Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rådmansgatan 79, 3tr
P. J. LINDBLAD 1897-1898
Vasastan
DRÖMTVÅA, MÖJLIG TREA, MED RYMD OCH BALKONG
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

I detta hem möts du av en vilsam atmosfär, en interiör i allra bästa stil och 3,2 meter i takhöjd. Dessutom är balkongen en riktig pärla. Den är mycket rymlig, vetter mot soliga söder och har lugnt innergårdsläge. Badrummet är en helkaklad, modern dröm och även köket går i allra bästa stil med vita släta luckor och stänkskydd av mosaik. Detta hem ligger supercentralt längs en lugn gata mitt i Vasastan. Här finns all service du behöver bara några steg bort. Rådmansgatans och Odenplans t-banestation ligger nära, liksom Karlbergs station. Dessutom rullar flera innerstadsbussar i närheten. Tegnérlunden, som ligger runt hörnet, och Observatorielunden ger sval grönska under varma sommardagar. År 1898 stod denna pampiga fastighet, kallad Facklan 10, klar efter arkitekt P. J. Lindblads ritningar. Idag präglas fastigheten av den stora renoveringen som utfördes under 1930-talet, vilken resulterade i en vacker funkisskrudad fasad, nya planlösningar och moderna kök och badrum i alla våningar. Klicka på valfri bild för att starta bildspel och visa fler bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
P. J. LINDBLAD 1897-1898
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
1 945 kr inkl värme, vatten, kabel-tv, bredband 100mbit
Pris:
7 050 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


År 1898 stod denna pampiga fastighet kallad Facklan 10 klar. Den uppfördes av byggmästaren B. C. Carlsson efter ritningar av arkitekt P. J. Lindblad. Lindblad hör till de arkitekter vars värv aldrig dokumenterats ordentligt. Han föddes 1851, sakande formell arkitektutbildning och var troligen murare i grunden. Han ritade omkring 40 fastigheter på malmarna mellan 1895 och 1907. Under slutet av 1930-talet hade fastigheten hunnit bli omodern och det var dags för modernisering. En omfattande ombyggnad genomfördes som resulterade i ett modernt bostadshus i fin funkisskrud. Berndt Lundahl höll i ritningarna för denna förändring. Förutom att lägenheterna fick helt nya planlösningar renades också fasaden från all ornamentik för att bättre passa in i funkiserans ideal. Moderna badrum, kök, centralvärme och kopplade fönster sattes in. Det dröjde till år 2003 innan huset fick balkonger på gårdsfasaden. Året därpå stod tre nyinredda vindsvåningar klara. Här bor du med hiss, goda grannar och mycket låg avgift.

Närområdet


Detta hus ligger supercentralt längs en lugn gata mitt i Vasastan. Här finns all service du behöver bara några steg bort. I kvarteren runt ditt nya hem hittar du flera sköna restauranghäng, som Flippin' burgers, Hemma, Grill och Rolfs kök. Runt hörnet hittar du Tegnérlunden och ett par kvarter norrut hägrar Observatorielunden med sval grönska under varma sommardagar. Ytterligare en kort promenad bort ligger Humlegården samt Stureplan med citypuls, nöjen och shopping. Dessutom har du promenadavstånd till Norra Djurgårdens och Hagaparkens natur med promenad- och joggingstråk. Närhet till Stadsbiblioteket är också trevligt liksom Odenplan och Hötorget med all sorts service, kommunikationer, shopping och restauranger. Även om du gärna vill stanna kvar i dina nya kvarter finns här mycket bra kommunikationer. Rådmansgatans och Odenplans t-banestation ligger nära, liksom Karlbergs station. Dessutom rullar flera innerstadsbussar i närheten.

Allmänt


Välkommen till ett stilrent och ljust hem med rymd och i finfint skick. Här möts du av en vilsam atmosfär, en interiör i allra bästa stil och 3,2 meter i takhöjd. Dessutom är balkongen en riktig pärla. Den vetter mot soliga söder, har lugnt innergårdsläge, ligger hyfsat fritt samt rymmer både utemöbler och hemmaodling. Hallen bjuder på en stor klädkammare, som sväljer det mesta, och i sovrummet finns platsbyggda garderober för bra förvaring. Badrummet är en helkaklad, modern dröm och totalrenoverades 2008. Även köket går i allra bästa stil med vita luckor, vita bänktoppar och stänkskydd i mörk mosaik som bryter av fint mot det ljusa. Den vackra fiskbensparketten och marmorbänkarna i fönstren i detta hem kommer troligen från 1930-talets funkisombyggnad. Denna tvåa kan byggas om till en fantastisk trea för den som så önskar.

