Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 66 B
GUSTAF MATTSSON 1946
Gröndal
IDYLL I GRÖNDAL - RADHUSKÄNSLA MED ENORM UTEPLATS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Morgondopp och grillkvällar blir lätt en del av livet i denna ljusa och sociala lägenhet. Här bor du med egen ingång och stor uteplats med trädäck, gräsmatta och odlingsmöjligheter. Varma årstider står dörren öppen och trädgården blir som ett extra rum. De stora fönsterpartierna ger bostaden fin rymd och härligt ljus. Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och utgör bostadens nav. Därtill finns ytterligare tre rum att nyttja som sovrum/barnrum/arbetsrum och ett välutrustat badrum. Välkommen in, och ut!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
GUSTAF MATTSSON 1946
Våning:
0 av 4, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
85 m²
Avgift:
5 451 kr inkl värme, VA. Bredband tillkommer med 75:-/mån.
Pris:
7 350 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Bommen 7 på Sjöbjörnsvägen ritades av arkitekt Gustaf Mattsson och uppfördes 1946-1947. Fastigheten var från början en industribyggnad och användes för detta ändamål fram till slutet av 1980-talet då huset byggdes om till bostäder. Föreningen Brf Sjöfortet bildades 1998 och består av 109 bostadsrätter med mäktigt läge på klipporna av Gröndals norra utpost. Föreningen har här ett eget lusthus och egen bad- och båtbrygga. I fastigheten finns även en träningslokal med bastu och relaxavdelning dörr i dörr med denna lägenhet.

Närområdet

Här bor du i synnerligen trevliga kvarter med ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. I Gröndal är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.

Allmänt

85 flexibla kvadrat med social planlösning och fantastiska fönsterpartier som ger bostaden härlig rymd och ljus. Detta byggs på med genomgående vita väggar, ljus träparkett på golvet och spotlights i taket. Förutom goda förvaringsmöjligheter i lägenheten hör även ett förråd till bostaden.

Kök

Köket ligger i en trivsam nisch och är en social yta som integrerar fint med vardagsrummet. Köksinredningen är vit med bänkskivor i mörkt trä. I samma mörka trä finns dessutom öppna hyllor i olika storlekar. Spishäll med rostfri fläkt och ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd. Rostfri kyl och frys samt inbyggd diskmaskin. Den inre köksväggen är klädd i vitt smårutigt kakel. Köksön ger god arbetsyta och är en trevlig samlingspunkt. Från intilliggande sovrum får köket ljus genom två fina runda fönster, men det är främst genom vardagsrummets generösa fönsterpartier som ljuset flödar in i rummet. Dessutom är det bara att ta med kaffekoppen direkt ut på uteplatsen.

Vardagsrum

Den sociala ytan och det trevliga hänget fortsätter i det stora ljusa vardagsrummet. Här består hela ytterväggen av fönster vilket ger ett makalöst ljusinsläpp och hög rumslig karaktär. Här finns även utgång till altan och trädgård. Rummet rymmer med lätthet soffgrupp och en stor matplats samt förvaringsmöbler.

Sovrum 1

Hemmets största sovrum präglas även det av ett vackert fönsterparti med utsikt mot trädgården. Här ryms dubbelsäng och förvaringsmöbler. Rummet har även ingång till en rymlig klädkammare.

Sovrum 2

Detta rum används idag som barnrum och är ett mysigt kryp-in. Barn som bor här kan hålla koll på den egna sandlådan precis utanför genom de fina fönstren. Även köket kan hållas under uppsikt genom de två runda fönstren som sitter på motsatt vägg. Rummet är trevligt även som arbetsrum.

Sovrum 3

Lägenhetens innersta erbjuder ännu ett rum att använda som sovrum eller arbetsrum. Betongglas ger rummet fint sekundärljus från de stora fönsterpartierna utanför. Här ryms en fullstor säng och till exempel skrivbord eller bokhyllor.

Badrum

Stort, snyggt och funktionellt - detta är ett badrum som har alla attribut. Här finns tvättställ med kommod, stor spegel, väggskåp, dusch bakom glasvägg, två elektriska handdukstorkar, golvvärme, tvättmaskin och torktumlare. Dessutom mycket bra förvaring i en väggmonterad förvaringsmöbel. Väggarna är klädda i vitt liggande avlångt kakel och på golvet ligger grå klinker. Bra belysning med spegelbelysning och spotlights i taket.

