Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 36 A
1912-1913
Södermalm - Hornstull
SEKELSKIFTESTVÅA I SÖDERLÄGE MED PARKUTSIKT
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Vid Högalids kyrka står en vacker sekelskiftesfastighet från mitten av 1910-talet. Huset går i jugendstil, en stil som dominerade under förra sekelskiftet och bland annat var inspirerad av Arts and Crafts-rörelsen. Här bor du lugnt och tyst i de härliga och gröna kvarteren runt Högalids kyrka och nära all tänkbar service samt Hornstull, Långholmen och Zinkensdamm. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka om du inte känner för en lite längre promenad till exempelvis Tantolunden. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och härifrån rullar även flera innerstadsbussar. Den här fina tvåan bjuder på söderläge med utsikt över Högalidskyrkan, klocktornet och parken, som förvandlas till ett blått hav av scilla på våren. Dessutom en härlig atmosfär inomhus med inslag från tiden för bygget, som 3,1 meter i takhöjd, patinerade furutiljor, spröjsade fönster med spanjoletter, spegeldörrar och takrosett. Lägg till detta det känsligt nyrenoverade köket med bevarade underskåp och originalbeslag samt en känsla av fransk bistro. Dessutom ny toalett och duschrum inredda i säker stil och i vackra material. Förstklassig inredning och förstklassigt läge! Klicka på valfri bild för att starta bildspel och visa ännu flera bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högalidsgatan 36 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
1912-1913
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 245 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV (14 kanaler)

Allmänt om fastigheten

El:
2 592 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 392 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Muttern 14 är en vacker fastighet som stod klar i mitten av 1910-talet. Huset går i jugendstil. En stil som dominerade under förra sekelskiftet och bland annat var inspirerad av Arts and Crafts-rörelsen, som i sin tur gärna arbetade med ornament inspirerade av naturen. Huset uppfördes av byggmästare Carl Frithiof Dahl på uppdrag av köpmannen Gunnar Edvard Einar Dahlén. Dahl utbildades vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. Runt förra sekelskiftet uppförde han många byggnader i Stockholm, bland annat Dramaten och PUB. Ritningarna till detta hus på Högalidsgatan är dock osignerade, vilket var vanligt för tiden. År 1938 var det dags för centralvärme i huset, under 1970-talet installerades hiss och standarden höjdes. Huset är ganska välbevarat, även om det förändrats genom åren, både den lätt funkismoderniserade fasaden och fönstren är verkligt vackra. Från år 1929 har BRF Muttern 14 huserat här. Huset har två gårdar, där den ena är asfaltsbelagd och den andra har gräsmatta och planteringar med utemöbler och grill. I huset finns bastu med dusch och toalett, barnvagnsförråd, barnvagnsbod och tvättstuga. Här bor du i ett lugnt och tyst hus.

Närområdet

Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de härliga och gröna kvarteren runt Högalids kyrka. Här bor du bland annat nära Hornstull, Långholmen och Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprättar fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

Allmänt

Här bor du i söderläge med utsikt över Högalidskyrkan, klocktornet och parken, som förvandlas till ett blått hav av scilla på våren. Dessutom en härlig atmosfär inomhus med inslag från tiden för bygget, som 3,1 meter i takhöjd, patinerade furutiljor, spröjsade fönster med spanjoletter, spegeldörrar och takrosett. Här har renoverats med känsla för stil och materialvalen har genomgående hög standard. Notera till exempel eluttag och strömbrytare från Renova samt kakel och klinker i duschrum och toalett från Lhådös. Köket, som har en air av fransk bistro, renoverades mycket varsamt 2015 och toaletten samt duschen blev helt nya under 2016. De två sistnämnda utrymmena ligger separat med ingång från hallen via vackra speglade dörrar. I köket har de gamla tidstypiska underskåpen behållits med sina fina originalbeslag och till detta har lagts högklassiga rostfria vitvaror från Smeg och Siemens. I detta hem finns också en generös walk-in closet och ett mysigt sovrum.