Kök


Uppdaterat och stilrent kök av högsta klass. Här möts du av ljuset, dels från det generösa fönstret som vetter mot gården, och dels tack vare den ljusa inredningen. På väggarna svagt ljusgrått och till detta modern och vacker valnötsparkett. Stänkskyddet i mörk mosaik kontrasterar fint till de vita släta luckorna och bänktopparna. Här finns bra arbetsytor, full maskinell utrustning och plats för både matlagning och familjemiddagar. Köket går att byggas om till ett andra bra sovrum.

Vardagsrum


Rymd präglar detta rum, dels tack vare högt i tak och dels tack vare två generösa fönster mot lugna Rådmansgatan. Notera också de vackra elementskydden och fönsterbänkarna i sten. Rummet har plats för soffgrupp, förvaringsmöbler och matsalsbord för 6-8 personer. Svagt ljusgrå väggar och till detta matchar betsad och lackad fiskbensparkett i ek. För den som så önskar är det möjligt att bygga ett kök i öppen planlösning med vardagsrummet.

Sovrum


Vilsamt och rymligt sovrum som vetter mot den rogivande innergården. Här ryms med lätthet en riktigt stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler. Svagt ljusgrå väggar bildar en fin bas tillsammans med betsad och lackad fiskbensparkett. Dessutom gott om förvaring i väggfast garderobsparti. Ett ljuvligt ljus kommer från den glasade dubbeldörren som i sin tur leder ut till balkongen. På den rymliga balkongen finns plats för både utemöbler och hemmaodling.

Badrum


Helkaklat och alldeles underbart. Detta fina badrum, som renoverade 2008, bjuder på generös takhöjd, som ger en härlig känsla av rymd. På väggarna vitt liggande kakel och till detta ett vackert mosaikgolv. Dessutom infällda spotlights, tvättmaskin, duschdörrar i glas som går att fälla in, handdukstork, fint handfat med metallstång för handduk samt en stor väggfast spegel.

Hall


Här välkomnas du direkt av ljus och rymd tack vare den generösa takhöjden och de ljusa ytskikten. Vacker fiskbensparkett leder vidare in i detta hem. Hallen är dessutom rymlig och här finns gott om plats för avhängning, skohylla, byrå och sittplats. Dessutom finns här en stor klädkammare.

Brf Facklan 10

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Facklan 10 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt (totalt 168kvm lokalyta). Lägenheterna varierar i storlek från 1:or till 4:or.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1982.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB. Fastighetsskötsels sköts av Renab/Klara AB.

Renoveringar


2015 Renovering av samtliga fönster, 2015 Byte av fjärrvärmeanläggning, 2014 -2015 Målning av entrédörrar, trapphus, hisskorgar, hisschakt, balkong- och altandörrar utvändigt, 2012-2013 Fasadrenovering mot gatan och murarna mot gården, 2005 Renovering av hissar, 2005 Byte av plåttak, 2004 - 2005 Vindsvåningar inreddes, 1999 Byte elstigar, 1999 Byte av entrédörrar, 1996 Relining av samtliga stammar.

Kommande Renoveringar


På sikte behöver fasaden mot fastighetens gård renoveras.

Ekonomi


Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är på 4 Msek vilket ger cirka 2 133 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm bostadsrättsyta). Årsavgifterna per kvm är 360 kr. (Enligt ÅRS2015). Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma, Maries Puts & Städ AB för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


För de boende i föreningen finns en mycket trevlig innergård med utemöbler och grillmöjligheter. Dessutom finns en gemensam tvättstuga.

Parkering/Garage


Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-TV finns från ComHem och ingår i avgiften. Bredband finns från Bredbandsbolaget 100 mbit och ingår även det i avgiften.

Förråd


Finns i källaren. Ca 8 kvm.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej som medlem.

Kontroll


Följande uppgifter är kontrollerade med föreningens kontaktperson Ronney Hagelberg 2017-03-01.

Byggnad

Byggnadsår
P. J. LINDBLAD 1897-1898
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2008-07-21
Energiförbrukning
133 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4800 kr/år
  El
3000 kr/år
  Försäkring
1800 kr/år
  Beräknat antal pers
1

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här