triangeln Midsommarkransen - Aspudden - Telefonplan. I Midsommarkransen och Aspudden finns den mysiga småstadskänslan med många unika butiker, caféer och restauranger, och pärlor som den anrika biografen Tellus. Vid Telefonplan där bland annat Konstfack ligger, är miljön mer urban. Här planeras för flera spännande projekt; The Brick, Tellus Tower och Metronomen. Här ligger bland annat restaurangerna Landet och Koloni. Du når tunnelbanan på fem minuter såväl vid Telefonplan som i Aspudden och Kransen. Efter sex minuters resa är du vid Hornstull och på femton minuter kommer du till T-centralen.

Allmänt

Det här är en ljus och trevlig lägenhet med bra planlösning. Eftersom husen är smala når solen djupt in i rummen. Takhöjden på 270 cm bidrar också till ljus och rymd. Här finns ett stort kök med matrumsdel och ett rymligt allrum. Köket kan för den som önskar delas av och genom att sätta upp en vägg kan matrumsdelen bli ett sovrum och lägenheten bli en tvåa.

Kök och matrum

Köket och matrummet är i originalplanlösning men någon gång under årens lopp har väggen som skiljde rummen åt tagits ner för större rymd och ljusinsläpp - två tvåluftsfönster ger rummet ett fint ljus. Ett vackert serveringsskåp i originalutförande finns bevarat och rymmer mycket förvaring. I övrigt renoverades köket av de tidigare ägarna runt 2011. Då lades klassiska marmoleumrutor i grå toner på golvet, och rummet fick en flyttbar köksö utrustad med kyl och frys samt en ny spis. Köket har mycket goda arbetsytor och en stor och praktisk diskbänk i rostfritt med dubbel diskho. Ovan diskbänk och spis sitter klassiskt vitt 15x15-kakel. I matrumsdelen får ett stort matbord plats. Ytterväggen är målad i en fin ljusturkos nyans till de vackra originalfönsterbrädorna tar vid.

Allrum

Allrummet är ett rymligt rum som idag möbleras med både soffgrupp och säng. Här finns även plats för till exempel förvaringsmöbler och skrivbord. Ett stort tvåluftsfönster ger rummet fint ljus. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger parkett.

Badrum

Badrummet genomgick 2015 en totalrenovering där man slog vakt om den funktionalistiska karaktären, med bland annat badrumsskåp från Byggfabriken. Väggarna är klädda med vitt 15x15-kakel med rak sättning och på golvet ligger klinker i carraramarmor. Golvet är även försett med golvvärme. En annan klassisk och charmig detalj är fönstret som bidrar fint till karaktären och ger ett fint ljusinsläpp.

Hall

Hallens väggar är målade i en mild grön ton och här finns både utrymme för klädavhängning innanför dörren och tre rymliga garderober med överskåp i original. Den fina ytterdörren är också original.

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen är en av Stockholms största. Man äger fem fastigheter och på dessa står totalt 30 hus. Föreningen upplåter 487 bostadsrätter. 29 lägenheter med hyrerätt (dold tillgång) 2 bostadsrättslokaler, 38 hyrerättslokaler, samt 43 garageplatser, 31 p-platser, och slutligen 4 garageplatser för MC.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten vid uppförandet 1940. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Marken innehas med tomträtt, avtalet löper till 2019.

Renovering

Föreningens fastigheter är i gott skick och mycket har renoverats i modern tid. Bl a har elen, fasader samt stammarna renoverats 1993-1996 (håller normalt 50-60 år), föreningen har en mycket bra hemsida med en utförlig lista över de renoveringar som gjorts; https://brftele.se/maklarinfo/underhall/

Kommande renoveringar

Man tittar på att renovera alt byta fönster längre fram.

Ekonomi

Föreningen är mycket välskött, med endast cirka 2 200 kr i lån per kvm bostadsyta. Belåningen ligger normalt i Hägersten på cirka 6 000kr i lån per kvm bostadsyta.

Förvaltare

Den ekonomiska såväl som den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Andrahandsuthyrning

Om skriftlig ansökan lämnas in till styrelsen, kan uthyrning i andra hand beviljas för begränsad period. Gängse regler för vad som anses vara beaktansvärda skäl tillämpas.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Belägen i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 100 kr.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns två gästlägenheter, festlokal, hobbyrum med mera.

Bredband och Kabel-TV

ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. Från och med 1 juli 2013 ingår 50 Mbit/s bredband i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem. Förutsättningar finns också för uppkoppling via telefonjack (ADSL/VDSL).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här