Kök

Köket renoverades år 2015 med mycket varsam hand och i allra bästa stil. Helkaklade väggar i klassiskt 15x15 kakel med mörka fogar och bevarade underskåp i gammal stil. Både öppna hyllor och överskåp i en skön mix. Lägg till detta de patinerade furutiljorna, som bidrar med extra atmosfär, och bänktoppar i massiv ek behandlade med linoljevax. Allt detta tillsammans ger en känsla av fransk bistro. Vitvarorna är rostfria och från år 2015 - kyl/frys från Siemens, spis, köksfläkt och en proffsig blandare från Smeg. Här flödar ett vackert sekundärljus från sovrummet och det finns dessutom gott om arbetsyta. En fin detalj är det utdragbara bakbordet och fönsterpartiet mellan kök och sovrum.

Vardagsrum

Rymligt och ljust rum tack vare det stora spröjsade fönsterpartiet med tre lufter och strålande utsikt över både park och kyrka. Gedigna och hemtrevliga furutiljor matchas med vita väggar - en perfekt kanvas för dina inredningsdrömmar. Här är luftigt tack vare takhöjden på 3,1 meter och här ryms både matsalsbord och soffgrupp. Dessutom lättmöblerat och insynsfritt.

Sovrum

Mysigt sovrum innanför köket med patinerade furutiljor, ett storslaget fönster med spröjs och originalspanjolett samt utsikt över park och kyrka. Till detta vita väggar. Här finns plats för dubbelsäng. Vita skjutdörrar avgränsar mot köket och här finns ett fint fönsterparti mellan rummen.

Toalett

Nyrenoverad i helt ljuvlig stil. Gediget hyllsystem i trä med spegel, litet fint handfat och väggskåp. Stora vackra plattor av marmormönstrat kakel från Lhådös på halva väggen och till detta grå klinker i matchade stil, också från Lhådös.

Duschrum

Renoverat år 2016 med känsla för stil. Helkakalt med stora vackra marmormönstrade plattor från Lhådös och till detta grå klinker i matchade stil, också från Lhådös.

Hall

Den generösa hallen välkomnar med patinerade furutiljor och ljusa väggar. Bra plats för hatthylla, spegel och till och med en stol eller byrå. Gott om förvaring tack vare en stor walk-in closet med ett bra hyllsystem samt en vacker speglad dörr. Här bor du tryggt bakom en säkerhetsdörr från 2016.

Bf Muttern 14 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen äger fastigheten Muttern 14 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 47 lägenheter med andelsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Huset uppfördes 1912-1913 av byggmästaren Carl Frithiof Dahl, dock färdigställdes fastigheten av byggmästaren Per Wendelius, ritningarna är dock osignerade.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1929 och har ägt fastigheterna sedan dess.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia.

Renovering

2015 Trapphusrenovering, installation av säkerhetsdörrar samt reparationer av vissa fönster. 2014 Balkongbygge. 2013 Stamrensning. 2009-10 Injustering av värmesystem. 2005 Målning av fönster. 2004-05 Åtgärdat ventilation i fastigheten, 2001 Innergården renoverats. 1986 Stambyte och nya el-stigare.

Kommande renoveringar

En långsiktig underhållsplan utarbetad 2011 av SBC utgör stöd för styrelsens arbete. Under den närmsta 3-års perioden planeras för målning av yttertak, renovering av vädringsbalkonger samt omputsning av gatufasad.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 9,5 Mkr, vilket ger cirka 3 612 kr per kvm boyta, men man har också en fylld kassa om 1,9 Mkr (ÅRS2015). Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgifterna är på 614kr/kvm. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Medges i undantagsfall och tidsbegränsat, t.ex. vid arbete på annan ort. Föreningen tar ut motsvarande 1.000 kr per ärende.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Det hålls årliga två gemensamma städdagar för medlemmarna. Då röjs gårdar, källare, vind och allmänna utrymmen.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga i källaren i gathuset. Här finns 3 stora maskiner, 1 stort torkskåp, 1 stor torktumlaren. Dessutom en mangel i separat rum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam bastu med dusch och wc i källaren. Dessutom finns barnvagnsförråd och cykelrum med möjlighet till vinterförvaring. Föreningen har också en omtyckt grön innergård med gräsmatta där det finns grillplats med utemöbler och hammock.

Bredband och Kabel-TV

Fastigheten är ansluten till ComHem. Kabel-TV ingår i avgiften, utbudet består av 14 kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida med uppdaterad mäklarinformation. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här