Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Nytorgsgatan 15
ALBIN STARK 1938
Södermalm - Mosebacke
FANTASTISK FUNKIS I HISTORISKA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Kulturkvarter, funkis, öppen spis, balkong och grönska - det är bara några av de kvaliteter som denna tvårumslägenhet på Katarinaberget erbjuder. Detta är en sann funkisoas på attraktiv adress nära både Katarina kyrka, Mosebacke, Fjällgatan och Nytorget. Här kan du njuta alla tider på året. Balkong- och gårdsliv under sommarhalvåret och värmande brasor under kyligare årstider. Dessutom har lägenheten en fin uppdelning i sociala ytor och en avskild sovrumsdel. Här hittar du lugnet mitt i staden och en plats att alltid längta till.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ALBIN STARK 1938
Våning:
3 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
3 280 kr inkl värme, VA och kabel-TV. Obl tillägg om 65 kr för Bredband tillkommer
Pris:
5 550 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Nytorgsgatan 15 i kvarteret Sandbacken Mindre 27 ritades 1938 av arkitekten Albin Stark. Det består av två bostadshus i fem våningar med delvis inredd suterrängvåning. Huskropparna är anpassade till den sluttande terrängen genom att våningsplanen förskjutits i halvplan. Fasaden är gulputsad och fönster och balkonger är vita. Gatan är enkelriktad och lugn. Här bor du med kreativa och engagerade grannar där många har bott länge i föreningen. Gården mellan husen är grön och lummig med egen fontän och trevligt häng för stora och små. Här finns en gemensam uteplats med grill och cykelställ under tak. Föreningen förfogar även över ett cykelförråd inomhus, två välskötta tvättstugor, och, kanske bäst av allt; två takterrasser med fantastisk utsikt. Ställ in dig på att vännerna vill komma och fira nyår hos dig!

Närområdet

På Katarinaberget samsas flera århundradens arkitektur ihop med grönska och parkmiljöer på ett alldeles unikt sätt. Att bo här ger en speciell samhörighet med historien. Därtill erbjuder området många fantastiska vyer. Två kvarter från huset, vid Dihlströms trappor, öppnar sig en hänförande utsikt över Stockholms inlopp och staden med Skeppsholmen, Djurgården och Gamla stan i främsta blickfånget. Dessutom bor du inom ett av Sveriges krogtätaste områden och har nära till både unika butiker, konsthantverkare och större kedjor.

Allmänt

En mycket välkomponerad lägenhet som blivit väl omhändertagen. Här finns många detaljer bevarade från byggnadsåret som fönster, fönstervred, fönsterbrädor i marmor, radiatorer, inbyggda rymliga garderober, ekparkett, golv av kolmårdsmarmor i entré och kök samt en vacker funkisjuvel i form av en öppen spis i ett rundat hörn. De nutida tillägg som gjorts är sobra och klassiska. Bostadens el har fått kontakter och strömbrytare i tidstypisk stil. Lägenheten är ljus och luftig med en takhöjd på 270 cm och har ett vackert ljusinsläpp från de stora fönstren. Allt som allt 56 välplanerade och harmoniska kvadratmetrar. Till lägenheten hör även ett vindsförråd på ca 6 kvm.

Kök

Stilrent kök med vita luckor och vita bänkar och diskho i corian - lättskött och snyggt. Vacker kolmårdsmarmor i original på golvet, vitmålade väggar och stänkskydd i glas vid arbetsytorna. Här finns gashäll och varmluftsugn med rotisserie från Smeg, spisfläkt, kyl och frys, alla i rostfritt. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. I ett skåp finns även ett inbyggt diskställ, en smart lösning så du slipper ha disken synlig på diskbänken. Vid matplatsen är planlösningen öppen mot vardagsrummet vilket ger plats för en stor matgrupp.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och trivsamt rum med många kvaliteter; halvöppen planlösning mot köket med plats för ett stort matbord, utgång till lägenhetens balkong samt öppen spis i underbar funkiskaraktär - placerad i ett rundat hörn och med eldningsyta nästan i golvnivå. Rummet rymmer med lätthet även soffgrupp, förvaringsmöbler och till exempel en arbetsplats. Balkongen har österläge med sol från morgon till mitt på dagen och utsikt över föreningens trivsamma gård. Den har plats för bord och stolar för fyra personer.

Sovrum

Rymligt och vilsamt sovrum med lugnt läge längst in i lägenheten. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och garderober. Fint ljusinsläpp från tvåluftsfönstret som har utsikt mot balkongen och gården. På golvet ligger ett massivt bambugolv.

Badrum

Badrummet är klassiskt och snyggt inrett med vitt 10x10-kakel på väggarna och grå klinker på golvet. Dessutom har rummet smarta platsbesparande lösningar som duschväggar som fälls inåt vägg, vinklingsbar elektrisk handdukstork och en toppmatad tvättmaskin. Bra förvaring i tvättställskommod och spegelskåp på vägg. Utanför badrummet finns en passage till vardagsrummet med två platsbyggda garderober från byggnadsåret.

Hall

Väggarna i hallen är målade i en rofylld grön nyans som harmonierar mot kolmårdsmarmorn på golvet. Här finns gott om avhängning och förvaring i tre platsbyggda originalgarderober. Dessutom finns plats för hatthylla och annan förvaring. Alltsammans tryggt och tyst innanför en säkerhetsdörr.

Brf Nytorgsbacken

Antal lägenheter och lokaler

I föreningens två hus finns 78 lägenheter, 77 stycken är upplåtna med bostadsrätt medan den sista innehas som hyresrätt. I husen upplåts även fyra uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum).

Renovering

En omfattande renovering genomfördes 2003 då bland annat stammar byttes i kök och bad, nya huvudstammar för el (3-fas), balkonger renoverades och fasaderna putsades, entrépartier byttes, och trapphuset målades om. Under 2004-2005 provtrycktes rökkanalerna, taket renoverades med nytt tegeltak. Ventilationsrenovering genomfördes 2009, då mekanisk frånluft installerades. Samtliga lägenheter fick nya köksfläktar, som kopplades till fastighetens frånluftsventilation. Säkerhetsdörrar installerades i samtliga lägenheter 2012-2013.

Kommande renoveringar

Gården kommer att renoveras under 2017, nytt staket med kodlås mot gården kommer att installeras.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 7 000 kr per kvm boyta, detta är något över snittbelåningen för Södermalm som ligge runt 6 000kr i lån per kvm. Men man måste även beakta de stora renoveringarna som gjorts nyligen, såsom stambyte, fasad, tak med mera. Till detta har föreningen även mycket stora lokalintäkter från fyra lokaler och en hyresrätt som kommer, den dagen de säljs, stärka ekonomin högst vesentligt. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Sökande ska skicka ansökan till styrelsen, som tar ställning i fall från fall. Vägledande är - arbete på annan ort Samt provboende med partner.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har ett kontrakt med en firma som sköter så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar, en på våren samt en på sommaren.

Tvättstuga

I fastigheten finns två tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grill. Man har även en fontän som ger ett särskilt trevligt intryck på gården. Det finns även två terrasser i föreningen som erbjuder en magnifik vy över stan. Ett mindre cykelrum finns.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-tv finns och levereras av ComHem. Bredband samt IP-telefoni levereras av Alltele. Föreningen har fiberanslutning med 1000 Mbit/s. Samtliga lägenheter är anslutna och debiteras 54 kr/månad, som separat post via inbetalningsblankett för avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här