Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 17
Sven Wallander 1943
SÖDERMALM - REIMERSHOLME
LJUVLIG OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA PÅ REIMERS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL

Att bo på en ö i centrala Stockholm är en speciell känsla. Med badrocksavstånd till Mälaren kan du börja varje dag med ett dopp. Årstidernas skiftningar blir extra tydliga med vatten och natur så nära inpå. Samtidigt har du staden nära - en kort promenad bort finns Hornstull med dess stora utbud av restauranger, caféer, bio, butiker, träningsställen med mera. Eller kanske tar du sjövägen dit, det här är nämligen en bostadsrättsförening med egen båt. I denna välplanerade och omsorgsfullt omhändertagna funkistvåa med ett vackert kök, ett ljust och härligt vardagsrum och ett rofyllt sovrum har du en oas att längta till, precis som ön den ligger på.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
4 av 6, hiss finns, Hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
2 866 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV, obl. tillägg på 41:-/mån för 200 mb bredband.
Pris:
4 215 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten på Anders Reimers väg 17 ritades 1943 av Sven Wallander. Wallander var en av grundarna till HSB och har för dem ritat ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Nummer 17 ligger längst västerut i raden av fem punkthus längs med Långholmskanalen. Fastigheten är en välbevarad 1940-talsbyggnad som inte har genomgått några större förändringar exteriört sedan byggnadstiden. Huskropparna är tvåfärgade i ljusröd och gulorange puts, medan bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten. Även trapphuset är värt att nämna med sin spiralformade marmortrappa som omringar husets hiss med dess vackra träinfattning. BRF Pålsundet är Reimersholmes äldsta bostadsrättsförening och en ytterst välmående sådan med många tillgångar att nyttja för de boende. Vad sägs om hobbyrum, fotorum, motionsrum, bastu, två gästlägenheter, festlokal för 450 personer, badbrygga och roddbåt. Här finns dessutom fem tvättstugor, grovsoprum och miljörum.

Närområdet

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapssarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

Allmänt

Med många originaldetaljer bevarade och en nylig renovering i tidstypisk stil är denna lägenhet en osedvanligt vacker funkispärla. Hemmet har fått en genomtänkt och omsorgsfull lyftning i tidstypisk stil som harmonierar med de dörrar, dörrbeslag, fönster, fönsterbeslag, radiatorer och fönsterbrädor av marmor som är kvar från husets tillkomst. Därtill har lägenheten genomgående en takhöjd på 270 cm, vitmålade väggar och ett lutat och vitoljat plankgolv av barrträ. Ihop med det fina hörnläget och den härliga utsikten över natur och båtliv skapas här ett ovanligt trivsamt hem. Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd samt ett mindre källarförråd (matkällare).

Kök

Köket aspirerar på titel ´hemmets stolthet´ och renoverades 2015 i tidstypisk stil med vita luckor från Kvänums funkisköksserie. Hyllor och lådor försågs med lika tidstypiska beslag och som en av alla vackra detaljer finns en klassisk köksreda. Som bänkskiva och stänkskydd valdes finslipad carraramarmor. Kökssnickerierna är invändigt av massiv ek med filtinlägg. Väggarna är vitmålade och det englasade fönstret med utsikt över klipphällar, kanal och grönska släpper in mycket ljus. I maskinparken ingår kyl, frys, diskmaskin, spis och spisfläkt.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt och ljust hörnrum med dubbelfönster i två väderstreck och dessutom en fransk balkong med dubbeldörrar som gärna får stå öppna så det vackra smidda räcket till balkongen syns. Utanför ståtar även en stor gammal ek. I rummet får du plats med både soffgrupp och matplats och även förvaringsmöbler och/eller en skrivplats.

Sovrum

I sovrummet är det lätt att finna lugnet. Rummet har fått nya tidstypiska garderober från Kvänum som omsluter sängplatsen där en dubbelsäng gott och väl får rum. Här finns ett dubbelfönster med originalvred.

Badrum

Även badrummet har en klassisk och sober stil med vitt 15x15-kakel på väggarna och grå klinker, lagt i förband, på golvet. Dusch med smidig vinklingsbar duschvägg. Ovanför tvättstället sitter ett stort stilrent förvaringsskåp med spegeldörrar. Rummet har även en handdukstork och ovanför den en glashylla för förvaring.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Även här är väggarna vitmålade vilket ger rummet extra ljus och rymd. Här finns två stora inbyggda garderober i original och en nyinsatt från Kvänum som också den medverkar till hemmets genomtänka helhet.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering

2014 Balkong- och fönsterrenovering. 2009-2010 Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2005-2006 Byte av yttertak. 1991-1994 Stambyte. 1989 Fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av fastigheterna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 72 Mkr, vilket ger cirka 3 208 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Inga planerade städdagar i föreningen.

Tvättstuga

Det finns sex tvättstugor i föreningen.

Gemensamma utrymmen

Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till Comhem. Samtliga bostäder får nu 200 Mb bredband kostnad på 41 kr per lgh och månad. Tillägg för 1000 Mb bredband kan göras.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här