Hall

Hallen har klädavhängning precis innanför dörren och dessutom mycket förvaring i en stor garderob med spegelskjutdörrar. På golvet ligger praktisk grå klinker och väggarna är vitmålade. I taket sitter spotlights. Redan i entrén slås du av fönsterpartierna och ljusinsläppet i lägenheten.

Uteplats

Genom altandörren i vardagsrummet kommer du ut till den trädäckade uteplatsen, gräsmattan och trädgården. Här finns träd, buskar, blommor och odlingsmöjligheter, och ihop med den stora altanen är det en plats för härliga utomhusmiddagar och trädgårdshäng. Utsikten över Mälaren och staden är hänförande. På andra sidan vattnet glittrar Marieberg och DN-skrapan och vidare löper vyerna mot Västerbron och Kungsholmens pampigare byggnader, vyer som du aldrig kommer tröttna på.

Brf Sjöfortet

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Bommen 7. Föreningen upplåter 109 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen har inga lokaler. Adresser är Sjöbjörnsvägen 66 respektive Sjöbjörnsvägen 68. Huset ritades av arkitekten Gustaf Mattsson och uppfördes 1946.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1998 då 10 000 kvm kontorslokaler förvandlades till 109 bostadsrättslägenheter.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia AB.

Renovering

Renovering av tätskikt mot källaren har slutförts, pga fuktgenomslag i förråd. Nya postboxar installerade i samtliga trapphus. De nya har högre säkerhetsstandard för att förhindra möjligheten till att stjäla post. Avlopps-och köksstammarna har spolats under hösten 2015 i förebyggande syfte för att förhindra stopp i lägenheterna.Ventilationkontroll, OVK, genomfördes under hösten 2015. Resultatet analyserades under våren 2016 av styrelsen. Gallring av träd och sly ned mot bryggan och vattnet genomfördes under hösten. Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från 1998 i och med ombyggnationen till lägenheter. Trapphus har renoverats i omgångar med start 2008. Bergvärme installerat 2014, som tillsammans med fjärrvärme sköter uppvärmningen. Energideklaration genomförd 2009. Köksfläkt kopplad till ventilation, får bytas så länge man upprätthåller samma funktionalitet i luftflöde och genomför godkänd OVK.

Kommande renoveringar

Beslutade större renoveringar eller reparationer (2017-05)

Taket kommer målas 2017 Målning av vissa fönster, detaljer på fastigheten kommer ske 2017.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 88 Mkr, vilket ger cirka 9 141 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 769 kr. Det finns Inga planerade avgiftshöjningar. Styrelsen förutser inget behov av att höja avgifterna det kommande åren. Avgiften varit samma sedan 2008. Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms Stads brandförsäkringskontor.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensammma höst och vår städdagar på de gemensamma allmänna områdena. Om man inte kan delta på dessa kostar det ca 100kr.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som renoverades 2010. De är belägna i uppgång B. I vardera tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en obokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen

Det finns en paviljong nere vid vattnet med tillhörande grillar. Där ges tillfälle att lära känna andra boende i huset under sommarhalvårets vackra dagar och kvällar. Badmöjligheterna är obegränsade. Det är fantastiskt att kunna ta sig ett morgondopp eller förmiddagsfika nere på bryggan. Det finns även en motionslokal som består av två utrymmen; bastu med tillhörande relax med duschar, samt gymmet med såväl fria vikter och maskiner. Föreningslokal, plats för ca 60 sittande,och med övernattningsmöjlighet (300kr/tillfälle). Cykelrum och barnvagnsrum finns. Föreningen har en egen Facebooksida där information till boende ges. Båtbrygga med bom (ca 2900kr/år) och bojplats (ca 1600kr/år), kösystem, (ca 24 st platser). Det finns soprum och återvinningsrum.

Parkering

Garage med 44 platser, (ca 830kr/mån, ca 2 års kö). Parkering med 43 st uteplatser, (ca 420kr/mån, ca. 2,5 års kö). MC-platser 6 st (ca. 230kr/mån, kö). Kajak & Takboxplatser (ca. 500kr/år, kö). Man kan ställa sig i kö vid tillträdesdatum, inte innan.

Bredband och Kabel-TV

Anslutet till ComHem Kabel-TV, grundutbud (svt1, svt2, tv4, kanal6, svtb, svt24) Varje medlem tecknar egna kanalpaket. Internet (fiberLAN) via Ownit, 100/100Mbits obligatorisk avgift 75kr/mån.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här